Πως να ξεπεράσεις την κακή διάθεση.

Ψιλοβαρετός Πρόλογος

Ένα κομμάτι της ζωής μας στο οποίο δεν δίνουμε αρκετή σημασία είναι η ψυχολογική μας κατάσταση.

Και όχι, ας μην αρχίσουμε τις 18χρονο-γκομενικές-ψευτοψυχολογικές-τουκωλουφροϋδικές-ΤΕΙτζούδικες φιλοσοφίες σχετικά με την ψυχολογία και την κατάθλιψη.

Επειδή εγώ είμαι από χωριό και στο χωριό μου βοσκάγαμε γαιδούρια γιατί νομίζαμε ότι βγάζουν γάλα θα είμαι πολύ λαικός στην προσέγγιση του θέματος μου.

Αυτό για να κάνουμε λίγο λαϊκό κέφι.

Και για όποιον δεν κατάλαβε τι σημαίνει "προσέγγιση"... ούτε κι εγώ ξέρω. Ακόμη προσπαθώ να καταλάβω εκείνο το πράμα, το Φέισμπουκς, που φέρνει σεξ στους λαϊκούς φίλους μου.

Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας όμως.

Κανείς δεν ασχολείται με το θέμα της ψυχολογικής μας κατάστασης (η αλλιώς, το αν είμαστε χαρούμενοι η δυστυχισμένοι) για τους εξής λόγους:

  1. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για κανέναν πέραν από τον εαυτό του.
  2. Προσπαθώντας να πουλήσει "ικανοποιημένη" εικόνα στους άλλους, ο άνθρωπος κρατάει τις δύσκολες στιγμές του για τον εαυτό του. Οπότε συνήθως ένας δυστυχισμένος γνωστός μας, μπορεί να φαίνεται ως ο πιο "ωραίος" τυπάς όταν βγαίνουμε για μπύρα. Είναι η γνωστή περίπτωση "του ευτυχισμένου ζευγαριού", η κλασσική ψεύτικη εικόνα ευτυχίας.
  3. Πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν τα αίτια της δυστυχίας τους, ή ακόμη και το αν δεν είναι χαρούμενοι
  4. Ασχολούμαστε αρκετά με ασήμαντα πράγματα ώστε δεν μας μένει χρόνος (και ενέργεια) για να ασχοληθούμε με την ψυχολογία μας.
  5. Βαριόμαστε.

Θα παραδεχτώ προσωπικά πως έχω περάσει για διάφορους λόγους περιόδους με πολύ κακή ψυχολογία. Κάποιες φορές δεν φαίνονταν στους άλλους, κάποιες άλλες έκανε "μπαμ" από χιλιόμετρα.

Το λογικό είναι να βγαίνεις δυνατότερος μέσα από κάθε τέτοιο πρόβλημα: θα βασιστώ στις δικές μου εμπειρίες για να γράψω τις επόμενες προτάσεις. Θα ήθελα όμως να δω και τις δικές σας απόψεις στα σχόλια, μετά το τέλος του post.

Μέρος 1: Η αιτίες.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μας χαλάσει η διάθεση είναι ευτυχώς συγκεκριμένοι. Μπορεί να είναι:

  • Γκομενικά θέματα - του στυλ: με παράτησε η γκόμενα/ο γκόμενος, έφαγα χυλόπιτα, είμαι διάσημη RnB τραγουδίστρια και έφαγα ξύλο από τον γκόμενο...
  • Πρακτικά θέματα που δεν σκοτώνουν - Όπως το να μην βρίσκει κανείς δουλειά, το να τρακάρει το αμάξι του, να πάρει φωτιά το Playstation του. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως λύνονται με λίγο ή πολύ κόπο.
  • Θέματα αυτοεκτίμησης - Αν δεν είσαι αυτό για το οποίο γεννήθηκες τότε θα είσαι δυστυχισμένος.
  • Θέματα υγείας - Ίσως τα μόνα προβλήματα που μπορεί να μην λύνονται και σίγουρα το μόνο θέμα για το οποίο δεν μπορώ να μιλήσω (λόγω έλλειψης εμπειρίας).

Μπορείτε να σκεφτείτε διάφορα προβλήματα, αλλά πάνω-κάτω εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες.

Μέρος 2: Η λύση

Ας τα πάρουμε ένα ένα:

Γκομενικά θέματα:

Το να κάθεσαι να κλαις για γκομενικά θέματα είναι η απόλυτη κατάντια. ΟΚ, όλοι το έχουμε κάνει λίγο πολύ και θα μας συμβεί και στο μέλλον - το θέμα είναι πως το χειρίζεται κάποιος. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να περάσει το σοκ, αλλά όσο πιο γρήγορα ξεπεράσουμε το πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα ξεκινάμε να πηγαίνουμε μπροστά.

Καταγραφή των σκέψεων: Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να καταγράψετε τις σκέψεις σας σε χαρτί. Απλά πάρτε ένα τετράδιο (όταν είσαστε φορτισμένος συναισθηματικά) και γράψτε την ιστορία που σας οδήγησε εδώ, γράψτε για το τι πιστεύετε πως σας έφερε στην παρούσα φάση, τι πιστεύετε για την κατάστασή σας. Γράψτε ότι σας κατεβαίνει, όσο ηλίθιο κι αν φαίνεται: Ούτως ή άλλως, δεν θα το δει κανείς πέραν από εσάς. Διαβάστε το. Κρατήστε το για μελλοντική αναφορά.

Θυμηθείτε τις στιγμές που ήσασταν τέλεια: Οι άσχημες ερωτικές καταστάσεις έχουν την τάση να μας κάνουν να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας. Εκεί που αισθανόμασταν άρχοντες του κόσμου, μπορεί σε μια στιγμή, από μια ηλίθια απόρριψη να πληγωθούμε τόσο που να νομίζουμε πως δεν αξίζουμε, πως φταίμε για όλα.

Αυτή η συμπεριφορά μου θυμίζει έναν οπαδό που στηρίζει την αντίπαλη ομάδα: Είναι ηλίθιο.

Πρώτα από όλα έρχεται ο εαυτός μας, πρώτα απ' όλα έχουμε δίκιο ως "εγώ", στηρίζουμε τον εαυτό μας σαν να ήμασταν ο καλύτερος μας φίλος... Μα, δείτε τι λέω! Είναι παράλογο να κατηγορούμε τον εαυτό μας, ειδικά όταν δεν φταίμε για κάτι.

Θυμηθείτε τις 10 επιτυχίες σας στον ερωτικό τομέα και καταγράψτε την τωρινή σας αποτυχία σαν μια απλή αποτυχία. Είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο.

Tip: Οι "δεσμεύσεις" μεταξύ ανθρώπων οδηγούν σε παράξενες ισορροπίες επιρροής και "δύναμής" το οποίο τελικά οδηγεί σε πόνο και κλάμα. Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θεωρείτε κάποιον "δεδομένο".

Ζήστε τον πόνο: Κάποιες φορές το να αγνοούμε τα αληθινά μας συναισθήματα μας δημιουργεί ένα βάρος. Αν πραγματικά το αισθάνεστε ως ανάγκη, βγείτε στο (κωλο)μπαράκι με έναν καλό φίλο, πιείτε ουίσκι και ακούστε καψουροτράγουδα. Μια, άντε δυο φορές δεν είναι κακό και μπορεί να είναι καταλύτης για την ψυχολογική αποθεραπεία σας.

Μπείτε ξανά στο παιχνίδι: Δεν είναι τυχαίο το ότι αναφέρουμε τα ερωτικά προβλήματα ως μια ξεχωριστή κατηγορία: Είναι πραγματικά πολύ συχνά και πολύ έντονα. Είμαστε φτιαγμένοι ως "νους" να έχουμε το "ζευγάρωμα" ως το πρώτο μας μέλημα.

Στην περίπτωση αποτυχίας το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε για κάτι καλύτερο. Οπότε φορέστε τα καλύτερά σας ρούχα, βγείτε σε μέρη με καινούριο κόσμο, μιλήστε σε αγνώστους, γίνετε το έπαθλο, πιστέψτε σε αυτό που έχετε να προσφέρετε. Ξεχάστε τα παλιά, βρείτε κάτι καλύτερο.

Πρακτικά θέματα που δεν σκοτώνουν

Γεννηθήκαμε χωρίς τίποτα και στην ουσία ακόμη και τώρα δεν έχουμε τίποτα. Όλα είναι φτιαγμένα με έναν ρευστό τρόπο, χωρίς να έχουν αξία. Η μόνη αξία που δίνουμε σε όλα (και ταυτόχρονα στα προβλήματά μας) είναι στο μυαλό μας.

Δείτε το πρόβλημα λογικά και λύστε το: Κάποιοι χτίζουν ουρανοξύστες, κάποιοι από τα γκέτο της Αμερικής καταλήγουν στο Harvard, κάποιοι έχουν χάσει τα πάντα και τα δημιούργησαν ξανά. Τις πιο πολλές φορές τείνουμε να υπερεκτιμάμε το μέγεθος των προβλημάτων μας. Δείτε το όπως πραγματικά είναι, αποφασίστε για το σχέδιο δράσης και λύστε το. Απλά.

Ζητήστε την βοήθεια των ανθρώπων σας: Τα άτομα που σας αγαπάνε είναι πάντα δίπλα σας. Μερικές φόρες λόγω κάποιον παράξενων δισταγμών μας, δεν τολμάμε να ζητήσουμε τη βοήθεια άλλων. Κι όμως, δεν είναι κακό. Αρκεί να γίνεται με σεβασμό και όχι καταχρηστικά. Εξηγήστε ειλικρινά το πρόβλημά σας: Είναι κάτι το οποίο χρειάζεται βοήθεια; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε σίγουρα θα βρεθεί κάποιος "καλός Σαμαρείτης".

Πράξτε: Ένα πρακτικό πρόβλημα που δεν σκοτώνει είναι π.χ. το ότι χρωστάτε πολλά μαθήματα στο πανεπιστήμιο.

Δυστυχώς, όσα online άρθρα και εάν διαβάσετε για το θέμα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Μπορείτε όμως να εργαστείτε με πάθος και να λύσετε το πρόβλημα. Είσαστε έτοιμος να κάνετε θυσίες για να πετύχετε αυτό που θέλετε; Αν ναι, τότε όλα είναι δυνατά.

Θέματα αυτοεκτίμησης

Ένα από τα δύσκολα ανιχνεύσιμα προβλήματα που μπορεί να προκαλούν μια μόνιμα κακή διάθεση. Τα θέματα με την αυτοεκτίμηση προέρχονται όλα από μια ρίζα: Ότι δεν είμαστε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε.

Αυτή η μικρή λεπτομέρεια, συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα θέματα που μας χαλάνε την ψυχολογία και έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή μας που είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αν είμαστε χαρούμενοι η όχι.

Χαρακτηριστικό αυτών των (συνήθως χρόνιων) προβλημάτων είναι το ότι δημιουργούν έναν κύκλο: Σε κάνουν να πιστεύεις πως εξ' αρχής δεν είσαι ικανός να τα αντιμετωπίσεις.

Προφανώς πρέπει να σπάσει ο κύκλος. Η αρχή γίνεται πάντα με μια απόφαση και μια σαρωτική αλλαγή στην καθημερινότητα. Βγείτε έξω από τα νερά σας, λειτουργήστε με διαφορετικό ωράριο σε διαφορετικά μέρη. Ξεκινήστε καινούριες κοινωνικές δραστηριότητες.

Ξεκινήστε γυμναστική και βελτιώστε τη διατροφή σας.

Αφιερώστε χρόνο στις σημαντικές υποχρεώσεις σας, όπως η μελέτη για το πανεπιστήμιο. Αποφασίστε πως αξίζετε τα πάντα και αποκτήστε τα.

Με τα προβλήματα υγείας δεν θα ασχοληθώ γιατί είναι τόσο σημαντικά που εκείνη τη στιγμή κανείς δεν θέλει να ακούσει συμβουλές: Ούτως η άλλως όλη η αντίληψη ενός ανθρώπου για τη ζωή αλλάζει όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη πραγματικότητα της υγείας.

Μέρος 3: Γενικές σκέψεις της πλάκας.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων: Οι Alpha και οι Beta.

Beta είναι προφανώς οι περισσότεροι - μεμψίμοιροι, κακοδιάθετοι και βαρεμένοι. Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς μας να ανήκει για πάντα σε αυτούς.

Ο Alpha από την άλλη είναι ένα πρότυπο ευδιαθεσίας, ακεραιότητας και σιγουριάς, ένα άτομο που ξέρεις ότι βάζει κάθε δυσκολία κάτω, ο τύπος που λες «Δ_εν ανησυχώ γι' αυτόν, θα τα καταφέρει_».

Τίποτα που αξίζει στη ζωή δεν αποκτάται χωρίς (έστω και λίγη) προσπάθεια.

Το να κάτσω και να κλαίω τη μοίρα μου, μου προσφέρει μόνο τη σιγουριά ότι και αύριο θα είμαι ο ίδιος κλαψομαλάκας.

Προσπάθεια λοιπόν - όσο αφορά το πέρασμα μαθημάτων ή την επίδοση στη δουλειά τόσο αφορά και τη διάθεση.

Tip: Με το που αναγνωρίσετε τα σημάδια της κακής διάθεσης, ενεργήστε άμεσα: Κανονίστε μια βραδινή έξοδο με παρέα στα μπουζούκια, πηγαίνετε για τρέξιμο, κάντε ανελέητο χαβαλέ. Με άλλα λόγια, χτυπήστε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Μην αφήνετε τις μετρημένες σας μέρες ως νέοι και ως φοιτητές να περνάνε κακοδιάθετες - πριν το καταλάβετε θα είσαστε 30 χρονών και θα μετανοιώνετε.

Επίλογος

Κάθε φορά που γράφω ένα post, σκέφτομαι πριν το δημοσιεύσω: "Τι θα προσφέρει αυτό στον αναγνώστη;". Κάποιες φορές προσφέρει γέλιο, κάποιες φορές προσφέρει πρακτική γνώση.

Κάποιες άλλες φορές σαν κι αυτή δεν προσφέρει κάτι συγκεκριμένο - δίνει απλά μια ευκαιρία για συζήτηση και ίσως το απαραίτητο ερέθισμα για τον αναγνώστη για να απορρίψει τις μαλακίες που γράφω και να βγάλει το δικό του σωστό συμπέρασμα.

Τα σχόλια είναι ανοιχτά για τη δική σας άποψη, όπως πάντα.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Anonymous

Συμφωνω στο γεγονος οτι μεγιστοποιουμε εμεις οι ιδιοι τα προβληματα μας, πολυ σημαντικη σημειωση.Επισης η αυτοεκτιμηση ειναι το παν .. Αν βρεθει αυτο πιστευω οτι τιποτα δεν σε λυγιζει .. υγ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ.- ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΟΚΟΣ

Anonymous

Τελικά όλοι έχουμε ένα θεματάκι με την αυτοεκτίμηση... Τουλάχιστον προσπαθώ να ανήκω στην κατηγορία Alpha ! Always look on the bright side of life :-) Katie

Anonymous

Don't worry! Be happy!;) just keep it in mind...or write it on a post-it note..:) Athina:)

Anonymous

poli swstos

Anonymous

'Αποφασίστε πως αξίζετε τα πάντα και αποκτήστε τα'! 'Τίποτα που αξίζει στη ζωή δεν αποκτάται χωρίς (έστω και λίγη) προσπάθεια' Polu wraio arthro!

Anonymous

Σταματα τις αναφορες σε αλλα αρθρα γιατι δεν εχω καταφερει να τελειωσω αυτο που αρχισα πριν απο τα επομενα 13!! :ρ Απ τα καλυτερα blog , ευστοχες και αρτιες παρατηρησεις.. Μπραβο ρε φιλε!

Alex Emexezidis

@Ανώνυμος: Ευχαριστώ πολύ! :) Τα καλά σου λόγια σημαίνουν πολλά για μένα, ακόμη κι αν είσαι Ανώνυμος. :)

Anonymous

συμφωνω με οσα ειπες, σοβαρα παιζει να ειναι η πρωτη φορα που ''ακουω'' καποιον να λεει ακριβως οσα σκεφτομαι! ομως ειναι και κατι που εχω παρατηρησει λιγο οτι το ξεχνας ή ισως το προσπερνας...: δεν μπορεις συνεχεια να προσπαθεις. κουραζεσαι. θες να σταματησει ο χρονος, να ηρεμησεις και μετα να ξανασυνεχισει απο το ιδιο σημειο...δεν αντεχει ο ανθρωπος να παλευει συνεχεια... και ωρες ωρες αναρωτιεμαι αν απλα δεν εχω λογους να παλευω...μαλλον αυτο παιζει να γινεται... σε παρακαλω κανε ενα post για αυτη τη ψυχικη κουραση που νιωθουμε ολοι λιγο πολυ....θα ηταν πολυ ωραιο! (σορρυ αν μας ψυχοπλακωσα παλι)

Alex Emexezidis

@Ανώνυμος: Έχω ήδη γράψει γι' αυτό το θέμα: {{siteConfigs.hostname}}2013/10/finding-the-meaning-of-life-in-balance.html ;) Εννοείται. Όλα έχουν τα όριά τους. Ακόμη και η προσπάθεια για 'βελτίωση'. ;)

Στέφανος

Μάγκα, δεν ξέρω ποιος είσαι αλλα διαβάζω αλύπητα τα άρθρα σου, μ'αρεσει ο τροπος που τα λες και εκφραζεσε . Επίσης με βοήθησες να αντιλιφθώ καποια πραγματα καλυτερα και να τα δω απο αλλη πλευρα και να γινω καλυτερος ανθρωπος. Συνεχισε ετσι και καλυτερα ακομα . Σ'ευχαριστώ .

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Εγκυκλοπαίδεια των ποτών: Jägermeister Οι 7 μικρές λεπτομέρειες που θα ανεβάσουν επίπεδο τη ζωή σας.