[Ελληνας φοιτητής-entrepreneur] Συνέντευξη με τον Απόστολο Παπαδόπουλο, δημιουργό του 4sqwifi.

Πίστευες ότι θα το ανεχτώ αυτό μικρέ δημοσιογράφε της τεχνολογίας;

Ο λόγος για τον Robert Scoble, έναν αμερικάνο blogger τεχνολογίας (και πολλά άλλα) που απ’ ότι είδα εχθές στο Google+ πήρε συνέντευξη από τον Έλληνα δημιουργό της iOS εφαρμογής 4sqwifi.

Γενικότερα, θα έλεγα: “Μπράβο το παιδί, μπράβο Scoble που προβάλλεις τις προσπάθειες ενός Έλληνα” και θα συνέχιζα να βλέπω φωτογραφίες από γάτες.

Έλα όμως που ο εν λόγω developer ονομάζεται Απόστολος Παπαδόπουλος και εκτός από φοιτητής και online γνωστός μου από τα social networks έχει γράψει και guest post στο Φοιτηtips (βλέπε: Εξωτικό-Εξωτερικό). Δηλαδή ρε Scoble μόνο εσύ θα παίρνεις συνεντεύξεις; Πείτε με ζηλιάρη, αλλά…

Πέραν της πλάκας, όμως, ο Απόστολος κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που όχι μόνο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για πολλούς χρήστες iPhone αλλά έχει προβληθεί και από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά blogs του εξωτερικού όπως το Techcrunch, το Lifehacker, το TheNextWeb και πολλά άλλα.

Ακόμη, αξίζει να σημειώσω πως ο Απόστολος πέραν από την δημιουργία του app του, σπουδάζει ως πρωτοετής στο Vienna University of Technology και έχει παρουσιάσει εξαιρετικές επιδόσεις στο άθλημά του, το ski. Με λίγα λόγια, είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση μεταξύ των χιλάδων φοιτητών που δεν κάνουν τίποτε ενδιαφέρον πέραν της ταβανοθεραπείας.

Φτάνει όμως με τα πολλά λόγια. Ας δούμε τις απαντήσεις του Απόστολου σε λίγες ερωτήσεις που του έθεσα:

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Απόστολος στην πραγματική ζωή δεν είναι ασπρόμαυρος.

Φοιτηtips: Γεια σου και πάλι Απόστολε. Πως πάει προς το παρόν το “πρώτο έτος” στη Βιέννη; Πως είναι εκεί η φοιτητική ζωή;

Απόστολος:
Τέλος Ιανουαρίου τέλειωσε το πρώτο εξάμηνο. Η εμπειρία μέχρις στιγμής είναι άκρως θετική, το πανεπιστήμιο (σπουδάζω στο Πολυτεχνείο της Βιέννης) είναι πολύ οργανωμένο από κάθε άποψη: κτιριακά, εργαστηριακά, με ένα ωραίο πρόγραμμα σπουδών. Οι καθηγητές δεν είναι απόμακροι και διδάσκουν, πιστεύω, αρκετά καλά.

Γενικότερα η φοιτητική ζωή είναι πλούσια: Σαν φοιτητής έχεις πάρα πολλές δυνατότητες όχι μόνο για διασκέδαση αλλά και για να κάνεις γενικότερα πράγματα εφόσον “μπλεχτείς” με το τοπικό community. Υπάρχει πολύ “youth culture” με πολλά music και art scenes – όπως στο Βερολίνο. Και η νυχτερινή ζωή είναι μια εξαίρεση, αφού δεν θυμίζει καθόλου βόρεια Ευρώπη. Πάντα θα βρεις κάτι να κάνεις. Ή να πιεις.


Φοιτηtips: Γιατί επέλεξες να σπουδάσεις στο εξωτερικό; Τελικά αξίζει;

Απόστολος: Επέλεξα να σπουδάσω στο εξωτερικό, αρχικώς από συγκυρία. Μιλούσα με έναν γνωστό μου σκιέρ από την Εθνική Η.Π.Α. για πανεπιστήμια και αναφέρθηκε στις υποτροφίες που δίνουν για αθλητές.
Από εκεί και πέρα το έψαξα, έκανα αιτήσεις σε Η.Π.Α., U.K., Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία (οι 3 τελευταίες κυρίως λόγω του συνδυασμού με σκι – ήμουν και εγώ αθλητής, πρώην μέλος του Εθνικού Κλιμακίου της Εθνικής Ομάδας με πρώτη πανελλήνια νίκη). Όλα αυτά έγιναν το φθινόπωρο της Τρίτης Λυκείου.
Κάπου τον Μάρτιο, όταν ήρθαν και οι πρώτες απαντήσεις, όμως, αποφάσισα πως ό,τι και αν γίνει θα σπουδάσω έξω. Από όλες τις προτάσεις διάλεξα αρχικώς αυτή της Νέας Υόρκης και του Stony Brook University αλλά σχεδόν τελευταία στιγμή άλλαξα γνώμη και αποφάσισα για Βιέννη.

Φοιτηtips: Ας μιλήσουμε λίγο για το app σου. Πως σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις το 4sqwifi;

Απόστολος: Το 4sqwifi ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011. Ήμασταν έξω με μια twitter-o-παρέα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τυχαία είδα μια φίλη να αφήνει τον κωδικό του wifi του μαγαζιού σαν tip στο Foursquare. Αμέσως την ρώτησα: “Τι ακριβώς κάνεις εκεί;!” και μετά νομίζω πως μου ήρθε κάτι σαν “φλασιά.”

Την αμέσως επόμενη μέρα έστησα το website το οποίο ήταν περισσότερο κάτι σαν “πρωτοβουλία-future trend” για τους χρήστες του Foursquare. Δεν υπήρχαν ακόμη σκέψεις για δημιουργία app.
Η ιδέα αυτή ήρθε τελικά κατά τη διάρκεια μιας (βαρετής;) ώρας Βιολογίας γενικής παιδείας κάπου πριν το Πάσχα όπου σημείωνα διάφορα πράγματα στο τετράδιό μου και είπα “Why not? Αυτό πρέπει να γίνει app.” Έπρεπε όμως να περιμένω να τελειώσει το σχολείο γιατί δεν υπήρχε χρόνος.
Η ευκαιρία εν τέλει δόθηκε στο App Camp, όπου και έγινε η αρχική υλοποίηση από τον Πάνο Οικονομάκη (co-dev) και εμένα, ενώ το UI και τα icons προσέφεραν ο Γεράσιμος Τσιάμαλος και η Ελένη Γκίζη αντίστοιχα. Το development σταμάτησε όμως μετά τις 2 βδομάδες του App Camp για διάφορους λόγους και συνεχίστηκε περίπου από τα μέσα του Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ πλέον στην ομάδα ήταν και ο Γιάννης Πούλακας.
Έπειτα, έγινε το submit και το app βγήκε στο AppStore στις 8 Νοεμβρίου, ενώ εγώ ήμουν στη Silicon Valley της California.

Φοιτηtips: Ποια ήταν η διαδικασία για να αναπτύξεις για πρώτη φορά ενα iOS app;

Απόστολος: Πολύς σχεδιασμός, αρχικά. Η ανάπτυξη ενός app δεν είναι κάτι καθόλου εύκολο – ειδικά αν θες να γίνει σωστά ή να φτιάξεις κάτι όμορφο και λειτουργικό.

Πριν αρχίσει ο κώδικας, έγιναν πολλά σχέδια στο χαρτί (wireframes) για το πως θα σχεδιαστεί και θα φαίνεται, πως θα μετακινείται ο χρήστης, που θα υπάρχει η κάθε πληροφορία και πως θα την χειρίζεται ο χρήστης, η γενικότερη αρχιτεκτονική (ένα από τα αγαπημένα μου στάδια υλοποίησης).
Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά γιατί καθορίζουν το τεχνικό κομμάτι και τον κώδικα. Πρέπει κανείς να σκέφτεται απλά, ξεκάθαρα, με λογική και όλα αυτά με γνώμονα να δώσει το καλύτερο δυνατό προϊόν στον χρήστη – καθώς και την straight-forward ευκολία χρήσης του.
Αυτόν τον καιρό που ετοιμάζουμε τη version 3.0 του 4sqwifi, με νέες λειτουργίες αλλά και ένα εντελώς νέο “κομμάτι” μέσα στο app, είμαστε ξανά σε αυτή τη διαδικασία. Sketching και πάλι sketching και μετά κώδικας ώστε να υλοποιηθεί.

Φοιτηtips: Με ποιον τρόπο παρακινούσες τον εαυτό σου να “κάτσεις και να φτιάξεις” κάτι παρά να τα ξύνεις όλη μέρα;

Απόστολος: Αυτό που θέλαμε (και ήθελα) να φτιάξουμε ήταν η λύση σε μια πραγματική ανάγκη, κάτι το οποίο όντως βοηθάει κάποιον κάπου κατά την διάρκεια της ημέρας, κάτι που λύνει ένα πρόβλημα. Και ήθελα να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα, τέλεια.
Από μόνος του αυτός ο τρόπος σκέψης, πιστεύω, μπορεί να παρακινήσει κάποιον. Αν θέλεις κάτι, θα το κάνεις – αυτό πιστεύω. Υπήρχαν μέρες που δεν γινόταν καθόλου δουλειά πάνω στο 4sqwifi μιας και δε μας πίεζε ο χρόνος, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Το θέμα είναι όταν γίνεται (αν και όταν υπάρχουν περιθώρια χρόνου) να γίνεται σωστά.

Φοιτηtips: Είναι συνηθισμένο στους νέους της ηλικίας μας το αίσθημα της ντροπής για τη δημιουργία: Το να μην αισθάνεσαι δηλαδή ικανός να φτιάξεις κάτι, να βγείς εκεί έξω και να το παρουσιάσεις. Μια ντροπή για την επιτυχία. Εσύ από την άλλη “χώνεσαι” όπου βρεις και απ’ ότι φαίνεται πιστεύεις στον εαυτό σου. Πως συντηρεί κανείς αυτό το (θετικό) mindset;

Απόστολος: Το φαινόμενο αυτό που αναφέρεσαι, προσωπικά δεν το έχω παρατηρήσει. Εάν υπάρχει, θα πρέπει να εξαλειφθεί, πιστεύω. Είναι κάτι το οποίο δυνητικά (μας) κρατάει πίσω σαν άτομα αλλά, ίσως, και σαν σύνολο.

Αυτό το θετικό, όπως είπες, mindset το συντηρεί κανείς μόνο εάν σκέφτεται και αυτός θετικά. Είναι αναγκαίο, όσα αρνητικά υπάρχουν σε μία κατάσταση, σε ένα αντικείμενο ή σε ένα προϊόν, να εστιάζει κανείς στα θετικά. Έστω και αν είναι μοναδικό. Όσων αναφορά το 4sqwifi app, υπήρξαν και διάφορες ευκαιρίες (που δεν είχα σκεφτεί καν) και βοήθησαν. Και αυτό: όταν υπάρχει μια ευκαιρία, take it.

Φοιτηtips: Απ’ ότι βλέπω από την online παρουσία σου (foursquare :p ) τον τελευταίο χρόνο έχεις κάνει πολλά ενδιαφέροντα ταξίδια, όπως στις ΗΠΑ. Για ποιόν λόγο το έκανες αυτό και πόσο νομίζεις πως ωφελεί έναν φοιτητή να “επενδύσει” σε ταξίδια;

Απόστολος: Τα ταξίδια είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τις “ευκαιρίες” στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως.

Τα συγκεκριμένα ταξίδια δεν προέκυψαν λόγω του 4sqwifi αλλά συνδυάστηκαν και δέσαν εξαιρετικά καλά, μαζί με ένα καλό timing. Σίγουρα είναι άκρως σημαντικά και βοηθάνε όσο δε μπορεί να φανταστεί κανείς. Είναι πολύ χρήσιμο για κάποιον να γνωρίζει νέο κόσμο, ιδέες, πολιτισμούς, αντιλήψεις – να έχει επαφή με όλο αυτό το φάσμα του “διαφορετικού”.
Βοηθάει στον τρόπο σκέψης, ολοκληρώνει την προσωπικότητα. Είτε είναι ένα Erasmus, ένα εκπαιδευτικό 10μερο πρόγραμμα ή απλά διακοπές και ξεκούραση, τα ταξίδια αξίζουν και αξίζει κανείς να επενδύσει σε αυτά. Ειδικά πλέον που οι μεταφορές και το accomodation είναι πολύ φθηνά (πχ. Airbnb.)

Φοιτηtips: Ποια είναι τα σχέδια σου ως φοιτητής αλλά και entrepreneur για το άμεσο μέλλον;


Απόστολος: Αυτό δεν νομίζω πως μπορώ να το απαντήσω. Υπάρχουν σίγουρα κάποια πράγματα τα οποία θέλω να κάνω, από εκεί και πέρα ό,τι είναι να προκύψει ας προκύψει. Ο Lennon κάποτε είπε “Life is what happens to you while you’re busy making other plans”.

Φοιτηtips: Test: Πως ονομάζεται το παρακάτω έδεσμα;
Απόστολος: Πίτα γύρος απ’ όλα χωρίς κέτσαπ, μουστάρδα (απ’ όσο μπορώ να δω) με τζατζίκι. Ας το καταλάβουμε: λέγεται γύρος και όχι σουβλάκι, λέγεται σουβλάκι και όχι καλαμάκι. Το απ’ όλα έχει κέτσαπ, μουστάρδα όχι όμως τζατζίκι. :-Ρ

Φοιτηtips: Ποια είναι η “φιλοσοφία της ζωής σου” σε αυτή τη φάση;

Απόστολος: Γενικότερα, ταυτίζομαι με αρκετά quotes και mantras αλλά αυτόν τον καιρό αν δεις το Facebook profile μου στα quotes θα βρεις το εξής: 

“Death is not an event in life: we do not live to experience death. If we take eternity to mean not infinite temporal duration but timelessness, then eternal life belongs to those who live in the present”

…το οποίο το είπε ο Ludwig Wittgenstein, μεγάλος φιλοσόφος της λογικής και των μαθηματικών του 20ου αιώνα και μαθητής του Bertrand Russell, ο οποίος με ένα άλλο quote του έθεσε τη φιλοσοφική βάση του Web 3.0 και του Semantic Web. Θα δεις επίσης και τη φράση “The times they are a-changin“.

Ευχαριστώ πολύ τον Απόστολο για τη συνέντευξη που μας πρόσφερε. Ελπίζω οι αναγνώστες της να κράτησαν κάτι σημαντικό από αυτή, όπως το ότι το σουβλάκι δεν λέγεται καλαμάκι!

Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη δράση του Απόστολου, μπορούν να τον βρουν στην προσωπική του σελίδα www.apas.gr ή στο @apas.

Θέλεις να διαβάσεις περισσότερα (καινούρια) άρθρα σαν και αυτό;

Το "Ντουζ" είναι ένα newsletter με θεματολογία σαν το Φοιτηtips - αλλά 5 χρόνια μεγαλύτερο.

Κάνε εγγραφή (μαζί με άλλους 700+ αναγνώστες) για να λαμβάνεις (περίπου) 2 νέα άρθρα κάθε μήνα, κατευθείαν στο inbox σου.

2 comments

  1. @Ανώνυμος: Για να φτιάξεις κάτι αντίστοιχο (π.χ. ένα application) χρειάζεσαι μόνο έναν υπολογιστή, ούτε καν δικό σου. Από εκεί και πέρα είναι θέμα δουλειάς.

    Το να έχεις λεφτά για να κάνεις κάτι είναι καλό, αλλά συνήθως το πρόβλημα είναι η έλλειψη πάθους και όρεξης για δημιουργία.

Σχολιάστε!