Οι 5 καλύτεροι τρόποι για να κρατάτε super σημειώσεις.

SML Notebooks / 20090903.10D.52443 / SML

Το γιατί γραφτήκατε στη ΔΑΠ, ο λόγος που πληρώσατε 10 ευρώ στο βιβλιοπωλείο του χασικλή αναρχικού της γειτονιάς σας και η αιτία που κάνατε σεξουαλικές χάρες στην υπέρβαρη μουστακαλού συμφοιτήτριά σας: Αναφέρομαι στην έλλειψη ευφυίας – αλλά ένας άνθρωπος σαν κι εμένα δεν μπορεί να μιλήσει για πράγματα τόσο ποταπά.

Πάμε σε κάτι πιο ενδιαφέρον που μπορεί να έχει κι αυτό σχέση με τις παραπάνω αντι-πράξεις σας: Οι σημειώσεις, ή αλλιώς το άγιο δισκοπότηρο του έλληνα φοιτητή.

Είναι οι σημειώσεις σημαντικές τελικά;

Απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν δύο διαφορετικές ανάγκες μεταξύ των φοιτητών:

Οι των θετικών επιστημών συνήθως μπορούν να τα βγάλουν πέρα ακόμη και χωρίς σημειώσεις. Πολλές φορές τα συγγράμματα είναι αρκετά και αυτό που μετράει σε μία σχολή σαν το Μαθηματικό είναι το να λύσεις αρκετές ασκήσεις και ίσως να παρακολουθήσεις αρκετές από τις παραδώσεις μαθημάτων.

Σε σχολές που μαζεύουν γκόμενες όμως (όποιος προσβάλεται ας με βρίσει στα comments) όπως η Φιλολογία, το Παιδαγωγικό ή σε μη-σχολές όπως το Νηπιαγωγών (βλέπε προηγούμενη παρένθεση) φαίνεται πως τελικά είναι απαραίτητο να καταγράφεις κάθε λέξη και τελεία που βγαίνει από το στόμα του υπερήλικου καθηγητή σας για δύο βασικούς λόγους:

 1. Ως κοπέλες, οι φοιτήτριες δεν κατέχουν την απαραίτητη κριτική σκέψη για να βγάλουν νόημα από τα μαθήματα οπότε χρειάζονται την “καταγεγραμμένη παπαγαλία” για να περάσουν το μάθημα.
 2. Ως άντρες, οι φοιτητές χρειάζονται μια δικαιολογία για να βρεθούν για καφέ με κάποια κοπέλα αφού ως γνωστών οι γκόμενες δεν βγαίνουν για καφέ χωρίς αιτία (βλέπε “ξενέρωτες) – εδώ έρχονται οι σημειώσεις.
Άρα, ο υπερυπολογιστής που λέγεται “μυαλό μου” βγάζει ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι οι σημειώσεις ΔΕΝ είναι ούτε απολύτως σημαντικές, ούτε κι απαραίτητες.
Αν το σκεφτείτε και λίγο πιο βαθιά, είναι μια μορφή αντι-εκπαίδευσης, που ωθεί τα ήδη καμένα μυαλά μας σε σκοτεινά βάθη ανυπαρξίας, την παπαγαλία μου μέσα. Η εκπαίδευση δεν λειτουργεί γράφοντας τα λόγια ενός παπάρα καθηγητή και αναπαράγοντας τα για να περάσεις ένα κωλομάθημα της πλάκας, ειδικά στα τραγικά ελληνικά πανεπιστήμια με επίπεδο ta.mt.a.k.os.

Σε φωνή κακομαθημένου λυκειοκόριτσου: “Είσαι ανώριμος! Πες μας 5 τρόπους για να κρατάμε super (!) σημειώσεις!”

Οκ, οκ! Μην φωνάζεις μόνο!

Στην σουρεαλιστική περίπτωση που ο τολστοϊκός λόγος μου δεν σας έπεισε για τις σωστές απόψεις μου, ας ρίξουμε μια ματιά σε τρόπους καταγραφής σημειώσεων που αποδίδουν.

1. Στυλό και χαρτί – Γενικά, σε ότι θέλετε να κάνετε θα απευθύνεστε πρώτα σε all-time classic λύσεις. Υπάρχει λόγος που το τετράδιο είναι ο βασιλιάς των σημειώσεων. Και πάλι όμως πολλοί το χρησιμοποιούν λάθος.

Θα πρέπει να προμηθευτείτε τετράδια με τρυπημένες σελίδες για να μπαίνουν σε ντοσιέ. Έτσι θα χρησιμοποιείτε ένα τετράδιο κάθε φορά για κάθε μάθημα και έπειτα θα οργανώνετε τις σελίδες στα αντίστοιχα ντοσιέ. Ακόμη, μια μάπα σελίδα ποτέ δεν θα σας χαλάει ολόκληρο το τετράδιο.

Πέραν από το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε όμως, σημαντικό ρόλο παίζει και η διαδικασία της καταγραφής σημειώσεων. Η προσωπική μου επιλογή είναι το να καταγράφω τα highlights της διάλεξης, παρά λέξη-προς-λέξη απομαγνητοφώνηση των μπουρδών που ακούγονται. Περισσότερα για τεχνικές notetaking μπορείτε να βρείτε στην Wikipedia: Notetaking.

2. Ψηφιακή Καταγραφή στο PC – Εδώ είμαστε στο μέλλον. Είμαι απολύτως σίγουρος πως σε 5-6 χρόνια δεν θα χρησιμοποιούμε και πολύ χαρτί στα πανεπιστήμια.

Ακόμη και το λάπτοπ δουλεύει για μια τέτοια χρήση αλλά η καλύτερη λύση είναι ένα Tablet PC ή μια μικρή ταμπλέτα σαν το iPad. Τα πλεονεκτήματα είναι αμέτρητα, με βασικότερο την ευκολία μεταφοράς των σημειώσεων σας και το μόνιμο backup που μπορείτε να κάνετε. Ρίξτε μια ματιά και στο καλύτερο πρόγραμμα γι’ αυτήν τη δουλειά, το Microsoft OneNote.

Το βασικότερο μειονέκτημα είναι το κόστος ενός μηχανήματος αλλά και πως μιας και είναι λίγο νωρίς ακόμη για τέτοιες μαγκιές θα είστε επίσημα το νέο υπερ-ψώνιο της σχολής σας. Μην ξεχάσετε να αφήνετε και το iPhone σας πάνω στο έδρανο για να φαίνεται.

3. Online λύσεις – Φυσικά αυτός ο τρόπος απαιτεί να έχετε υιοθετήσει τον προηγούμενο, αλλά εδώ οι δυνατότητες είναι απίστευτες.
Για αρχή ρίξτε μια ματιά στο πασίγνωστο Evernote: Είναι μια online υπηρεσία και desktop/mobile εφαρμογή που σας επιτρέπει να κρατάτε σημειώσεις (κείμενο η ηχητικές) και εικόνες αποθηκευμένες online στους server της, τις οποίες μπορείτε να προσπελάσετε από οποιονδήποτε υπολογιστή ή από το κινητό σας.
Πολύ ενδιαφέρον έχει επίσης το Google Documents, το οποίο εκτός από το ότι κάνει την ίδια δουλειά σχεδόν με το Microsoft Office εντελώς τζάμπα, προσφέρει και την δυνατότητα live συνεργασίας. Φανταστείτε 10 φοιτητές να κρατάνε σημειώσεις ταυτόχρονα πάνω στο ίδιο αρχείο: Η απόλυτη καταγραφή (ή το απόλυτο χάος…).

4. Clopy-paste σημειώσεων ή “Φωτοτυπικό αγάπη μου!” – Είμαι σίγουρος ότι το μόνο καλό με τις φοιτητικές παρατάξεις (όπως π.χ. η ΔΑΠ) είναι το ότι δεν είμαι γραμμένος σε κάποια.
Αν όμως για κάποιον παράξενο λόγο ή ένα στραβό της μοίρας σας είστε μέλος σε κάποια από αυτές, στο επόμενο (ουάααουυυυ!) πάρτυ που θα κάνετε για να βγάλουν φράγκα οι πρόεδροι, κανονίστε με τους υποτελείς τους να σας δώσουν ότι σημείωση χρειάζεστε.
Και το αστείο είναι πως πραγματικά οι τύποι είναι αστέρια στις σημειώσεις. Περιμένω πότε θα μεταφραστούν στα αγγλικά για να πάρει κάνα νόμπελ λογοτεχνίας η χώρα μας.

(εδώ θα έβαζα μια φωτό των αντρικών δίδυμων γεννητικών αδένων)
5. Γράψτε τις σημειώσεις στα… παλιά σας παπούτσια – Θεωρώ τις σημειώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις ως την απόλυτη απόδειξη του πόσο μη-παραγωγικοί πνευματικά είμαστε. Ίσως πολλές φορές αντί να γράφετε κείμενα για να διαβάσετε τα SOS μια βδομάδα πριν την εξεταστική, θα ήταν καλύτερο να αναθεωρήσετε το ενδιαφέρον σας για την επιστήμη που σπουδάζετε, να αυξήσετε τον χρόνο που περνάτε στο πανεπιστήμιο και ίσως να βρείτε κι άλλα άτομα που θα μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον με εσάς.
Γιατί τελικά οι καλύτερες σημειώσεις είναι οι πραγματικές γνώσεις που γίνονται εμπειρία σας.
Δείτε ακόμη:

3 comments

 1. Anonymous says:

  εγω προσωπικα φιλε μου προτιμω … την οριμοτατη χολανοκατασταση απο τις ανωριμες προτασεις σου..!Εγω με τις ”οριμες” σημειωσεις μου εχω τα σκηπτρα των μαθηματων..

 2. Ράνια says:

  Αλέξη, τελευταια σε διαβάζω φανατικά τα άρθρα σου.❤ Ωστόσο σε αυτό σου το άρθρο μπορώ να πω ότι με στενοχωρησες, γιατί σε ειχα πολύ ψηλά και αισθάνθηκα και λίγο προσβεβλημένη από τα σχόλιά σου για κάποιες Σχολές .
  Λοιπόν έχω να δηλώσω ότι πέφτεις λίγο έξω στις απόψεις σου για τις θεωρητικές σχολές που ανέφερες (σίγουρα το κατάλαβες γιατί ήσουν απόλυτος και η απολυτότητα, όπως γνωρίζεις, είναι πάντα μια θέση που απέχει από την αλήθεια ).Επίσης εκμηδένισες κάτι που δεν ξέρεις καλά, οπότε το κρίνεις με βάση τη φαντασία σου.
  Κυρίως όμως θέλω να σου πω ότι συμφωνώ απίστευτα στο ότι λείπει η δημιουργικότητα και η εποικοδομητική σκέψη από τα Πανεπιστήμιά μας. Γενικα την αποψή σου περί σημειώσεων ενστερνίζονται κι άλλοι, οπότε μου αρέσει να ακούγονται και τα αντίθετα επιχειρήματα.
  Προσωπικά, δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι δε χρειαζονται σημειώσεις και αρκεί το γενικόλογο σύγγραμμα που συχνά δεν έχει μεγάλη σχέση με τη διδασκαλία στο αμφιθέατρο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει στην επιστήμη του αν δεν έχει γνώση ,κάθε κριτική σκέψη που θα διατυπώσεις πρέπει να στηρίζεται σε βαθιά γνώση, που σίγουρα ο άνθρωπος δεν έχει αν δε διαβασει.Άρα χωρίς σημειώσεις δεν έχουμε τη γνώση που θα φιλτραρουμε έπειτα με την κρίση μας για να γίνουμε παραγωγικοί. Και χωρίς σημειώσεις και αφομοίωση νέων γνώσεων και κατάρτιση ,δε θα είχαμε ανάγκη κ τα Πανεπιστήμιά. Θα βγάζαμε το Λύκειο και μετά θα είχαμε άποψη για όλα με 1 απλή ενημέρωση επί του θέματος. Έτσι θα καταλήγαμε σαν τους δημοσιογράφους που έχουν άποψη και σχόλιο για όλα αλλά γνώση και μόρφωση εξειδικευμένη πάνω σε τίποτα.
  Επίσης αντιλέγω στο ότι κάποια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι τραγικά αλλά έχουν και πάρα πολύ υψηλότερο επίπεδο από αντίστοιχα της Ευρώπης (σύμφωνα με προσωπική μου γνώση και διεθνείς αξιολογήσεις ).
  Επίσης τα σχόλιά σου για κάποιες γυναίκες όταν θεωρείς πως είναι ξενερωτες ή δεν εχουν κριτική σκεψη και γι’αυτό καταφεύγουν στην αποστήθιση ήταν λίγο “χοντροκομμένα” και απλουστευτικά. Φυσικά υποθέτω ότι αστειευοσουν. (Επίσης θα μου άρεσε αν δεν αποκαλείς τις γυναίκες “γκόμενες” στα επόμενα άρθρα σου) Φιλικά στα γράφω αυτά, ελπίζω να συνεχίσεις με πιο δυνατά άρθρα για φοιτητικά θέματα και φιλοσοφία της καθημερινής συμπεριφοράς ! ☺☺

  Υ.Γ. : Θα μου επιτρέψεις κάποιες φιλικες παρατηρήσεις (δεν μπορώ να αντισταθώ) Το σωστό είναι: Απ’ ό, τι φαίνεται, πανεπιστημιακές παραδΌσεις , ευφυΐας .
  Γενικά εθνικότητες όπως στη φράση “Έλληνας φοιτητής” και ονόματα, όπως “Νόμπελ Λογοτεχνίας ” καλό είναι να γράφονται με κεφαλαία

Σχολιάστε!