Πως να θέσεις τις βάσεις για μια πετυχημένη εξεταστική του Ιουνίου.

Σε μερικές μέρες φτάνουμε στη "Μεγάλη Εβδομάδα". Θα παραδεχτώ ότι δεν καταλαβαίνω γιατί την λένε μεγάλη αφού έχει κι αυτή 7 μέρες όπως και όλες οι άλλες εβδομάδες. Και σύμφωνα με μαθηματικά κβαντικής περιπλοκότητας, 7 = 7. Άρα, θα έπρεπε να λέγεται "Ίση Εβδομάδα".

Τέλος πάντως, οι μεγάλες μου ιδέες (ιδέες μου > ιδέες σας) δεν φαίνεται να χωράνε μέσα σε ένα blog σαν κι αυτό (ξέρετε, με χαζές - και καλά - χιουμοριστικές ατάκες) οπότε ας μιλήσω λίγο για το θέμα του τίτλου.

1. Έρχεται το Πάσχα. 2. Μετά το Πάσχα, έρχεται η εξεταστική του Ιουνίου.

Παρεμπιπτόντως, ένα θέμα που έχει η εξεταστική Ιουνίου είναι πως ξεκινάει Μάιο. Ακόμη νωρίτερα δηλαδή. Για να πετύχετε τον στόχο σας σε αυτή την εξεταστική, προσπαθήστε να ακολουθήσετε μερικές από τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Παρακολουθήστε μαθήματα όσο προλαβαίνετε - Αυτό θα πει να μην χάσετε την τελευταία εβδομάδα πριν τις διακοπές κάνοντας ταβανοθεραπεία στο spa που λέγεται "σπίτι σας", αλλά και  να ξεκινήσετε την παρακολούθηση των μαθημάτων αμέσως μετά την επιστροφή σας. Κατ' αρχήν, συμβαίνει συχνά οι καθηγητές να μοιράζουν χρήσιμες πληροφορίες αυτόν τον καιρό και καλό είναι εσείς να μην λείπετε όταν αυτό συμβαίνει. Ακόμη, πρέπει να καταπολεμήσετε την ανάγκη που προκαλούν οι ηλιόλουστες μέρες να πίνετε καφέ όλη μέρα - είναι κλασσικό λάθος να παρατάμε την σχολή αυτήν την περίοδο, ενώ ουσιαστικά είναι η πιο κρίσιμη για την εξεταστική.ν
  • Μαζέψτε σημειώσεις - Έχουμε ξαναμιλήσει για το θέμα των σημειώσεων ως πρακτική, αλλά εάν ανήκετε σε μια από τις "σημειωσοφιλικές" σχολές, κανονίστε να συγκεντρώσετε όλο το υλικό που θα χρειαστείτε τώρα - γιατί σε λίγες μέρες θα έχουν εξαφανιστεί όλοι οι συμφοιτητές σας και μαζί τους η ευκαιρία να πάρετε πτυχίο μέχρι το επόμενο millenium.
  • Επιλέξτε ποια μαθήματα θα δώσετε - Είναι μια πικρή αλήθεια ότι μπορούμε να περάσουμε κάθε φορά έναν συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων - και πολλές φορές το να ασχοληθούμε με περισσότερα απ' ότι μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, μας προκαλεί μεγαλύτερο κακό παρά μας βοηθάει. Κάντε λοιπόν μια ρεαλιστική επιλογή των μαθημάτων που μπορείτε σίγουρα να περάετε, ασχοληθείτε μόνο με αυτά και ανοίξτε τον δρόμο προς το πτυχίο σαν αλυσοπρίονο εναντίων λυσσασμένων ζόμπι.
  • Κουβαλήστε πίσω όσα βιβλία χρειάζεστε - Τα έλεγα από παλιά αλλά αν είναι να κουβαλήσετε έναν τόνο βιβλία μαζί σας, κάντε τουλάχιστον τον κόπο να τα ανοίξετε.
  • Θέστε ένα ρεαλιστικό πλάνο μελέτης - ...και δεν εννοώ την παρουσιάστρια του Star. Το Πάσχα είναι 15 μέρες σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Εάν αποφασίσετε και αφιερώσετε ένα σοβαρό δίωρο την ημέρα μέσα στις διακοπές σας για διάβασμα τότε θα έχετε καλύψει συνολικά ένα 30ωρο υπέροχης, παραγωγικής, φυτουλίστικης μαθηματοπερασιάς - πράγμα που είναι καλό για τη φάση σας. Και αν θέλετε να κάνετε το διάβασμά σας πιο παραγωγικό από ποτέ, ρίξτε μια ματιά στην τεχνική Pomodoro.
  • Χαλαρώστε - Θα έχετε ήδη πάρει χαμπάρι από τον εφιάλτη που αποκαλούμε "Πανελλήνιες" ότι το άγχος δεν κάνει καλό. Αντιθέτως, αν σπάσετε τα νεύρα σας μέσα στο Πάσχα με ολονυχτίες διαβάσματος και μετά στολίζετε τον επιτάφιο για να "βοηθήσει ο θεός" θα καταφέρετε να γυρίσετε στο πανεπιστήμιο ακόμη πιο ψυχωτικοί από πριν. Καλό το πρόγραμμα και το διάβασμα, αλλά διατηρήστε μια χαλαρή και σταθερή πορεία προς την επιτυχία - οι απότομες κινήσεις σας βγάζουν εκτός τροχιάς.

Οπότε, φάτε αρνί, ηρεμήστε, πιείτε κάνα καφεδάκι και αφιερώστε χαλαρά ένα δίωρο τη μέρα σε μαθήματα που θα περαστούν.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

!sweety!

Απόλυτο δίκιο σε όλα!!! Ευχαριστούμε για τις συμβουλές,θα τις τιμήσουμε δεόντως! Και ειδικά το 2ωρο διάβασμα την ημέρα!Οι μέρες είναι αρκετές οπότε και η ξεκούραση που απαιτείται θα υπάρξει,αλλά θα διαβάσουμε κιόλας!:) Καλ;o Πάσχα και καλή εξεταστική να έχουμε όλοι!!!

polaralex

@!sweety!: Ας ελπίσουμε... :p

Anonymous

Αλέξη συγχαρητήρια και από εμένα για την εξαιρετική δουλειά και σε αυτό αλλά και στα άλλα post.Αλλά να σε ρωτήσω κάτι?Πως μπορεί κάποιος να διαβάζει συγκεκριμένα μαθήματα για την κάθε εξεταστική χωρίς να καταλήξει να χρωστάει πολλά μαθήματα??Είμαι στο 1ο εξάμηνο στο Πολυτεχνείο(μηχανολόγος μηχανικός) και έχω δει πώς όντως μπορώ να διαβάσω το πολύ 3 μαθήματα και να τα περάσω...όμως το κάθε εξάμηνο έχει 6-7 μαθήματα και έχω υπολογίσει πως ακόμα και αν περνάω μαθήματα στην εξεταστική Σεπτεμβρίου,πάλι μετά από κάποια χρόνια θα καταλήξω να χρωστάω 20-22 μαθήματα...Και αυτό με αγχώνει ακόμα περισσότερο.Τι λες για αυτό?

Alex Emexezidis

@Ανώνυμος: Κατ' αρχήν, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τώρα, ας μπούμε στο ψητό. Εδώ θα μιλήσει η εμπειρία μου - γιατί όλα αυτά και τα έχω περάσει και έχω δει τους γύρω μου να τα περνάνε. Η σχολή σου είναι πολύ δύσκολη. Για αρχή συνειδητοποίησέ το αυτό και μάθε να μην συγκρίνεις ποτέ τη ζωή σου με αυτή που θα κάνουν οι φίλοι/φίλες σου φοιτήτριες του παιδαγωγικού. Δυστυχώς, εσύ θα πρέπει να εργαστείς σκληρά για να πάρεις το πτυχίο. Οπότε, η πρώτη απάντηση είναι πως πρέπει να διαβάζεις περισσότερο, πιο μεθοδικά, πιο αποδοτικά για να τα περάσεις όλα. Το οποίο και σημαίνει πως θα πρέπει να χάσεις κάποια πράγματα από τη φοιτητική σου ζωή για να πάρεις πτυχίο στα 5 χρόνια. Από την άλλη, μπορείς να ανεχτείς μερικά χρωστούμενα κάθε χρονιά, τα οποία μακροπρόθεσμα θα σε πάνε πίσω κάνα χρόνο, ο οποίος θα έχει 3 έξτρα εξεταστικές, άρα και θα μπορέσεις τότε να τα περάσεις. Ακόμα ένα, είναι πως δεν είναι κάθε εξάμηνο ίδιο: Κάποια μαθήματα είναι ευκολότερα και άλλα δυσκολότερα από τα άλλα - οπότε μην κοιτάς μόνο αριθμούς. Αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως η σχολή σου είναι πολύ δύσκολη. Έμπλεξες - αλλά αν τη σπουδάσεις σωστά, θα είσαι ένας από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα (βλέπε τεχνολογία). Αυτή η διαδρομή δεν είναι για όλους - καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Προς το παρόν , κάνε ότι καλύτερο μπορείς. Και αν κάποιες φορές σου πέσει βαρύ, δεν θα φταις εσύ. Απλά, είναι πραγματικότητα πως οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές :)

Anonymous

@Alex Emexezidis Δεν το ήξερα ότι ήταν τόσο δύσκολη...Θα προσπαθήσω να εφαρμόσω τις συμβουλές σου.!Ευχαριστώ και συνέχισε έτσι!

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Μπύρα - και η νόσος των γευστικών αδένων "Amstel". Πως να βγεις έξω με το πιο ενδιαφέρον άτομο στον κόσμο - τον εαυτό σου.