Τα 5 βασικά σημεία που θα κάνουν το νέο εξάμηνο το καλύτερό σας.

Πρόλογος.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά απ' ότι φαίνεται το καλοκαίρι τελείωσε.

Εχθές κρύωσα επίσημα για πρώτη φορά και το τροπικό κλίμα των Ιωαννίνων όπου φοιτώ μου προκάλεσε μια κρίση πανικού, ακολουθούμενη από ένα όραμα. Πέφτοντας μπροστά στη νομαρχία με σπασμούς και αφρούς να βγαίνουν από το στόμα μου, είδα το ουρανό να ανοίγει στα δύο και ένας κοντός γίγαντας με δυο επιγραφές στο χέρι να με κοιτάει με αγριάδα μέσα από τα επικά του μούσια.

"Αλέξανδρε!", φώναξε. "Δεν μπορείς να κρυφτείς από τη μοίρα!"

Η μία επιγραφή έλεγε "Τέρμα τα Jagermeister" και η άλλη "Εξεταστική Σεπτεμβρίου".

Ξύπνησα από την παραζάλη μου λόγω του ήχου των κερμάτων που μου άφηναν οι περαστικοί και αποφάσισα πως ήρθε ο καιρός να φερθώ σαν [Προσοχή: Ακολουθεί παράλογη έκφραση] "παραγωγικός φοιτητής".

Κεφάλαιο 1: Η οργάνωση των μαθημάτων.

Εάν έχετε περάσει όλα τα μαθήματά σας τότε λογικά δεν σπουδάζετε στην χώρα μου οπότε use Google Translate to understand what I'm saying.

Τώρα, στα ελληνικά, κάντε μια λίστα με τα μαθήματα που χρωστάτε. Οργανώστε στο μυαλό σας την απαιτούμενη ύλη, το τι από αυτή γνωρίζετε και το τι θα πρέπει να μάθετε για να περάσετε το μάθημα.

Ο Σεπτέμβριος είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να ελαφρύνετε το πρόγραμμα του επόμενου εξαμήνου και δεν θα πρέπει να τον αφήνετε να πάει χαμένος.

Ακόμη, μαζέψτε τις σημειώσεις για τα μαθήματα που χρωστάτε από τους συμφοιτητές σας που τα έχουν ήδη περάσει - λογικά, δεν θα τις χρειάζονται άλλο, αλλά δείξτε το καλό σας πρόσωπο και κεράστε τους ένα Jagermeister όταν βγείτε έξω.

Tip: Ασχοληθείτε ακριβώς με όσα μαθήματα μπορείτε να περάσετε. Ακόμη και με ένα λιγότερο. Τα 3 μαθήματα σίγουρα περασμένα είναι πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από 2 κομμένα και 2 περασμένα και κερδίζετε και την ηρεμία σας.

Κεφάλαιο 2: Οι δραστηριότητες (ή το μόνο ενδιαφέρον πράγμα του εξαμήνου).

Υποστηρίζω με πάθος πως η εποχή των σπουδών είναι ο καλύτερος καιρός για να ασχοληθείτε με σημαντικές για εσάς παράπλευρες δραστηριότητες.

Όχι, δεν μιλάω για το Proficiency που σας παιδεύει από το λύκειο ούτε για το διάβασμα βιβλίων λογοτεχνίας με το ζόρι για να το παίξετε έξυπνος στα μελαχρινά γκομενάκια (ή το αντίστροφο).

Μιλάω για αυτά που θέλατε πάντοτε να κάνετε αλλά δεν είχατε τον χρόνο, τις υποδομές ή την παρέα. Βλέπατε anime και σας τρέλαιναν τα ιαπωνικά - ήρθε ο καιρός να μάθετε. Ήσασταν καλός στην κολύμβηση αλλά δεν είχατε τον χρόνο να ασχοληθείτε - γραφτείτε στην κολυμβητική ομάδα της πόλης σας. Σας αρέσει η επαφή με τη φύση - πηγαίνετε εκδρομές για πεζοπορία με τον κοντινότερο σύλλογο.

Δεν είναι αναγκαίο να είναι κάτι το άμεσα "χρήσιμο" - αρκεί να το θέλετε.

Πάνω απ' όλα, θέλατε να κάνετε κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσε ο αυταρχικός πατέρας σας ή η κομπλεξική μάνα σας; Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά... δεν χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερο λογαριασμό σε κανέναν.

Tip: Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε μια καινούρια δραστηριότητα είναι πάντα... εχθές! Οι περισσότεροι μου φίλοι ακόμη "θα ξεκινήσουν" γυμναστήριο, εδώ και 3 χρόνια.

Κεφάλαιο 3: Φοιτητική Ζωή 2.0

Για όσους δεν ξεκινάνε φέτος, ήρθε ο καιρός να βγάλετε την φοιτητική σας ζωή από έκδοση "beta".

Θα σας ρωτήσω ειλικρινά:

  • Δεν βαρεθήκατε τα πανάκριβα σε τιμές αλλά φτηνιάρικα σε ποιότητα και εξυπηρέτηση φοιτητομάγαζα όπου μαζεύονται τα μπουλούκια των πρωτοετών;
  • Δεν βαρεθήκατε την παράλογη κρεπάλη με κακής ποιότητας αλκοόλ που σας καταστρέφουν την ψυχολογία και όλη την επόμενη μέρα;
  • Δεν βαρεθήκατε να περνάτε τη μισή σας μέρα μπροστά στο Facebook ή παίζοντας ποδοσφαιράκι στο Playstation;
  • Δεν βαρεθήκατε τα ίδια 3 άτομα που θεωρείτε "παρέα" σας, αλλά πραγματικά ούτε σας γεμίζουν, ούτε τους γουστάρετε, ούτε σας ταιριάζουν;
  • Δεν βαρεθήκατε στα ίδια μέρη συνέχεια, ενώ μπορείτε να ανακαλύψετε τα άγνωστα, ψαγμένα διαμάντια της πόλης σας;

Εάν βαρεθήκατε τα παραπάνω, τότε θα πρέπει να κάνετε ένα βήμα μπροστά στη ζωή σας ως φοιτητής.

Μπορείτε:

  • Να βάλετε ποιότητα στη ζωή σας - από τα μαγαζιά όπου πίνετε καφέ, μέχρι τις ταβέρνες όπου τρώτε. Επειδή είστε φοιτητής δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πληρώνετε τους τραγικούς επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Είμαστε πολύ καλύτεροι πελάτες από τους περισσότερους 40άρηδες και θα πρέπει να απαιτούμε το καλύτερο.
  • Να ισορροπήσετε κάποιες συμπεριφορές που σας κουράζουν και σας κάνουν να χάνετε πολύτιμες στιγμές, όπως τα ανούσια ξενύχτια μπροστά στην τηλεόραση και το ξύπνημα στις 5 το απόγευμα. Αυτό είναι όπως και να το δούμε χάσιμο χρόνου.
  • Να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που θα σας προσφέρουν και θα σας κάνουν περισσότερο ανεξάρτητους παρά να εξαρτάστε από online προφίλ και εικονικές πραγματικότητες.
  • Να γνωρίσετε καινούρια πρόσωπα. Απλά να είστε ανοιχτοί και να μη διστάσετε να ανταλλάξετε τηλέφωνα με άτομα που σας προκαλούν ευχάριστο ενδιαφέρον.
  • Να περπατήσετε λίγο παραπέρα από τον δρόμο όπου συχνάζετε. Να κάνετε μια βόλτα στα αξιοθέατα της πόλης σας για τα οποία άλλοι ταξιδεύουν για να δουν.

Με λίγα λόγια, σκεφτείτε τι σας αρέσει στη ζωή σας και τι όχι. Έπειτα, με πολεμική θέληση αλλάξτε ότι σας χαλάει.

Κεφάλαιο 4: Η παρεξηγημένη σοβαρότητα των υποχρεώσεων.

Το να τα γράφεις όλα και να κάνεις ότι γουστάρεις είναι μάγκικο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε αρκετά μάγκες για να τα βγάλουμε πέρα.

Αυτό το εξάμηνο πάρτε μια σοβαρή απόφαση: Να ανταποκριθείτε με το καλύτερο τρόπο στις πανεπιστημιακές σας υποχρεώσεις.

Κρατήστε ένα σταθερό επίπεδο απόδοσης όλη τη χρονιά, αφιερώστε ουσιαστικό χρόνο μέσα στο εξάμηνο για τη σχολή σας, μη χάνετε άσκοπα τα μαθήματα και παραδώστε όλες τις εργασίες.

Ξέρω, ακούγεται φλώρικο, αλλά αν έχω μάθει κάτι τα τελευταία χρόνια είναι πως ο χρόνος περνάει γρήγορα και στο τέλος οι "μαγκιές" σου έρχονται μπούμερανγκ κατά πάνω σου.

Κεφάλαιο 5: ...

Το τελευταίο κεφάλαιο το αφήνω σε εσάς τους αναγνώστες του Φοιτηtips.

Γράψτε στα σχόλια τα λάθη που κάνατε εσείς στο παρελθόν, τα σημεία που θέλετε να βελτιώσετε και τις δικές σας ιδέες για το πως θα γίνει αυτό το εξάμηνο το καλύτερο από όλα.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Κωνσταντίνος

Πολύ καλό post όπως πάντα! Το χειρότερο πράγμα που κάνουμε εμείς οι φοιτητές είναι ότι χάνουμε εξαιρετικά πολύ χρόνο μη κάνοντας τίποτα απολύτως. Facebook και τηλεόραση μας τρώνε περίπου το 1/3 της μέρας!

polaralex

@Κωνσταντίνος: Ευχαριστώ Κώστα! Βασικά, η αρρώστια του να χάνεις χρόνο πλήττει όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο τους φοιτητές. Η μαγκιά είναι να το χτυπήσεις στη ρίζα του, στη δικιά μας ηλικία, όπου το τρέφουμε με ταβανοθεραπεία και γενικά με facebook-μαλακίες. Γελάω με την κατάσταση όπου κάθεται ένα άτομο 10 ώρες μπροστά σε μια οθόνη με ένα news feed να βλέπει φωτογραφίες απο δραστηριότητες άλλων και μετά να πηγαίνει για ύπνο, ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει ενδιαφέρον στη δικιά του ζωή απλά βγαίνοντας έξω. Το μόνο σίγουρο είναι πως με το να μην κυνηγάς τις στιγμές σου δεν θα συμβεί τίποτα. :)

Anonymous

tyxaia vrhka to blog sou kai mou aresei trela! mporei na mhn eimai foithtria, ontas 17, alla pou tha paei, tou xronou elpizw na efarmosw tis symvoules sou.. xaxa keep up the good work! a kai, ayto to atimo to google calendar prepei na to latreveis, mias kai to anafereis synexeia! :P

polaralex

@ανώνυμη: Χαχαχα, πράγματι κάθε βράδυ πριν πέσω για ύπνο προσεύχομαι για την ομάδα που φτιάχνει το Google Calendar! Πέραν της πλάκας όμως, ευχαριστώ για το καλό σου σχόλιο! Τα λέμε σε επόμενα comments... :)

Anonymous

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση ξανά στα χέρια μας! Πολύ καλό το blog σου! Συνέχισε έτσι :)

Anonymous

Geia s Alexandre! Shmera anakalu4a tuxaia to blog sou kai kuriolektika to roufh3a! M' aresei polu o tropos p grafeis kai proseggizeis ta 8emata pou epilegeis. Oso gia ta la8h p anafereis exw upoku4ei se ooola ta amarthmata..(oups!) Alla twra exei er8ei o kairos ths metanoias kai perisulloghs :) Keep up the good work!

polaralex

@Ανώνυμος: Μετανοείτε... ;)

Anonymous

το blog σου ειναι απο τα καλυτερα κ το παρακολουθω συνεχως!!κι εγω τους επομενους μηνες γινομαι φοιτητρια πι9ανων και στα ιωαννινα κ ελπιζω να μην καθομαι οοοολη μερα και να μην κανω τιποτα!!!!

Vasiliki Manoli

Επειδη ετυχε να ειμαι από αυτους που έκαναν τη βλακεία και έγιναν αιώνιοι φοιτητες αφού καταφερνα να περναω τον καιρό μου μην κάνωντας τιποτα και θεωρώντας το μαγκια, ένα έχω να σας πω 'Μην το κανετε ποτέ αυτο!' Ρωτήστε όποιον φοιτητή μεγαλύτερο απο 4ο - 5ο έτος και θα σας πεί πόσο εχει μετανοιώσει για όσες μέρες έχασε ασκοπα. Η ζωή τρέχει ασταμάτητα!

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

10 μικρά και χρήσιμα tips για την εξεταστική. The Pomodoro Technique: Μια απίστευτα απλή τεχνική για την εκτόξευση της παραγωγικότητάς σας!