Πώς να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στο πανεπιστήμιο.

Είμαστε φοιτητές, και όπως και να το κάνουμε, ακόμη κι αν βάζουμε την καλοπέραση σε πρώτο πλάνο, η ονομασία μας (φοιτητές) ορίζεται από την δραστηριότητα μας στο πανεπιστήμιο.

Φυσικά, αν εξαιρούσαμε κι αυτό θα μπορούσαμε να αποκαλούμαστε «καταναλωτές», «στήριξη της τοπικής οικονομίας», «άχρηστοι», «επαγγελματίες σερβιτόροι» ή «παιδιά εφοπλιστών».

Οπότε, εκτός κι αν κάνετε μεταπτυχιακό στην ΕΚ.ΠΑ.ΠΕ. (Εκμετάλλευση Πατρικής Περιουσίας) ή είστε ο γιός του Λάτση, καλό θα ήταν να περνάτε μαθήματα και να βρίσκεστε στον (μακρινό – υποθετικό) δρόμο προς το πτυχίο.

Βήμα 1ο:  Συνειδητοποίησε την ανάγκη για προσπάθεια και επιτυχία.

Όπως αναφέρω στο post «Αδράξτε τη μέρα» είναι βασικό το να πάρεις μια «δυνατή» απόφαση και να την ξεκινήσεις.

Μην ντραπείς να βάλετε ένα πολύ υψηλό στόχο, ακόμη κι αν είναι μακροπρόθεσμος: Οι υψηλοί στόχοι σε εμπνέουν και σε κάνουν υπεύθυνο. Το να «γίνεις ο superstar φοιτητής της σχολής σου» είναι ένας κορυφαίος τίτλος για τον στόχο σου (και φυσικά θα γραφτεί αντίστοιχο post).

Συνειδητοποίησε πως:

  • Το να θέλεις να είσαι ο πρώτος δεν είναι ντροπή αλλά αρετή (ακούγομαι σαν χιτλερική προπαγάνδα ή μου φαίνεται;)
  • Το να περνάς ένα μάθημα (ή και κανένα) το εξάμηνο δεν είναι νορμάλ, αλλά ψιλο-αποτυχία.
  • Το να πίνεις καφέ είναι υπέροχο αλλά υπάρχει χρόνος και για καφέ και για δουλειά.
  • Η μελέτη και η σοβαρή παρακολούθηση μπορεί να φαίνονται βαρετές, αλλά μακροπρόθεσμα αποδίδουν πολύ…

…Κάτσε, πολύ σοβαρότητα έπεσε.

Χρειάζονται λίστες με γαμάτες ατάκες για να αποφασίσουμε να σπουδάσουμε;

Θέλει ζόρι το να παρακολουθήσουμε μαθήματα στο πανεπιστήμιο, πολύ συχνά σε έναν τομέα που εμείς επιλέξαμε και μας αρέσει και να μάθουμε, να εξελιχθούμε;

Ίσως μερικές φορές η απόφαση που πρέπει να πάρουμε είναι «να τα παρατήσουμε»: Αν πραγματικά κάποιος δεν βρίσκει ουσία στο να πετύχει στο πανεπιστήμιο, κάπου έχασε τον δρόμο του.

Οπότε, κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη και βρες το υπεύθυνο «εγώ» σου.

Βήμα 2ο: Χρησιμοποίησε το μέγιστο των δυνατοτήτων σου.

Για αρχή πήγαινε κάθε μέρα στο πανεπιστήμιο. Το να μην πηγαίνεις καν στη σχολή είναι το πρώτο βήμα «για να βελτιώσεις τις πιθανότητες να γίνεις αιώνιος φοιτητής».

Έπειτα, παρακολούθησε τα μαθήματα με συνοχή και ενεργητικότητα:

Σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθηκαν στο πανεπιστήμιο του MIT από Εμένα και τον σκύλο μου, το να πηγαίνεις στο μάθημα, να κάθεσαι δίπλα στον «αστειάτορα» κολλητό σου και να μπαίνεις στο facebook από το κινητό σου όσο ο καθηγητής παραδίδει σου προσφέρει… (τύμπαναααα)… τίποτα.

Η παρακολούθηση ενός μαθήματος είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση. Θα πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στον καθηγητή και να προσπαθείς (έστω και με το ζόρι) να βρείτε κάποιο ενδιαφέρον σε αυτά που λέει.

Πέραν από μια καλύτερη κατανόηση, θα παρατηρήσεις ότι ο χρόνος περνάει πολύ πιο γρήγορα με αυτόν τον τρόπο.

Όσον αφορά τις σημειώσεις υπάρχουν δύο πλευρές: Ή να σε βοηθάνε στο διάβασμα, ή να σου τρώνε άδικα τον χρόνο στην αίθουσα.

Στην περίπτωση που ήδη έχεις ένα πλήρες σετ σημειώσεων από παλαιότερους φοιτητές ή ο καθηγητής σου αναρτά τις διαφάνειες του στο internet, τότε οι πολλές σημειώσεις απλά σου στερούν την προσοχή από την ουσία της παράδοσης.

Στην περίπτωση όμως που η σχολή σας είναι της λεγόμενης «τραγικής λογικής» (βλέπε Φιλοσοφικές, Ιστορικά κλπ.) όπου ο σκοπός της παράδοσης είναι να βιώσουν οι φοιτητές τα αρχαία κινέζικα βασανιστήρια, πολλές φορές δεν έχεις επιλογή παρά να γράψεις κάθε τι που παραδίδει ο 85χρονος καθηγητής σας, ακόμη και τα σημεία όπου κατά λάθος ρεύεται.

Μην ξεχνάς την περίπτωση να έχεις επιλέξει κάποιο εξαιρετικό σύγγραμμα για κάποιο μάθημα: ένα καλό βιβλίο αχρηστεύει τις περιττές σημειώσεις.

Βήμα 3ο: Καθιέρωσε την «Κυριακή του Θεού».

Όχι, δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις 8 η ώρα για να μεταλάβεις, ούτε και να τα στάξεις στον παπά Βρασίδα – αν και κάποιους μόνο ο Θεός μπορεί να τους σώσει.

Απλά, είναι πάντα καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία ενός εξαμήνου ο χρόνος διαβάσματος στο σπίτι.

Σίγουρα το πανεπιστήμιο δεν είναι λύκειο. Μια Κυριακή, όμως, κάθε εβδομάδα, στην οποία θα κάνεις μια γενική επανάληψη στα θέματα που κάλυψες τις προηγούμενες μέρες, είναι σημαντική για να έχεις πάντα μια καλή ιδέα για το που βρίσκεσαι και το αν έχεις κάποια κενά.

Συνοχή, συνέπεια. Κάνε μια μικρή επανάληψη κάθε Κυριακή και δες τα μαθήματά σας να περνιούνται.

Βήμα 4ο: Μην χάνεις τα bonus των μαθημάτων.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι φοιτητές στην αρχή είναι το να μην δίνουν βάρος στις λεγόμενες «προόδους» και στις ασκήσεις μέσα στο εξάμηνο.

Μεγάλο λάθος! Μπορεί να νομίζεις ότι δεν χρειάζεσαι το 20% που προσφέρει στον τελικό βαθμό μια πρόοδος γιατί περιμένεις να γράψετε 9, αλλά σύμφωνα με τον νόμο του Murphy: «Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά».

Κάνε τις ασκήσεις, διάβασε για τις προόδους: στο τέλος θα περάσεις με 5, μόνο και μόνο επειδή σε βοήθησε εκείνο το 20% που υποτιμούσες.

Βήμα 5ο: Network – ή «μην αγνοείς τους άλλους φοιτητές».

Ο φοιτητής δεν είναι νησί. Μια σχολή είναι ένα δίκτυο από φοιτητές και καθηγητές. Το να γίνει κάποιος μόνος του ο καλύτερος στη σχολή είναι πολύ δύσκολο - και ακόμα δυσκολότερο το να κρατήσει για καιρό.

Μην αμελείς να έχεις καλές σχέσεις με τους συμφοιτητές σας, να γνωρίζεις την προσωπικότητα των καθηγητών σας, να χαιρετάς με χαμόγελο τους επιτηρητές, να συζητάς και να ακούς για τα δρώμενα του πανεπιστημίου.

Μην ξεχνάς πως το μάθημα που δυσκολεύεσαι να περάσεις το έχουν περάσει κάποιοι άλλοι ήδη: Μίλησε τους, ρώτησε τους πως τα κατάφεραν και ζήτα τους σημειώσεις.

Συνεργάσου για τις προόδους και τις ασκήσεις, κάνε τα όλα πιο εύκολα και ταυτόχρονα βελτίωσε την επίδοσή σου.

Γενικά, πάρε απόφαση πως θέλεις να βελτιωθείς, ακολούθησε τα λογικά βήματα, μην τα παρατάς στη μέση και πέτυχε τον ψηλό σας στόχο.

Φαίνεται απλό; Ε, είναι.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Maria

Πολύ χρήσιμες οι προτάσεις σου, αλλά και ο τρόπος που είναι διατυπωμένες βοηθάει αρκετά.

polaralex

Ευχαριστώ Maria! Πάντα τα post είναι ανοιχτά για περισσότερες προτάσεις: Εάν έχεις κάποια ιδέα κάνε comment.

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

4 (απλά) βήματα για να βελτιώσεις τη διατροφή σου. Μάθε πότε πρέπει να πατάς φρένο (στη ζωή σου).