Οι 5 χρησιμότερες online υπηρεσίες - που κάνουν τη φοιτητική ζωή πιο εύκολη.

Είναι κρίμα σε μια εποχή όπου υπάρχει παντού ασύρματο internet και που σχεδόν όλοι έχουν smartphone να αξιοποιούμε την τεχνολογία μόνο ως μηχανή τηλε-κοτσομπολιού (βλέπε Facebook).

Σε αυτό το post θα σας παρουσιάσω 5 υπηρεσίες/εργαλεία που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά σας ως φοιτητή λίγο πιο οργανωμένη και εύκολη - αρκεί να έχετε laptop και smartphone.

1. Dropbox

Κάποτε είχαμε δισκέτες, μετά (στα 90s) είχαμε μικρότερες δισκέτες. Συνεχίσαμε με CD, DVD και πιο πρόσφατα με τα flashάκια. Πάρτε μια μαύρη σακούλα, βάλτε τα όλα μέσα, φάτε μανιτάρια και εκστασιαστείτε χορεύοντας γύρω από τη φωτιά όπου τα καίτε.

Βλέπετε, το μέλλον είναι στο "σύννεφο" (cloud): Ως σύννεφο αναφερόμαστε σε χώρο αποθήκευσης που δεν είναι στο laptop ή στο flashάκι που έχετε στην τσέπη σας, αλλά σε έναν server μιας εταιρίας κάπου στην αμερική που σας πουλάει την υπηρεσία αποθήκευσης.

Το Dropbox λειτουργεί κάπως έτσι: Σας δίνει 2 Gigabyte (τουλάχιστον) δωρεάν (έχει και πληρωμένα προγράμματα με 50+ Gb) και δημιουργεί έναν φάκελο στο PC σας. Ότι βάλετε σε αυτόν τον φάκελο γίνεται αυτόματα backup στους server του Dropbox και συγχρονίζεται ταυτόχρονα με ότι άλλο μηχάνημα έχετε συνδέσει με τον λογαριασμό, π.χ. το άλλο σας laptop ή το smartphone σας.

Ακόμη, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μπαίνοντας απλά στη σελίδα του Dropbox και κάνοντας login.

Κλασσική περίπτωση χρήσης: Βάζεις όλα σου τα σημαντικά έγγραφα στον φάκελο του Dropbox σου και σε περίπτωση που χαλάσει το PC σου τα έχεις όλα ασφαλή. Ακόμη, απαλλάσσεσαι από τα flashάκια αφού έχεις τα αρχεία σου όπου υπάρχει internet.

Κορυφαία περίπτωση χρήσης: Αποθηκεύεις μια εικόνα στο laptop σου στον φάκελο του Dropbox. Κλείνεις το laptop σου και ανοίγεις το trendy netbook σου. Η εικόνα ως δια μαγείας εμφανίζεται μπροστά σου - χωρίς να κάνεις κανέναν έξτρα κόπο.

Φτιάξτε έναν λογαριασμό στο Dropbox και κάντε εγκατάσταση το application στο Android κινητό σας ή στο iPhone σας.

Tip: Το Dropbox σε συνδυασμό με το Keepass είναι ένας τέλειος τρόπος για να διαχειρίζεστε τους κωδικούς πρόσβασης σας. Δείτε περισσότερα στο άρθρο "Πως να απαλλαγείτε από την ανάγκη των password".

To Dropbox είναι ένα μαγικό εργαλείο, από τα πρώτα προγράμματα που εγκαθιστώ σε κάθε συσκευή, που εάν το χρησιμοποιήσεις μια φορά θα αναρωτιέσαι πως ζούσες τόσα χρόνια χωρίς αυτό.

2. Google Documents

Θυμάστε εκείνο το προγραμματάκι της Microsoft.. πως το έλεγαν... Office? Νομίζω ότι κάποιοι το πλήρωναν κιόλας, πάνω από 100 ευρώ.

Ακόμη γελάω με όσους έδωσαν τα λεφτά τους στον Bill Gates. Προσκυνήστε τώρα την μητέρα Google που μας έχει προσφέρει το μάννα που λέγεται Google fucking Documents - χωρίς το fucking.

Απλά μπαίνεις στο documents.google.com, κάνεις login με το Google Account σου και έχεις μπροστά σου μια ολόκληρη σουίτα γραφείου εντελώς δωρεάν.

Και πέραν από το απίστευτο προτέρημα που λέγεται "τζάμπα", το Google Docs έχει τα εξής υπεργαμάτα χαρακτηριστικά:

 1. Δεν αναγκάζεσαι ποτέ να πεις κλαίγοντας "Μαμάαα, έπεσε το ρεύμα και χάθηκε η εργασία μου για το κατηχητικό... Ο πνευματικός μου θα με μπατσίσει στον ποπό!" αφού τα έγγραφα αποθηκεύονται συνεχώς, αυτόματα στους server της Google. Ακόμη κι αν η παχύσαρκη γκόμενά σας κάτσει πάνω στο laptop σας και το σπάσει, worry not, κλέψτε το laptop του ανάπηρου γείτονά σας και βρείτε το έγγραφο σας να σας περιμένει όπως το αφήσατε.
 2. Πες πως έχεις βγάλει φλέβες πάνω στον καναπέ της φοιτητικής σου τρώγλης. Όχι αγαπητέ, δεν θα χρειαστείς εγχείρηση αποκόλλησης για να πας στο σπίτι του φίλου σου και να γράψετε παρέα την εργασία:"Τα pokemon στην βυζαντινή αγιογραφία: Ο Pikachu ως έκφραση του χριστιανικού πεσιμισμού". Το Google Docs υποστηρίζει συνεργασία πάνω στο ίδιο έγγραφο με οποιονδήποτε άλλο χρήστη θέλετε, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο. Περισσότερη ευκολία, μεγαλύτερο δέσιμο με την πολυθρόνα σας.
 3. Καθιστά τα flashάκια άχρηστα, αφού όλα τα έγγραφα βρίσκονται πάντα αποθηκευμένα στο Google account σας.
 4. Υποστηρίζει εγγενώς τον διαμοιρασμό των αρχείων - είτε με mail, είτε ως link στο ίδιο το έγγραφο. Τέρμα ο κόπος και τα CD για να δει κάποιος άλλος το έγγραφο σας.
 5. Μπορείτε να επεξεργάζεστε τα έγγραφα σας από το κινητό σας, με την εφαρμογή Google Documents για Android.

Και το καλύτερο απ' όλα; Αν έχετε τον Google Chrome, που είναι ο καλύτερος browser, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Google Docs ακόμη και offline, κάνοντας εγκατάσταση το αντίστοιχο app.

3. Evernote

Το Evernote είναι μια υπηρεσία που φτιάχτηκε με σκοπό να αντικαταστήσει για πάντα το χαρτί και γενικότερα τις κλασσικές "σημειώσεις".

Μέσω της εφαρμογής για τα κινητά, για tablets και για το PC, μπορείτε να αποθηκεύετε ότι βρίσκετε στον δρόμο σας και δεν θέλετε να ξεχάσετε:

 • Σημειώσεις για το πανεπιστήμιο
 • Φωτογραφίες από έγγραφα
 • Φωτογραφίες από φυλλάδια/σελίδες περιοδικών
 • Επαγγελματικές κάρτες
 • Ηχογραφήσεις
 • Links
 • Λίστες για ψώνια
 • Φωτογραφίες με γάτες

Η μαγκιά του όλου συστήματος είναι η αναζήτησή του, όπου με μερικά κλικ μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε έχετε αποθηκεύσει τα τελευταία χρόνια, ακόμη και κείμενο από φωτογραφίες/έγγραφα, τις οποίες αναγνωρίζει αυτόματα.

Με λίγα λόγια, το Evernote είναι μια εφαρμογή που "επεκτείνει τη μνήμη" σας με τη βοήθεια της τεχνολογίας - και κάνει την καθημερινότητα λίγο πιο εύκολη.

 1. Google Calendar

Για το Google Calendar έχω γράψει και στο παρελθόν. Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε αλλά μόνο προς το καλύτερο. Αυτό το φανταστικό προϊόν της Google μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του "τα 'χω παίξει, έχω χάσει τον μπούσουλα με τις υποχρεώσεις μου" και του "Ok_, what next? 5 ώρες ελεύθερος χρόνος; Chill-out..._".

Το Calendar είναι με λίγα λόγια ένα online ημερολόγιο και ατζέντα. Τόσο απλά.

Έχει όμως κάποια χαρακτηριστικά που το ανεβάζουν σε god-mode:

 1. Χρωματιστά κουτάκια! Αχ καλέ, τι γλυκά που είναι... Αααα! Έχει και ροζ! Κάθε σας δραστηριότητα εμφανίζεται ως ένα κουτάκι πάνω στο grid της ημέρας. Ακόμη, ανάλογα με το τα ξεχωριστά ημερολόγια που έχετε ορίσει για κάθε πτυχή της ζωής σας, τα κουτάκια έχουν το αντίστοιχο χρώμα, έτσι ώστε να μπορείτε με μια ματιά να "κόψετε κίνηση" στη φάση της μέρας που σας περιμένει.
 2. Τα ημερολόγια σας μπορούν να διαμοιραστούν, πράγμα που μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη διατήρηση ενός κοινού ημερολογίου, όπως αυτού της σχολής σας, ή της ομάδας εργασίας σας. Ακόμη, μπορείτε να ενσωματώσετε ημερολόγια άλλων στο calendar σας, όπως εορτολόγια.
 3. Μπορείτε να ορίσετε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, όπως τα μαθήματα της σχολής σας, έτσι ώστε να τα ορίσετε μια φορά και αυτά να εμφανίζονται σε κάθε επόμενη εβδομάδα.
 4. Συγχρονίζεται με το Android κινητό σας, με την προεγκατεστημένη εφαρμογή "Ημερολόγιο". Έτσι, ότι αλλαγή πραγματοποιείτε στο Calendar, θα συγχρονίζεται στο κινητό σας και το αντίστροφο. Τέρμα οι δικαιολογίες του στυλ "ξέχασα ότι δίναμε πρόοδο..."
 5. Έχει το Google Tasks ενσωματωμένο, όπου μπορείτε να γράφετε τα "To-Do" σας, όπως το κλασσικό "Να διαβάσω..."

Στην σπάνια πια περίπτωση που δεν έχετε smartphone, το Google Calendar μπορεί να σας στέλνει sms πριν από κάθε σας υποχρέωση.

 1. Google+ (Hangouts)

Το Google+ είναι ένα πολλά υποσχόμενο social network, ειδικά για εμάς που δεν γουστάρουμε το Facebook. Οι μεγάλες μαγκιές του όμως κρύβονται πίσω από τα status updates και την κοινή χρήση φωτογραφιών.

Το Google+ εισήγαγε τα Hangouts, μια υπηρεσία βιντεοκλήσεων που υποστηρίζει μέχρι 10 άτομα ταυτόχρονα. Πέραν από τα 10 άτομα που θα συμμετέχουν με βίντεο και ήχο, όμως, τη συνομιλία μπορεί να παρακολουθήσει και οποιοσδήποτε άλλος θέλετε, φτιάχνοντας με λίγα λόγια ένα online broadcast - σαν να έχετε το δικό σας τηλεοπτικό κανάλι.

Φανταστείτε τις δυνατότητες που δίνει ένα τέτοιο εργαλείο:

 • Κανονίσματα με την παρέα για το "τι θα κάνετε το βράδυ", πολύ πιο εύκολα από το να παίρνετε 10 τηλέφωνα μπρος και πίσω.
 • Εργασίες για το πανεπιστήμιο με ταυτόχρονη συνεργασία. Συνδυάστε το με τις λειτουργίες του Google Documents και πραγματικά δεν χρειάζεστε να βρίσκεστε κοντά με κάποιον για να δουλέψετε μαζί.
 • Ακουστικές βραδιές. Τι πιο κορυφαίο έχετε σκεφτεί; Όλοι από μια κιθάρα, ανάβετε και μια φωτιά στο iPad, ρίχνετε και λίγο αλατόνερο στη μάπα σας και σχεδόν βρεθήκατε παραλία.
 • Βραδιά Νίκου Γκάνου και Sakis. Στο Hangout μπορείτε να δείτε βίντεο από το YouTube παρέα με άλλα άτομα. Βάλτε Γκάνο και προσπαθήστε να βγάλετε την χορογραφία. Ποστάρετε την στο YouTube. Προσφέρετε γέλιο στον κόσμο.

Ακόμη, το Google+ στα κινητά έρχεται με την εφαρμογή Messenger, όπου μπορείτε να κάνετε ομαδικό γραπτό chat με την παρέα σας, σε περίπτωση που είσαστε υπερβολικά ωραίοι για να βγείτε στο γυαλί.

Αν και καινούριο εργαλείο, έχω την εντύπωση πως το (επαναστατικό) Hangout μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την καθημερινότητα μας, μέσω της συνεργασίας από απόσταση - με πολλά άτομα.

Επίλογος ρε.

Τεχνοφοβία είναι ο φόβος του να μπλέκεσαι πολύ με τις νέες τεχνολογίες. Γιατί να τον έχουμε, όμως;

Πολλά νέα εργαλεία βρίσκονται στα χέρια μας, αλλά επιλέγουμε τελικά να μην τα χρησιμοποιούμε ακόμη κι αν μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μας.

Προσωπικά, πιστεύω σε ένα νέο πρότυπο Έλληνα φοιτητή, που αγαπάει τις νέες τεχνολογίες και τις αξιοποιεί προς όφελός του.

Δώστε κι εσείς μια ευκαιρία στον εαυτό σας να χαρεί τους καρπούς των κόπων τόσων nerdουλων που κάθονται και φτιάχνουν γαμάτες εφαρμογές.

Ναι, το iPhone σας κάνει κι άλλα πράγματα πέραν από το να θρέφει τον εγωισμό σας.

Εσείς ποια online υπηρεσία βρίσκετε πως σας βοηθάει στην φοιτητική σας (και όχι μόνο) καθημερινότητα; Πιστεύετε πως γράφω αρλούμπες; Ξεθυμάνετε ελεύθερα στα comments.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Κωνσταντίνος Γούτσος

Πολύ καλός όπως πάντα :) Σε σχέση με το Evernote, πολύ βολικό είναι και το bookmarklet του, που επιτρέπει την αποθήκευση μέρους ή ολόκληρης ιστοσελίδας απευθείας στο Evernote.

polaralex

@Κωνσταντίνος: ;) Thanks man!

Anonymous

το evernote κάνει sync με οποιοδήποτε default offline time/task management application στο android? Προσωπικά ως time/task management application χρησιμοποιώ το Jorte για android.(οffline)

Κωνσταντίνος Γούτσος

@Aνώνυμος δεν έχω πετύχει κάποιο app που να κάνει αυτό που ζητάς. Γενικά το Evernote έχει την μορφή περισσότερο σημειώσεων παρά task manager. Προφανώς μπορείς να αποθηκεύσεις tasks αλλά δεν τα βλέπει ως events ώστε να κάνει sync με calendar/agenta app.

Anonymous

Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση επιμονή με τα προϊόντα της google όταν παρόμοιες υπηρεσίες μπορεί να σου προσφέρει και ένας λογαριασμός στο hotmail, π.χ. google documents / hotmail skydrive, google calendar / hotmail calendar etc...

Alexandros Emexezidis

@ανωνυμος: Δεν είναι το ότι με πληρώνει η google, απλά έχω παρατηρήσει πως το gmail, το calendar, το reader και το documents είναι τα καλύτερα προϊόντα μεταξύ του ανταγωνισμού. Όμως πχ για cloud storage χρησιμοποιώ το Dropbox, ακόμη κι αν υπάρχει και η αντίστοιχη λύση της google. Επίσης, έχω android κινητο. Αν κάποιος έχει windows phone, τότε μπορεί να τον βολεψουν περισσότερο οι λύσεις της Microsoft.

S

Δες Αλέξη την ώρα που σου γράφω και νιώσε περήφανος που επηρέασες μια ψυχή να ξυπνήσει νωρίς. Το post του Keepass δεν υπάρχει πια? Θυμάμαι κάτι αιώνες πριν ότι μου είχα υποσχεθεί να του ρίξω μια-δυο ματιές...

Alex

Enjoy: {{siteConfigs.hostname}}πως-να-απαλλαγείτε-από-την-ανάγκη-των-passwor/

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Εκμεταλλεύσου τα χρήματα σου - στο έπακρο. Τα 8 χειρότερα στυλιστικά παραπτώματα των φοιτητών.