Ο Βασίλης γράφει για τους στόχους και το νόημα της ζωής.

Αυτό το guest post από τον Βασίλη είναι μέρος του project: "Ποιο είναι το νόημα της ζωής;" Περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό θα βρείτε στο εισαγωγικό post.

Ο Βασίλης Σιδερόπουλος σπουδάζει Θεατρολογία στην Πάτρα και ταυτόχρονα στην Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ.

Δεν ξέρω αν φαίνεται περίεργο, αλλά, για να πω την αλήθεια, ποτέ ως τώρα δεν είχα σκεφτεί (στα σοβαρά) το αν υπάρχει νόημα. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι μία ατάκα ενός καθηγητή που μας έκανε λογοτεχνία. Είχε πει πως η μεγαλύτερη δύναμη του ανθρώπου είναι να ξεχνάει καθημερινά τον θάνατο. Έτσι απλά. Κι όμως, είναι τόσο τρομαχτικό που όσο το σκέφτομαι ψυχοπλακώνομαι.

Αυτό το καλοκαίρι ο κολλητός μου ασχολήθηκε έντονα με αυτό το θέμα γράφοντας στο blog του ολόκληρο project - κι αυτά με έβαλε να σκεφτώ σοβαρά, για πρώτη φορά, ποιο είναι το νόημα της ζωής.

Καταρχήν, νομίζω πως το νόημα είναι διαφορετικό από άτομο σε άτομο. Κάθισα και σκέφτηκα καθαρά, χωρίς να κουράσω υπερβολικά το μυαλό μου, για να καταλήξω στο ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται σε απλά πράγματα. Δεν θέλει πάρα πολύ ανάλυση. Το νόημα, για μένα, είναι η ελπίδα και η εξέλιξη.

Η ελπίδα πρώτα, γιατί αν χαθεί είσαι καταδικασμένος. Δεν θα έχεις κανένα λόγο ύπαρξης. Στην καλύτερη περίπτωση θα είσαι σαν ζωντανός-νεκρός. Στην ζωή σου να έρθουν χίλια εμπόδια, απογοητεύσεις, στεναχώριες, απώλειες ακόμα και αρρώστιες. Θα πέσεις - κι αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα την ελπίδα σου. Η ελπίδα μπορεί να έρθει με ευχές αλλά και με πράξεις. Το θέμα είναι να μην πάψεις να ελπίζεις.

Να μην πάψεις να ελπίζεις, απλώς επειδή οι περισσότεροι έρωτες της ζωής σου σε πουλήσαν. Θα έρθει η στιγμή που κάποιος-α θα εκτιμήσει αυτό που πραγματικά είσαι.

Να μην πάψεις να ελπίζεις επειδή έχεις χάσει ένα πολύ κοντινό σου πρόσωπο. Να κρατήσεις τα καλά, να πάρεις δύναμη και να αναπληρώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα το κενό.

Να μην χάσεις την ελπίδα σου επειδή σε απέλυσαν απο την δουλειά και τα οικονομικά σου είναι χάλια. Πάλεψε να τα καταφέρεις, έχεις κίνητρο. Σημαίνει ότι είσαι ζωντανός.

Να μην πάψεις να ελπίζεις επείδη σε πούλησε ο παιδικός σου φίλος. Ότι πιθανότητα είχες τότε να τον γνωρίσεις την ίδια έχεις και τώρα.

Είναι mainstream αλλά θα το πω: Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία γιατί πολύ απλά τότε χάνεται (πραγματικά) και η ίδια σου η ζωή.

Μετά, είναι η εξέλιξη, γιατί πολύ απλά δεν δημιουργήθηκες για να μένεις στάσιμος. Είναι φυσική σου ανάγκη να γίνεσαι συνέχεια καλύτερος. Το σώμα σου μεγαλώνει για να μπορείς να κάνεις περισσότερα. Να έχεις ένα κίνητρο καθημερινά που θα κρατάει ζωντανό το πνεύμα σου. Να γίνεσαι ολοένα και καλύτερος σε κάθε τομέα. Με μία λέξη: “Αυτοβελτίωση”.

Όσο περισσότερα όνειρα, κίνητρα και στόχους έχεις, τόσο πιο ενδιαφέρουσα και ‘’ζωντανή’’ είναι η ζωή σου. Έχεις λόγο ύπαρξης. Είσαι ένας ζωντανός οργανισμός που θέλει να φτάσει τον εαυτό του στο δικό του τέλος, στον μοναδικό του σκοπό. Να ψάχνεις και να κυνηγάς τα όνειρα σου μέχρι την τελευταία στιγμή, χωρίς καμία έκπτωση στις επιθυμίες σου και στην θέληση σου.

Το νόημα της ζωής μου το αντιλαμβάνομαι καθημερινά από τις πράξεις μου, τις κινήσεις μου και τις επιθυμίες μου. Πιο συγκεκριμένα, με την ερώτηση: “γιατί το κάνω αυτό;”. Ποιος ειναι ο σκοπός μου;

Mε αυτά τα βασικά ερωτήματα αντιλαμβάνομαι αυτά που πραγματικά θέλω στην ζωή μου. Αναζητώντας τον λόγο που τα πράττω. Με αυτό τον τρόπο οδηγούμαι στο δικό μου νόημα της ζωής.

Το νόημα της ζωής το έχουμε όλοι μέσα μας. Άλλοι την ψάχνουμε βαθειά, άλλοι επειφανιακά και άλλοι καθόλου. Μερικοί το βρίσκουμε, άλλοι νομίζουμε ότι το βρήκαμε και άλλοι δεν το βρίσκουμε ποτέ.

Οπότε ακόμη και αν δεν βγάλουμε ποτέ άκρη από αυτή την αναζήτηση, τουλάχιστον θα καταφέρουμε να μάθουμε κάποια πράγματα για τον εαυτό μας, να νοιώσουμε όσο το δυνατόν πιο πλήρεις. Και το σίγουρο είναι πως όταν (και αν) ανακαλύψεις το δικό σου νόημα θα βαδίζεις πιο σίγουρα και δυνατά προς τους στόχους και τα όνειρα σου.

Άρα, για μένα, το νόημα της ζωής το βρίσκεις από τις κινήσεις, τις πράξεις και τα θέλω σου. Και ο δρόμος προς αυτό, βρίσκεται σε μια συνεχή τάση βελτίωσης και προσπάθειας, σε μια (μεγάλη) ανηφόρα - μαζί με την βοήθεια της ελπίδας, ότι θα καταφέρω να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου, ότι θα δοκιμάσω τα όρια μου και θα καταφέρω, στο μέγιστο δυνατόν, να βελτιωθώ σε όλους τους τομείς.

Η ζωή είναι ένα όμορφο ταξίδι με τα πάνω και τα κάτω της - και όσο γεμίσεις αυτό το ταξίδι με περιπέτεια και δράση, τόσο πιο ενδιαφέρον θα είναι.

Αυτό το post για το #projectmeaning δημοσιεύτηκε και στο προσωπικό blog του Βασίλη.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Anonymous

Μπράβο...πολύ καλό. Λιτό και περιεκτικό...Σήμερα, επειδή σπουδάζω βιολογικό απθ και ψάχνοντας στο νετ για μια ασθένεια(κυστική ίνωση), έπεσα πάνω σε αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=7OO3BZEiYVg ...τσεκάρετε..it made me cry <3 αξίζει το χρόνο του :D Για όσους ψάχνουν το νόημα και όχι μόνο.. tip: καλό θα ήταν πρώτα να Googlάρετε το όνομα της κυστικής για να δείτε κανά 2-3 χαρακτηριστικά for further perception

Anonymous

Άλεξ, τέρμα τα ποστ πια?

Alex Emexezidis

@Ανώνυμος: Μικρή απάντηση: Όχι. Μεγάλη απάντηση: Κατ' αρχήν, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. :) Το ότι κάποιος περιμένει post κάνει έναν blogger πολύ χαρούμενο. Και αγχωμένο. Τους τελευταίους 4-5 μήνες, έκανα 3 μήνες πρακτική άσκηση με φουλ ωράριο σε μια νέα πόλη και τώρα έχω εξεταστική με φουλ ωράριο :p Ταυτόχρονα, blogg-άρω σε φιλικά blogs (π.χ. mycampus.gr) όπως και στο bangtobasic και στο προσωπικό μου blog (emexezidis.com) και ετοιμάζω (σχεδόν τελείωσα) την πρώτη μου μικρή ιστορία. Α, είχαμε κάνει και την πρώτη ταινία μικρού μήκους λίγο πιο πριν με τον Βασίλη και τώρα ετοιμάζουμε δεύτερη. Με άλλα λόγια, το Φοιτηtips μπήκε χαμηλά στις προτεραιότητες μου - αλλά όχι στο μυαλό μου- λόγω απόλυτης έλλειψης χρόνου. Έχω μέσα στο κεφάλι μου καμία 10αριά ποστ τα οποία θέλω πολύ να τα γράψω, αλλά κάποιες φορές απλά δεν υπάρχει ο χρόνος και επίσης προτιμώ να έρθει εκείνη η γαμάτη έμπνευση που τα κάνει όλα να βγαίνουν μαγικά, παρά να το πιέσω και να βγάλω μια μετριότητα με το ζόρι. Πάντως, αργά-η-γρήγορα, θα έχει κι άλλα ποστ. p.s. Όπως βλέπεις μπορώ να δώσω και πολύ μικρές και πολύ μεγάλες απαντήσεις. :p

Anonymous

thank god!!! αναμένουμε εναγωνίως :)

Alexis

2016 εδώ! :P

Alexis

Sxetika me to post.......sti zoi prepei na matheis na polemas monos sou giati gomenes kai kollitoi (pou sou to epezan) tha se pararisoun mia mera kai prepei na matheis na sikonese monos sou.....ego me to skliro tropo emetha distixos to noima tis zois alla den gamietai :P

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Η Μαρία γράφει για το νόημα της ζωής. Δεν φταίει το Facebook... Eσύ φταίς!