Η μεγάλη αλήθεια για την οικονομία καυσίμων.

*
Κάποιοι σπαταλάνε τη βενζίνη…

Πάω στοίχημα τα καράβια μου ότι οι περισσότεροι από εμάς τους φοιτητές δεν είμαστε εφοπλιστές, εγγονοί εφοπλιστών (βλέπε: Εγγονός Εφοπλιστή) ή άλλο είδος πλούσιου.

Και είναι σίγουρο ότι το μέτρο που μας έτσουξε πιο πολύ απ’ όλα είναι τα καύσιμα, γιατί πραγματικά οι τιμή της βενζίνης διπλασιάστηκε.

Οπότε, αν τα τελευταία χρόνια η οικονομία των καυσίμων και η χαμηλή κατανάλωση ήταν hot θέμα, τώρα είναι σίγουρα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η Hollywoodιανή ιστορία με τα υβριδικά.

Μετά από μια βαρετή συζήτηση με τους εξωγήινους αρχηγούς της σαιεντολογίας, ο Tom Cruise αποφάσισε να πουλήσει μούρη αγοράζοντας ένα υβριδικό Toyota Prius, έτσι για να δημιουργήσει μόδα. Φυσικά ακολούθησε πλήθος ηθοποιών, τραγουδιστών και τώρα ο θείος σας ο περιβαλλοντολόγος.

Πέραν των υβριδικών, έρχεται και η ιστορία του downsizing, το να μικραίνουν δηλαδή με τον καιρό οι κυβισμοί των μηχανών χωρίς όμως να πέφτει η απόδοσή τους (σε ιπποδύναμη).

So, what?

Μπορείτε να το ψάξετε, αλλά εάν είναι να το παίξετε οικολόγος ένα Prius δεν είναι η καλύτερη λύση. Πραγματικά, τα υλικά που χρησιμοποιεί ένα υβριδικό καταστρέφουν πολύ περισσότερο το περιβάλλον παρά τα καυσαέρια που θα έβγαζε το καλό σας Golf. Αφήστε που τα υβριδικά είναι συγκριτικά πιο ακριβά από ένα καθαρόαιμο βενζινοκίνητο.

Το Golf με την μηχανή των 1.4 λίτρων από την άλλη, μπορεί να είναι πραγματικά οικονομικό. Όταν όμως του βάζεις υπερσυμπιεστή και τούρμπο από πάνω για να βγάζει 200 άλογα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να καίει λιγότερο από έναν κινητήρα 2 λίτρων που παράγει τα ίδια άλογα.

Λέγεται marketing και θέλει να σας πείσει ότι αξίζει να αλλάξετε το αμάξι σας για να κάνετε οικονομία – φυσικά, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι θα πληρώσετε πολλά χρήματα για να αγοράσετε το καινούριο αμάξι, τότε θα μπορούσαν να έχουν δίκιο.

Δείτε ένα βιντεάκι από το Top Gear.

Το βίντεο δείχνει με λίγα λόγια πώς όταν μια BMW M3 ακολουθεί από πίσω ένα Prius που το “σανιδώνει”, καταλήγει να είναι πολύ πιο οικονομικό από άποψη κατανάλωσης ακόμη κι αν έχει έναν τεράστιο κινητήρα 4.000 κυβικών εκατοστών φτιαγμένο για ταχύτητα. Επίσης, το BMW είναι σοβαρό αμάξι και όχι μια αηδία με οικολογικά ελαστικά και επιτάχυνση 0-100 σε 16 δευτερόλεπτα.

Συμπέρασμα.

Η “κρυφή” αλήθεια για την οικονομία των καυσίμων είναι πως τον μεγαλύτερο ρόλο δεν τον παίζει το αυτοκίνητο και η μηχανή αλλά η οδηγική συμπεριφορά του οδηγού.

Εάν διατηρείτε σταθερή ταχύτητα, δεν επιταχύνετε απότομα και δεν φρενάρετε αμέσως μετά θα δείτε άμεση βελτίωση στις ενδείξεις του trip computer του αυτοκινήτου.

Εάν “ψάχνετε” την πιο οικονομική διαδρομή (π.χ. με τη χρήση κάποιου GPS) για κάποιο προορισμό, μόνο να κερδίσετε θα έχετε.

Εάν αδειάσετε το πορτμπαγκάζ σας από την 50 κιλών σαβούρα που κουβαλάτε μαζί σας όπου πάτε τότε θα πέσει και η κατανάλωση, το ίδιο κι αν ελέγχετε συχνά τα ελαστικά σας ώστε να έχουν την σωστή πίεση από αέρα.

Ακόμη πιο βασικά, αν θέλετε να πάτε κάπου κοντά περπατήστε, πάρτε το ποδήλατο, χρησιμοποιήστε την αστική συγκοινωνία.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι όπως το να ακολουθείτε φορτηγά όταν οδηγείτε στην εθνική οδό με σκοπό να σας “τραβάνε” με το ρεύμα αέρα που δημιουργούν και άλλα τέτοια παρανοϊκά, αλλά νομίζω ότι εδώ φτάνουμε στο άλλο άκρο και στην ουσία χάνουμε την χαρά της οδήγησης και την κάνουμε ψυχαναγκαστική αγγαρεία.

Οπότε, αν θέλετε να κάνετε οικονομία στα καύσιμα, πάρτε το απόφαση κι εφαρμόστε μια συμπεριφορά “χαλαρότητας” στην οδήγησή σας, με ήρεμες αλλαγές ταχυτήτων και χωρίς απότομες επιταχύνσεις – αλλιώς παίξτε το “γρήγορος” αλλά με κόστος σε χρήματα.

Ρίξτε ακόμη μια ματιά στο άρθρο: 10 σίγουροι τρόποι για να κάνετε οικονομία στα καύσιμα του αυτοκινήτου σας και κάντε τα δικά σας σχόλια σχετικά με το θέμα.

3 comments

 1. Anonymous says:

  Οι καλύτεροι μύθοι νομίζω είναι οι μύθοι ότι κάτι είναι μύθος.Το top gear είναι σίγουρα το καλύτερο car show στον κόσμο αλλα σε ότι έχει να κάνει με τον πραγματικό κόσμο και τα πραγματικά αμάξια που οδηγούμε εμείς στα οποια απαξιούν να κάνουν ένα κανονικό review,καλύτερα να κάνουν τουμπεκί.Κατ’ αρχήν η M3 είναι “φτιαχμενη” για να οδηγείται στο maximum.Η μηχανή η ίδια το απολαμβάνει.Το prius απ την άλλη αναγκάζεται να κάψει όσο η μ3 για να οδηγηθεί στο maximum και αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν είναι καθόλου σχεδιασμένο γι αυτό ούτε αυτή είναι η πραγματική του κατανάλωση,δεδομένου ότι είναι πολύ μακράν το πιο οικονομικό εντός πόλης*.Δεν θα σταθώ “στα του περιβάλλοντος” το οποιο btw έχω υπόνοιες ότι και αυτό είναι lathos(http://www.youtube.com/watch?v=ml2sPeCQIJw#t=1m27s)giati οποιος νομίζει ότι θα σώσει τον κόσμο με το πρίους είναι απλά αφελής.Σ’αυτό που θα σταθώ είναι στην κατανάλωση την οποια βλέπουμε στην πράξη όλοι μας.Και εκεί είναι που το πρίους (με λογική οδήγηση,για την οποια και σχεδιάστηκε άλλωστε) μαμάει τα αλλα “οικονομικά” αυτοκίνητα για milia.(http://www.youtube.com/watch?v=46nMnCt75qI&feature=related#t=1m53s)
  πολύ απλά σβήνοντας τη μηχανή.Με τα υπόλοιπα φυσικά συμφωνώ,να πούμε και ότι γενικά χαμηλές στροφές=χαμηλή κατανάλωση και αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι:όταν κατεβαίνουμε κατηφόρα με ταχύτητα (κιβωτίου:) δεν καταναλώνουμε –>καθόλου<– βενζίνη και αφού δεν υπάρχει ανάφλεξη κρυώνει και ο κινητήρας.Αυτό στους έξυπνους που κατεβαίνουν κατηφόρες με νεκρά και νομίζουν ότι κάνουν οικονομία,στην πραγματικότητα οικονομία κάνουν μονο στην ασφάλεια τους και των γύρω τους.
  p.s.Orthografika ktl sygxwrountai elpizw giati to persasa apo greekglish->greek metatropea…

 2. polaralex says:

  @Ανώνυμος: Καλά, εννοείται ότι το όλο θέμα με το Top Gear είναι υπερβολικό, αλλά περνάει το μήνυμα ότι δεν κάνει το αυτοκίνητο την κατανάλωση.

  Πράγματι, το θέμα μην την “νεκρά” είναι γνωστή συμπεριφορά και δυστυχώς έχω παρατηρήσει γονείς να το προωθούν στα παιδιά τους παρά το ότι ο δάσκαλος οδήγησης δεν τους το είπε ποτέ.

 3. Anonymous says:

  Μα την κάνει αυτό είναι το θέμα,Σίγουρα και ο οδηγός επηρεάζει σε ένα μεγάλο ποσοστό αλλά ένα αμάξι που μπορεί να κάνει 20 km/λίτρο εντός πόλης(και πραγματικά δυσκολεύομαι να το πω γιατί ούτε το design m’αρέσει ούτε η μηχανή ούτε το μέγεθος στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο) eμενα μονο συμπάθεια μπορεί να μου εμπνέει στους καιρούς μας…(εκτος από μίσος φυσικά).Στην τελική δυσκολεύομαι πολύ να φανταστώ άνθρωπο να αγοράζει prius και να το πάει 5-6.000 στροφές…

Σχολιάστε!