Εγκυκλοπαίδεια των ποτών: Whiskey

Πραγματικά, αν ήταν να επιλέξω ένα ποτό για όλη την υπόλοιπη μου ζωή, αυτό θα ήταν το ουίσκι.

Τι ρόλο βαράει;

Ένα ποτό το οποίο το πίνεις σιγά-σιγά, με σκοπό να το απολαύσεις παρά να σουρώσεις.

Είναι το πιο αντρικό ποτό, η μυρωδιά του η ίδια θυμίζει των Λεωνίδα (από τους 300) να φωνάζει "ΑΝΤΡΙΙΙΙΛΑΑΑΑ!".

Στο μυαλό μου το έχω συνδυάσει ως εικόνα με δυο κοστουμαρισμένους 40άρηδες επιχειρηματίες, να κάθονται σε ένα jazz bar στη Νέα Υόρκη, λέγοντας τόσο αντρικά λόγια που πετάγονται τρίχες από το στόμα τους.

Τι είναι;

Το ουίσκι είναι φτιαγμένο από διάφορα είδη δημητριακών (συνήθως από κριθάρι), ανάλογα με το είδος του και την προέλευσή του. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία ουίσκι όπως υπάρχει και με τα κρασιά.

Το πιο δημοφιλές είδος ουίσκι στην Ελλάδα είναι το blended Scotch whiskey, το οποίο είναι ανάμειξη από διάφορα είδη άλλων ουίσκι, μερικών καλών και μερικών ψιλο-μάπα.

Πώς πίνεται;

Γενικότερα, το ουίσκι είναι φτιαγμένο για να πίνεται σκέτο. Ίσως κάποιες φορές ο πάγος, ή λίγο νερό να το βοηθάνε να αναδείξει καλύτερα τα αρώματα του, ειδικά εάν έχει περίπλοκη γεύση.

Φυσικά το νερό δεν θα πρέπει να είναι βρυσάτο αν το ουίσκι είναι καλό, αφού αν έχει παράξενη γεύση θα χαλάσει τα αρώματα του ουίσκι. Τώρα, εάν π.χ. πίνετε Johnnie Walker Red Label (μπλιαχχ..) η VAT 69, στην ουσία νοθεύετε το βρυσάτο νερό. Παρακαλώ, σεβαστείτε το χλώριο! Η συζήτηση για λεπτομέρειες στη γεύση γίνεται πάντα για ποτά που το αξίζουν κι όχι για το καθαριστικό τουαλέτας που σερβίρουν με 5 ευρώ.

Σε φάση cocktail τώρα, το ουίσκι είναι η βάση για το κλασσικό Manhattan, αλλά πολλοί το πίνουν και με cola όπως στο "Jack and Cola".

Πάει με φαί;

Η αλήθεια είναι πως το ουίσκυ δεν πίνεται με άδειο στομάχι, αλλά παράλληλα δεν είναι φτιαγμένο για να συνοδεύει φαγητό.

Η καλύτερη στιγμή για να το απολαύσεις είναι μετά από ένα καλό βραδινό γεύμα, χαλαρώνοντας στο μπαρ.

Το κυπελλάκι πάντως με τα φιστίκια δεν είναι άσχημο συνοδευτικό, αφού η αλμύρα των ξηρών καρπών ταιριάζει με την πικάντικη γεύση των ουίσκι.

Ψαγμένες λεπτομέρειες;

  • Το Scotch whiskey μπορεί να είναι είναι είτε blended, είτε single malt. Τα blended είναι ανάμιξη από malts, οπότε σχεδόν πάντα ένα καλό single malt θα έχει πιο χαρακτηριστική προσωπικότητα και γεύση από ένα blended. Φυσικά, το καλό single malt θα είναι και πιο ακριβό.
  • Η παλαίωση παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ουίσκι, αλλά πολλές φορές τα νούμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού ακολουθούνται και μέθοδοι "τεχνητής παλαίωσης" όπου ένα ουίσκι π.χ. 2 ετών θεωρείται 8άρι. Τα "special" πάντως (όπως αποκαλούνται στην Ελλάδα) είναι συνήθως παλαιότερα των 8 ετών (συνήθως 12άρια).
  • Άλλα σημαντικά είδη ουίσκι είναι τα bourbon, τα οποίο προέρχονται από την Αμερική και φτιάχνονται σε μεγάλο βαθμό από καλαμπόκι. To Jack Daniel's π.χ. είναι ψιλο-bourbon, αν και δεν το προωθεί η εταιρία του ως τέτοιο.
  • Τα καναδέζικα ουίσκι είναι επίσης μια κατηγορία από μόνα τους, αφού με μια διαφορετική διαδικασία παραγωγής καταφέρνουν να έχουν μια πιο γεμάτη και γλυκιά γεύση. Άλλες χώρες με παραγωγή ουίσκι είναι η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, για των οποίων τα ουίσκι θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες στην καλή μου φίλη την Γκούγκλ.

Μάρκες;

Από τα φθηνά "απλά" ουίσκι που μπορείτε να παραγγείλετε στα μπαράκια, προσωπικά μου αρέσουν το Cutty Sark και το Jack Daniel's.

Από τα νορμάλ επιπέδου "special", τα δωδεκαετούς παλαίωσης mainstream ουίσκι, προτιμώ το all-time classic Chivas Regal και το Johnnie Walker Black Label.

Σε single-malt καταστάσεις έχω δοκιμάσει πολύ λίγα οπότε δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη, αλλά οι γεύσεις τους είναι τόσο ιδιαίτερες που είναι λίγο-πολύ θέμα προσωπικής γεύσης.

Γενικά

To ουίσκι θεωρείται (και όχι αδίκως) ο βασιλιάς των ποτών. Δεν είναι το ποτό που θα πιεις για να μεθύσεις, ούτε αυτό που θα στείλεις σφηνάκια στις ξανθιές παραδίπλα.

Είναι όμως το αντρικό ποτό που θα σου φτιάξει τη βραδιά και θα σε χαλαρώσει. Είναι το ποτό που εγώ αποκαλώ "liquid feeling".

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Dom-ination02

Έχεις δίκιο ρε φίλε!το ουισκάκι είναι ο βασιλιάς των ποτών! ;)

Simon Arr

θανατος στους βλασφημους που βαζουν κοκα κολα στο ουισκι :P

tzina

θανατος στους βλάσφημους που βάζουν red label στο νερό :P

Charles Bukowski

Ε ,όχι και 'μπλιαχ' το Johnnie walker.. Δε μας τα λες καλά δικέ μου..

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Πως να βελτιώσεις το στυλ σου - στα πάντα. Πως να απαλλαγείτε από την ανάγκη των password (και να είσαστε πιο ασφαλείς από ποτέ).