Πώς να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στο πανεπιστήμιο.

Ο (γνωστός πια) σκύλος μου μαζί με τον κατοικίδιό του ψυχάκια. Πηγή

Είμαστε φοιτητές, και όπως και να το κάνουμε, ακόμη κι αν βάζουμε την καλοπέραση σε πρώτο πλάνο η ονομασία μας (φοιτητές) ορίζεται από την δραστηριότητα μας στο πανεπιστήμιο.

Φυσικά, αν εξαιρούσαμε κι αυτό θα μπορούσαμε να αποκαλούμαστε «καταναλωτές», «στήριξη της τοπικής οικονομίας», «άχρηστοι», «επαγγελματίες σερβιτόροι» ή «παιδιά εφοπλιστών». Οπότε, εκτός κι αν κάνετε μεταπτυχιακό στην ΕΚ.ΠΑ.ΠΕ. (Εκμετάλλευση Πατρικής Περιουσίας) ή είστε ο γιός του Λάτση, καλό θα ήταν να περνάτε μαθήματα και να βρίσκεστε στον (μακρινό – υποθετικό) δρόμο προς το πτυχίο.

Αφού σας ενδιαφέρει, δείτε πώς να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στο πανεπιστήμιο:

[Βήμα 1ο]  Συνειδητοποιήστε την ανάγκη για προσπάθεια και επιτυχία.

Όπως αναφέρω στο εισαγωγικό post «Αδράξτε τη μέρα» είναι βασικό το να πάρεις μια «δυνατή» απόφαση και να την ξεκινήσεις. Μην ντραπείτε να βάλετε ένα πολύ υψηλό στόχο, ακόμη κι αν είναι μακροπρόθεσμος: Οι υψηλοί στόχοι εμπνέουν και σε κάνουν υπεύθυνο – Το να «γίνεις ο superstar φοιτητής της σχολής σου» είναι ένας κορυφαίος τίτλος για τον στόχο σας (και φυσικά θα γραφτεί αντίστοιχο post).

Συνειδητοποιήστε πως:

  • Το να θέλεις να είσαι ο πρώτος δεν είναι ντροπή αλλά αρετή. (ακούγομαι σαν χιτλερική προπαγάνδα ή μου φαίνεται;)
  • Το να περνάς ένα μάθημα (ή και κανένα) το εξάμηνο δεν είναι νορμάλ, αλλά ψιλο-αποτυχία.
  • Το να πίνεις καφέ είναι υπέροχο αλλά υπάρχει χρόνος και για καφέ και για δουλειά.
  • Η μελέτη και η σοβαρή παρακολούθηση μπορεί να φαίνονται βαρετές, αλλά μακροπρόθεσμα αποδίδουν πολύ…

…Κάτσε, πολύ σοβαρότητα έπεσε. Χρειάζονται λίστες με γαμάτες ατάκες για να αποφασίσουμε να σπουδάσουμε; Θέλει ζόρι το να παρακολουθήσουμε μαθήματα στο πανεπιστήμιο, πολύ συχνά σε έναν τομέα που εμείς επιλέξαμε και μας αρέσει και να μάθουμε, να εξελιχθούμε;

Ίσως μερικές φορές η απόφαση που πρέπει να πάρουμε είναι «να τα παρατήσουμε»: Αν πραγματικά κάποιος δεν βρίσκει ουσία στο να πετύχει στο πανεπιστήμιο, κάπου έχασε τον δρόμο του.

Οπότε, κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και βρείτε το υπεύθυνο «εγώ» σας.

[Βήμα 2ο] Χρησιμοποιήστε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας.

Για αρχή πηγαίνετε κάθε μέρα στο πανεπιστήμιο. Το να μην πηγαίνεις καν στη σχολή είναι το πρώτο βήμα «για να βελτιώσετε τις πιθανότητες να γίνετε αιώνιος φοιτητής».

Έπειτα, παρακολουθήστε τα μαθήματα με συνοχή και ενεργητικότητα:

Σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθηκαν στο πανεπιστήμιο του MIT από Εμένα και τον σκύλο μου, το να πηγαίνεις στο μάθημα, να κάθεσαι δίπλα στον «αστειάτορα» κολλητό σου και να μπαίνεις στο facebook από το κινητό σου όσο ο καθηγητής παραδίδει σου προσφέρει… (τύμπαναααα)… τίποτα.

Η παρακολούθηση ενός μαθήματος είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση – θα πρέπει να είστε αφοσιωμένοι στον καθηγητή και να προσπαθείτε (έστω και με το ζόρι) να βρείτε κάποιο ενδιαφέρον σε αυτά που λέει. Πέραν από μια καλύτερη κατανόηση, θα παρατηρήσετε ότι ο χρόνος περνάει πολύ πιο γρήγορα με αυτόν τον τρόπο.

Όσον αφορά τις σημειώσεις υπάρχουν δύο πλευρές: Ή να σας βοηθάνε στο διάβασμα, ή να σας τρώνε άδικα τον χρόνο στην αίθουσα.

Στην περίπτωση που ήδη έχετε ένα πλήρες σετ σημειώσεων από παλαιότερους φοιτητές ή ο καθηγητής σας αναρτά τις διαφάνειες του στο internet τότε οι πολλές σημειώσεις σας στερούν την προσοχή σας από την ουσία της παράδοσης.

Στην περίπτωση όμως που η σχολή σας είναι της λεγόμενης «τραγικής λογικής» (βλέπε Φιλοσοφικές, Ιστορικά κλπ.) όπου ο σκοπός της παράδοσης είναι να βιώσουν οι φοιτητές τα αρχαία κινέζικα βασανιστήρια, πολλές φορές δεν έχετε επιλογή παρά να γράψετε κάθε τι που παραδίδει ο 85χρονος καθηγητής σας, ακόμη και τα σημεία όπου κατά λάθος ρεύεται.

Μην ξεχνάτε την περίπτωση να έχετε επιλέξει κάποιο εξαιρετικό σύγγραμμα για κάποιο μάθημα: ένα καλό βιβλίο αχρηστεύει τις περιττές σημειώσεις.

Σε επόμενο post θα αναφερθώ στα χρησιμότερα εργαλεία για λήψη σημειώσεων.

[Βήμα 3ο] Καθιερώστε την «Κυριακή του Θεού».

Όχι, δεν χρειάζεται να ξυπνήσετε 8 η ώρα για να μεταλάβετε, ούτε και να τα στάξετε στον παπά Βρασίδα – αν και κάποιους μόνο ο Θεός μπορεί να τους σώσει.

Απλά, είναι πάντα καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία ενός εξαμήνου ο χρόνος διαβάσματος στο σπίτι. Σίγουρα το πανεπιστήμιο δεν είναι λύκειο: η σημαντικότερη δουλειά γίνεται στην παράδοση. Μια Κυριακή, όμως, κάθε εβδομάδα, στην οποία θα κάνετε μια γενική επανάληψη στα θέματα που καλύψατε τις προηγούμενες μέρες, είναι σημαντική για να έχετε πάντα μια καλή ιδέα του που βρισκόσαστε και αν έχετε κάποια κενά.

Συνοχή, συνέπεια – Κάντε μια μικρή επανάληψη κάθε Κυριακή και δείτε τα μαθήματά σας να περνιούνται.

[Βήμα 4ο] Μην χάνετε τα bonus των μαθημάτων.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι φοιτητές στην αρχή είναι το να μην δίνουν βάρος στις λεγόμενες «προόδους» και στις ασκήσεις μέσα στο εξάμηνο.

Μεγάλο λάθος! : Μπορεί να νομίζετε ότι δεν χρειάζεστε το 20% που προσφέρει στον τελικό βαθμό μια πρόοδος γιατί περιμένετε να γράψετε 9, αλλά σύμφωνα με τον νόμο του Murphy «Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά».

Κάντε τις ασκήσεις, διαβάστε για τις προόδους: στο τέλος θα περάσετε με 5, μόνο και μόνο επειδή σας βοήθησε εκείνο το 20% που υποτιμούσατε.

[Βήμα 5ο] Network – ή «μην αγνοείτε τους άλλους φοιτητές».

Ο φοιτητής δεν είναι νησί. Μια σχολή είναι ένα δίκτυο από φοιτητές και καθηγητές. Το να γίνει κάποιος μόνος του ο καλύτερος στη σχολή είναι πολύ δύσκολο και ακόμα δυσκολότερο το να κρατήσει για καιρό.

Μην αμελείτε να έχετε καλές σχέσεις με τους συμφοιτητές σας, να γνωρίζετε την προσωπικότητα των καθηγητών σας, να χαιρετάτε με χαμόγελο τους επιτηρητές, να συζητάτε και να ακούτε για τα δρώμενα του πανεπιστημίου.

Μην ξεχνάτε πως το μάθημα που δυσκολεύεστε να περάσετε το έχουν περάσει κάποιοι άλλοι ήδη: Μιλήστε τους, ρωτήστε τους πως τα κατάφεραν, ζητήστε τους σημειώσεις.

Συνεργαστείτε για τις προόδους και τις ασκήσεις, κάντε τα όλα πιο εύκολα και ταυτόχρονα βελτιώστε την επίδοσή σας.

Γενικά, πάρτε απόφαση πως θέλετε να βελτιωθείτε, ακολουθήστε τα λογικά βήματα, μην τα παρατάτε στη μέση και πετύχετε τον ψηλό σας στόχο. Φαίνεται απλό – είναι.

Δείτε ακόμη:

2 comments

  1. Maria says:

    Πολύ χρήσιμες οι προτάσεις σου, αλλά και ο τρόπος που είναι διατυπωμένες βοηθάει αρκετά.

  2. polaralex says:

    Ευχαριστώ Maria! Πάντα τα post είναι ανοιχτά για περισσότερες προτάσεις: Εάν έχεις κάποια ιδέα κάνε comment.

Σχολιάστε!