Που θα βρείτε μουσική… με το κιλό.

Όχι, δεν χρειάζεται να πίνετε ρούμι για να κατεβάσετε τραγούδια… πηγή

Ναι, γουστάρετε να ακούτε μουσική, ίσως στο αμάξι σας, ίσως στο mp3 player σας όταν περπατάτε στον δρόμο για να το παίξετε cool κατάσταση, ίσως στο clubάκι όταν σας ποτίζουν χημικά. Πάντως, σας αρέσει η μουσική.

Τώρα, πέραν από τη γνωστή λύση των δισκοπωλείων, που προσωπικά τα βρίσκω πολύ ακριβά και προτιμώ να κάψω τα λεφτά μου για να ζεσταθώ παρά για να αγοράσω CD, υπάρχει το μαγικό ίντερνετ που μας βοηθάει για άλλη μια φορά. Ακόμη κι αν θέλετε να το παίξετε νόμιμος, γιατί “οι καλλιτέχνες δουλεύουν για να φτιάξουν ένα CD” και εμείς πρέπει να τους πληρώνουμε, τότε μπορείτε μέσω του ίντερνετ να αγοράζετε τουλάχιστον ένα-ένα τα κομμάτια και όχι ολόκληρο το σαβουροCD. Το αν διαφωνείτε με την λογική μου δεν με ενδιαφέρει γιατί έχω πάντα δίκιο.

Οπότε, ας απαντήσω στην ερώτηση που ξέρω καλά: Που μπορούμε να βρούμε μουσική με το κιλό;

  1. Από τον φίλο μας τον DJ/Μουσικόφιλο/Downloader: Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχουν κάτι όμορφα τετράγωνα μηχανηματάκια που λέγονται “εξωτερικοί σκληροί δίσκοι”. Ε λοιπόν, πολλοί φίλοι σας μπορεί να έχουν δίσκους γεμάτους με κομμάτια, δισκογραφίες κλπ. Ζητήστε τους τον δίσκο, αντιγράψτε όλα τα κομμάτια τους στον δικό σας και περάστε το υπόλοιπο έτος ακούγοντας πολύ πράμα. Αυτό πάντως μου θυμίζει ένα πρόβλημα που είχα αντιμετωπίσει κάποιες φορές: Το να ζητάω μια συλλογή κομματιών από κάποιον και να μην μου τη δίνει, πετώντας μου την δικαιολογία ότι “έκανε πολύ κόπο για να τα μαζέψει”. Φυσικά, δεν νομίζω να τα πλήρωσε ο ίδιος γιατί ένας σκληρός δίσκος με νόμιμα κομμάτια θα κόστιζε μερικές χιλιάδες ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ζητήστε από κάποιον άλλο, που καταλαβαίνει την ιντερνετική κουλτούρα του “freely take, freely give“.
  2. Στο YouTube: Σίγουρα δεν είναι η λύση που θα σας προσφέρει τέλεια ποιότητα ήχου και δεν είναι εύκολο να κατεβάσετε πολλά κομμάτια γρήγορα, αλλά η βιβλιοθήκη κομματιών του YouTube είναι πραγματικά αχανής και τις περισσότερες φορές συνοδεύεται και από το βίντεο κλιπ του κομματιού. Ακόμη, μέσω των related videos που εμφανίζονται στη άκρη, μπορείτε να γνωρίσετε και νέους καλλιτέχνες ή άλλα κομμάτια αυτών που σας αρέσουν.
  3. Σε online δισκοπωλεία: Το μεγαλύτερο είναι το iTunes music store αλλά και το Amazon. Υπάρχουν πολλά δικτυακά μαγαζιά μουσικής και το καλό με αυτά είναι πως έχουν preview με το καλύτερο συνήθως μέρος ενός κομματιού αλλά και έχουν ταξινομημένους του καλλιτέχνες σε σωστές λίστες. Έτσι, μπορείτε να βρείτε καινούρια μουσική και μετά να την αγοράσετε νόμιμα ή να πάτε να την κατεβάσετε από “πειρατικά” λημέρια.
  4. Music Aggregators: Αυτά είναι site που βρίσκουν τα κομμάτια που “ακούγονται” πιο πολύ στα blogs και γενικότερα στην internetόσφαιρα. Το πιο γνωστό είναι το hype machine, στο οποίο θα βρείτε και ολοκαίνουρια “ψαγμένα” remixes από κάθε δυνατό κομμάτι.
  5. Online radio: Ειδικά στην Ελλάδα, τα ραδιόφωνα των FM υποφέρουν από έλλειψη ποικιλίας και από βαρετές playlists. Παρατήστε τα και χωθείτε στα web radios. Η πιο απλή λύση είναι να καταβάσετε το iTunes και να περιηγηθείτε στις λίστες του με διάφορους σταθμούς. Η πιο ψαγμένη λύση είναι το να βρείτε σταθμούς με συγκεκριμένη θεματολογία, σταθμούς που θα σας γνωρίσουν νέους ήχους και δεν θα αναπαράγουν απλά τα τελευταία εμετικά hits. Ο δικός μου αγαπημένος σταθμός είναι ο Soma FM – Απλά μαγευτικός.
  6. Torrents: H καλύτερη λύση για μαζικό κατέβασμα δισκογραφιών. Για το πώς να χρησιμοποιήσετε το σύστημα των torrent υπάρχουν άπειροι οδηγοί στο internet (αρκεί μια αναζήτηση στο Google). Με μια γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ, μπορείτε μέσα σε μια εβδομάδα να τιγκάρετε κάθε σκληρό που βρίσκετε στο σπίτι σας – ίσως και στη γειτονιά σας.
  7. Personalised Web Radios – Αυτή είναι η καλύτερη λύση για να βρείτε νέα μουσική που θα σας αρέσει. Το Last.FM είναι το κλασσικότερο παράδειγμα. Κάντε εγγραφή στο site, κατεβάστε το προγραμματάκι που σας δίνει και το last.fm θα καταγράφει κάθε κομμάτι που ακούτε και όταν συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες για εσάς θα σας προτείνει άγνωστους καλλιτέχνες που λογικά θα σας αρέσουν.

Κατεβάστε. Ακούστε μουσική. Πωρωθείτε. Επαναλάβετε. Η συνταγή του να χάνεις χρόνο με τις ώρες, αλλά τουλάχιστον είναι πιο ενδιαφέρον από το να παίζεις ποδοσφαιράκι στο playstation με κόκκινα μάτια.

Γράψε τις δικές σας προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

Σχολιάστε!