Πως να μην χάνετε ούτε ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο.

Όλα καλά με την φοιτητική ζωή.

Βλέπεις τον πρωτοετή να βγαίνει κάθε βράδυ στο κλαμπάκι. Το πρωί δεν το ζεί - ξυπνάει 3 το μεσημέρι.

Δεύτερο έτος πια, "ώρα για διάβασμα" λέει, "φτάνει το ξενύχτι".

Ξυπνάει ένα πρωί 12 το μεσημέρι για να δει αν υπάρχει ακόμη το κτίριο της σχολής του. Ναι, είναι ακόμη στο ίδιο μέρος. Αλλά φτάνει το τρίτο έτος και το τέταρτο και μετράει πια σε εκατοντάδες τις μέρες που ήθελε να πάει στη σχολή αλλά "ήταν κουρασμένος".

Και αυτός ο φοιτητής καταλήγει να χρωστάει τόσα πολλά μαθήματα, που όταν το πάρει χαμπάρι θα τρομάξει κάπως έτσι: http://bit.ly/3sT25X

Φυσικά το να παρακολουθείς κάθε μάθημα είναι δύσκολο. Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τουλάχιστον εκείνα τα χαρούμενα παιδάκια στη σχολή σας να μάθουν πως είστε συμφοιτητής τους.

Πως να μην χάνετε, λοιπόν, ούτε ένα μάθημα:

  1. Πάρτε το απόφαση - Αν δεν είστε σίγουρος πως θέλετε να είστε κάθε μέρα για μάθημα, απλά παρατήστε την προσπάθεια. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ικανοποίηση για τους φοιτητές, όχι αγγαρεία. Εάν δεν σας αρέσει αυτό που σπουδάζετε, τότε το πρόβλημά σας είναι βαθύτερο.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο - Κατά προτίμηση το Google Calendar. Ένα ημερολόγιο και κάποιο ξυπνητήρι για ειδοποίηση, μπορούν να σας βάλουν στον σωστό δρόμο για την καθημερινή παρακολούθηση. Εάν δεν ξέρετε τι μάθημα έχετε μετά, νομίζω πως δεν μπορείτε καν να το παρακολουθήσετε... ε;
  3. Χρησιμοποιήστε ένα αυτοκίνητο - Αν ένα από τα θέματα που σας τη δίνουν είναι η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, τότε προσπαθήστε να αποκτήσετε ένα αυτοκίνητο. Ίσως η ευκολία του να σας βοηθήσει να είσαστε εκεί κάθε μέρα. Μπορείτε ακόμη να συνεννοηθείτε με κάποιον συμφοιτητή σας που έχει αυτοκίνητο, έτσι ώστε να σας παίρνει μαζί του κάθε πρωί. Κεράστε τον και έναν καφέ την ημέρα για αντάλλαγμα.
  4. Κάντε την πρόθεσή σας γνωστή - Όταν δηλώνουμε κάτι δημοσίως, τότε γίνεται αμέσως πιο σημαντικό το να το κάνουμε πράξη (για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που θέσαμε). Πείτε στους γονείς σας πως φέτος θα είσαστε άριστος φοιτητής, πείτε το στους φίλους σας, στον/στην γκόμενο/γκόμενά σας και στην θεία με το περίπτερο παραδίπλα. Να σας δω να λέτε "Εεεεε, ξέρεις..." όταν θα δικαιολογείτε ξανά την αποχή σας (μπα, ε;).
  5. Μητέρα power - Λίγο πιο συγκεκριμένα από τον προηγούμενο τρόπο, πείτε στην μητέρα σας πως θέλετε βοήθεια στο να παρακολουθείτε όλα τα μαθήματα. Δώστε της την άδεια να σας ξυπνάει τα πρωινά, να σας πιέζει να σηκωθείτε και να πάτε στο μάθημα και να σας ρωτάει "που είσαι;" όταν θα έχετε πάει για καφέ. Όχι, δεν είναι οι "τύψεις" που θα σας βοηθήσουν, είναι η σοβαρότητα.
  6. Βρείτε έναν συνεργάτη - Κάντε παρέα με κάποιον συμφοιτητή σας και κανονίστε να πηγαίνετε μαζί στο μάθημα. Έτσι, όχι μόνο δεν θα είστε ποτέ μόνος σας στην αίθουσα, αλλά και στην περίπτωση που θα λείψετε για κάποιον λόγο από ένα μάθημα, θα μπορείτε να βρείτε εύκολα την ύλη που παρέδωσε ο καθηγητής. Ακόμη, έχετε κάθε μέρα ένα ραντεβού, ο ένας με τον άλλον, πράγμα που αποδεδειγμένα βοηθάει. Τρία σε ένα λοιπόν.
  7. Νωρίς, νωρίς, νωρίς - Ξεκινήστε από νωρίς τη χρονιά (παρακολουθήστε δηλαδή από την πρώτη μέρα), ξυπνήστε νωρίς, πηγαίνετε στο μάθημα από την πρώτη ώρα. Μην επιτρέψετε ποτέ στον εαυτό σας να χάσετε ούτε ώρα χωρίς λόγο, η συνέπεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα όταν θέλετε να περάσετε μαθήματα.
  8. Ξυπνήστε νωρίς - Τα μαθήματα που χάνονται τις περισσότερες φορές είναι τα πρωινά. Και σύμφωνα με την παλιά διαθήκη, το κοράνι και κάποια καλά τεύχη του Playboy, όποιος κοιμάται νωρίς ξυπνάει νωρίς. Κοιτάξτε και αυτό: "Πως να ξυπνάτε νωρίς".
  9. Διαβάστε το Φοιτηtips σαν να ήταν ιερό - Βασικά, δεν νομίζω αυτό να σας βοηθήσει στο να μην χάσετε κανένα μάθημα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Καλά, καλά, το παίρνω πίσω...

Μοιραστείτε στα comments τις δικές σας ιδέες σχετικά με το θέμα.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Melina Konstantinidi

Τετοια γραφεις Αλεξ και τα λουζομαι εγω απο τον Μαριο! :)

Alexandros Emexezidis

Συγνώμη, εγώ φταίω... Αλλά και για εμένα είναι πρόβλημα, γιατί όταν κάποιος που με ξέρει προσωπικά διαβάζει κάτι post του στυλ 'Πως να μην χάσετε κανένα μάθημα...' τότε δεν μπορεί να με ξανααντικρύσει χωρίς να γελάει... :p

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

6+1 (σημαντικοί) λόγοι για να ξεκινήσετε γυμναστική. Τα 5 (βασικά) ποτά που χρειάζεται να έχεις στο σπίτι σου.