Εκμεταλλεύσου τα χρήματα σου - στο έπακρο.

Αυτό το άρθρο για την φοιτητική οικονομία είναι ένα guest post από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο. Ο Δημήτρης έχει σπουδάσει στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μπορείτε να τον βρείτε στο @dkalo.

Στα Γιάννενα πέρασα 5.5 χρόνια ως φοιτητής.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τους ανθρώπους, για τον εαυτό μου και για τα χρήματα. Όσον αφορά το τελευταίο, έμαθα να τα διαχειρίζομαι και να ικανοποιώ τις ανάγκες μου (αν και μάλλον πρόκειται περισσότερο για "επιθυμίες" παρά για "ανάγκες") που πολλές φορές ήταν εκτός του προσωπικού μου budget.

Σε αυτό το guest post, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω πώς τα κατάφερα - πράγμα που σας ενδιαφέρει αν θέλετε να σας μένουν λεφτά στο τέλος του μήνα. Μην αφήνετε τους άλλους να σας τρώνε τα λεφτά...

Βγάλε πιστωτική κάρτα

Ναι. Καλά διάβασες. Η πιστωτική κάρτα μπορεί να σου γλιτώσει αρκετά χρήματα αλλά και να λειτουργήσει ως μία μορφή εσωτερικού δανεισμού.

Πολλές από τις υπάρχουσες πιστωτικές κάρτες, έχουν προγράμματα επιστροφών. Αν σκεφτείς ότι τα περισσότερα χρήματα που χαλάς είναι στο super-market (και σε βενζίνη για αυτούς που έχουν αυτοκίνητο), τότε γιατί να μην έχεις μία μικρή έκπτωση κάθε φορά που κάνεις τις αγορές σου; Ακόμα και αυτό το 3%, είναι καλύτερο από το τίποτα. Προσωπικά, σε βενζίνες και super-market χαλούσα κάθε μήνα γύρω στα 300€.

Με 3% επιστροφή, κέρδιζα 9€, δηλαδή 2 καφέδες ή 1 ποτό δωρεάν κάθε μήνα, απλά και μόνο πληρώνοντας με την κάρτα μου αντί για μετρητά. Βέβαια, για να μου μένουν όντως αυτά τα λεφτά, εξοφλούσα πάντα όλο το υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας πριν λήξει ο λογαριασμός.

Έτσι, δεν πλήρωνα τόκους, κέρδιζα λεφτά και, αν χρειαζόμουν για κάποιον λόγο μετρητά, είχα πάντα στον λογαριασμό μου. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι αγορές με την πιστωτική κάρτα, πληρώνονται περίπου 25 με 55 μέρες μετά την πραγματοποίηση τους, οπότε στην ουσία μπορείς να χαλάσεις λεφτά από το επόμενο μηνιάτικο. Στην δική μου περίπτωση, οι αγορές που έκανα από τις 22/1 μέχρι και τις 21/2, έπρεπε να πληρωθούν στις 15/3.

Προσοχή όμως: Το παιχνίδι με την πιστωτική κάρτα μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα. Για να αποφύγεις προβλήματα και για να μην πληρώνεις υπέρογκες (και ταυτόχρονα ανούσιες) χρεώσεις, προτείνω να κρατάς ένα αρχείο στο οποίο θα σημειώνεις όλες τις αγορές που κάνεις για να ξέρεις πάντα τι λεφτά πρέπει να δώσεις στην τράπεζα.

Επίσης, πολύ σημαντικός είναι ο αυτοέλεγχος που θα πρέπει να έχεις για να μην παρασύρεσαι σε αγορές που πιθανότατα θα χρυσοπληρώσεις. Αν δεν έχεις μετρητά για να πληρώσεις τα ψώνια που θες να κάνεις, μην τα κάνεις ούτε με την πιστωτική κάρτα.

Προγραμμάτισε το μηνιάτικο

Τον πρώτο μήνα που πέρασα στα Γιάννενα, συμφώνησα με τους γονείς μου ότι κάθε πρώτη του μήνα θα μου έβαζαν κάποιο σταθερό ποσό στον λογαριασμό μου. Με αυτά τα χρήματα, έπρεπε να βγάλω όλο τον μήνα. Για να μην χάσω την μπάλα και στις 15 του μήνα αρχίσω να τρώω κονσέρβες (ή να ζητάω "δάνεια" από τους δικούς μου), αποφάσισα να υπολογίζω εξ' αρχής τα χρήματα που περισσεύουν και να υπολογίζω πόσα περίπου χρήματα μου μένουν για κάθε μέρα.

Με ένα παράδειγμα όμως θα γίνω πιο κατανοητός: Έστω ότι κάθε μήνα οι γονείς, καταθέτουν 850€. Τα "standard" έξοδα είναι τα παρακάτω: Ενοίκιο: 350€ Κοινόχρηστα και λογαριασμοί: 100€ Super-Market και βενζίνη: 150€ Οπότε περισσεύουν 250€ για να περάσεις τον υπόλοιπο μήνα.

Όχι κι άσχημα, αν σκεφτείς ότι έχεις καλύψει όλα σου τα έξοδα και αυτά τα 250€ είναι απλά για καφέδες, ποτά και λοιπά "ανούσια" πραγματάκια. Κάνοντας την διαίρεση (250/30), προκύπτει ότι αντιστοιχούν 8.3€ για κάθε μέρα. Αν κάποια μέρα δεν χαλάσεις και τα 8€, προτείνω να τα βάζεις σε έναν κουμπαρά, αφού μπορεί να θελεις να αγοράσεις κάποια στιγμή ένα μπλουζάκι/παντελόνι/κινητό/βάλε-ότι-θες-εδώ που να είναι ακριβό και που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσες να αγοράσεις με τα δικά σου χρήματα.

Related προσωπική ιστορία: Μία φορά, στο πρώτο έτος ακόμα, κατάφερα να μείνω από λεφτά από τις 15 του μήνα. Ο λόγος ήταν ότι για μία εβδομάδα, κάθε βράδυ, πηγαίναμε σε club με φίλους και τα σφηνάκια κάνανε παρέλαση. Ήταν μία πραγματικά υπέροχη εβδομάδα, αλλά είχε καταστροφικά αποτελέσματα στο μηνιάτικο μου. Ντρεπόμουν πάρα πολύ να πω στους δικούς μου: "Ξέρετε, ξέμεινα γιατί έκανα όλα τα λεφτά σφηνάκια". Για καλή μου τύχη, την αμέσως επόμενη εβδομάδα ξεκίνησαν καταλήψεις στα πανεπιστήμια όλης της χώρας, η σχολή μου πρωτοστατούσε και εγώ κατέβηκα στην Αθήνα με την πρώτη ευκαιρία. Τα υπόλοιπα 4.5 χρόνια, δεν την ξαναπάτησα και πάντα είχα, έστω και λίγα, λεφτά στις 30 του μήνα.

Πήγαινε στο super market

Στο super market υπάρχουν πραγματικοί.. θησαυροί! Και λέγοντας "θησαυροί", εννοώ φαγητά που μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα, γρήγορα, χωρίς να κάνουν την κουζίνα χάλια και κοστίζουν μόλις μερικά εύρω. Σίγουρα φθηνότερα από τα σουβλάκια των 2€, τις πίτσες των 8-10€ και τα κρουασάν των 4 μπουκιών και των 2€.

Συσκευασμένα σνίτσελ κοτόπουλο, λουκάνικα, μακαρόνια, έτοιμες σάλτσες, ρύζι, φρούτα, γιαούρτια, τοστ, αυγά, είναι μόνο μερικές από τις φθηνές και αποδοτικές λύσεις.

Ναι, είναι βαρετό να πηγαίνεις στο super market. Αλλά σκέψου ότι αφενός έχεις την επιπλέον έκπτωση λόγω της πιστωτικής κάρτας, και αφετέρου τα χρήματα που γλιτώνεις και που θα έδινες στα κάθε λογής delivery της πόλης.

Ψάξε τις προσφορές, be a local

Αυτή η προτροπή είναι διπλή: Το πρώτο της μέρος, αφορά.. το προφανές! Εκμεταλλεύσου το foursquare και τα specials του. Ειδικά στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πολλά specials για τους Mayors ή για αυτούς που κάνουν συχνά check-in σε κάποιο μαγαζί.

Επιπλέον, αναζήτησε κάρτες μέλους σε διάφορα γνωστά brands. Τα Starbucks για παράδειγμα, έχουν έκπτωση 10% στα μέλη τους (με χρήση της προπληρωμένης κάρτας) ενώ με κάθε "γέμισμα" άνω των 25€, δίνουν δώρο έναν καφέ. Αν και δεν έχω ψάξει για άλλες εταιρίες, σίγουρα υπάρχουν πολλές που έχουν προσφορές για τα μέλη τους.

Μία ακόμα τεράστια πηγή προσφορών, είναι το διαδίκτυο. Προσωπικά, χρησιμοποιώ το play.co.uk για να αγοράζω ταινίες, μουσική και games για το Xbox ενώ για βιβλία χρησιμοποιώ το thebookdepository.co.uk. Η ποικιλία και των 2 είναι τεράστια, υπάρχουν συνέχεια τρομερές προσφορές (ακόμα και σε καινούρια προϊόντα) ενώ κανένα από τα δύο δεν χρεώνει μεταφορικά.

Για t-shirts και hoodies, προτιμώ το threadless.com που με 10-20 δολάρια σε έχει ποιοτικά και όμορφα (για τα δικά μου γούστα) ρούχα. Σίγουρα, αν ψάξετε θα βρείτε πολλά τέτοια αξιόπιστα sites που θα κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη.

Το δεύτερο μέρος της προτροπής, αφορά τα λεφτά που μπορείς να εξοικονομήσεις αν είσαι.. local: Μετά τον πρώτο καιρό, θα βρεις τα μαγαζιά που σου αρέσουν και προτιμάς να πηγαίνεις. Γνώρισε τα άτομα που δουλεύουν εκεί και απέκτησε μία καλή σχέση μαζί τους. Θα δεις ότι μετά από μικρό χρονικό διάστημα, θα σου κερνάνε που και που τον καφέ ή θα πληρώνεις μόνο ένα από τα ποτά που θα πίνεις.

Όμως, το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι θα γνωρίζεις κόσμο που, πιθανότατα, είναι στο στυλ σου. Όσο εγώ ήμουν στα Γιάννενα, γνώρισα πολλούς από τους φίλους μου στα στέκια που σύχναζα.

Προγραμμάτισε τα έξοδα σου

Φτιάξε ένα αρχείο σε Google Docs, Excel - ή ότι άλλο σε βολεύει και κράτα όλα τα οικονομικά σου στοιχεία: Έσοδα, έξοδα ακόμα και μελλοντικά έξοδα. Προγραμματίζοντας τα μεγάλα έξοδά σου (όπως ένα καινούριο laptop) από νωρίς, κερδίζεις χρόνο και μπορείς να αρχίσεις να μαζεύεις τα λεφτά που απαιτούνται πριν πραγματικά σου χρειαστούν.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις διακοπές σου: Αν κρατάς λίγα λεφτά κάθε μήνα στην άκρη, θα είσαι πιο free στις διακοπές σου. Ναι, πιθανότατα θα ζητήσεις και πάλι λεφτά από τους γονείς σου, αλλά επειδή θα χαλάς και "δικά σου" λεφτά, θα κάνεις περισσότερη οικονομία και θα σκέφτεσαι δύο φορές πριν τα σπαταλήσεις. Φασούλι το φασούλι...

Αντί επιλόγου...

..θα σου ευχηθώ να περάσεις 4-5 (ή όσα θες) υπέροχα φοιτητικά χρόνια. Επειδή το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχεις 3000€ τον μήνα, εκμεταλλεύσου πλήρως τα χρήματα σου για να ικανοποιήσεις τις πιο τρελές σου επιθυμίες. Κάνε ταξίδια, απέκτησε καινούρια hobbies, γνώρισε κόσμο, διάβασε βιβλία, δες σειρές, λιώσε στο Internet και οτιδήποτε άλλο σε ικανοποιεί, τώρα που έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο.

Μέσα από όλα αυτά, θα γνωρίσεις τον εαυτό σου και αυτό που πραγματικά σου αρέσει να κάνεις και πάνω στο οποίο θα ήθελες να δουλέψεις.

Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο, έτυχε και πέρασα στη συγκεκριμένη σχολή. Ακόμα δεν την έχω τελειώσει αλλά το μεγαλύτερο κέρδος που είχα, ήταν ο ελεύθερος χρόνος που είχα για να πειραματιστώ και να γνωρίσω καινούρια πράγματα, ανθρώπους και νοοτροπίες. Δεν το έχω μετανιώσει ακόμα και δεν νομίζω να το μετανιώσω. Το πανεπιστήμιο είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ανοίξεις το μυαλό σου. Εκμεταλλεύσου την!

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

polaralex

Πολύ καλό το post Δημήτρη! Καλωσόρισες στις σελίδες του blog. Προσωπικά για τις πιστωτικές κάρτες δεν είμαι ακόμη σίγουρος για το αν τα αρνητικά τους σημεία υπερτερούν των θετικών - όταν θα αποκτήσω καλύτερη άποψη για το θέμα θα αναφερθώ κι εγώ σε αυτό. ;)

dkalo

Χαίρομαι που σου άρεσε, ελπίζω να το βρουν χρήσιμο και οι υπόλοιποι φοιτητές. :) Εγώ μία φορά μόνο βγήκα εκτός budget με την πιστωτική γιατί τράβηξα λεφτά όταν ήμουν έξω, βράδυ & μεθυσμένος. Από τότε, σταμάτησα να παίρνω την πιστωτική βράδυ και ξεμπέρδεψα. :P Γενικά, ελέγχεται εύκολα αν δεν είσαι σπάταλος και με τα μετρητά. Αν όμως στις 10 του μήνα μένεις από λεφτά γιατί τα έχεις κάνει όλα ρούχα, τότε μην πάρεις πιστωτική. Μία ακόμα καλή συμβουλή για το συγκεκριμένο θέμα, είναι το χαμηλό όριο. Στην πρώτη μου κάρτα είχα όριο 300€. Οπότε ακόμα κι αν γίνει 'η στραβή', δεν είναι μεγάλο το ποσό. :)

Anonymous

Μεγαλο πραγμα τελικα να οργανωνεις αυτα τα ρημαδια τα λεφτα σου... Τελικα το να μαθεις να μαγειρευεις κιολας (περα απο μακαρονια και αβγα) ειναι σωτηριο και για την τσεπη και για την υγεια....... ''Προσωπικά, χρησιμοποιώ το play.co.uk για να αγοράζω ταινίες, μουσική και games για το Xbox ενώ για βιβλία χρησιμοποιώ το thebookdepository.co.uk'' το κοιταξα και εχουν πολυ καλες τιμες! επειδη δεν εχω κανει ποτε μου αγορες μεσω του net, πληρωνεις μεσω paypal; γενικα ποσες μερες κανουν για να ερθουν και απο που τα παραλαμβανεις; :-)

polaralex

@Ανώνυμος: Γενικά, για τις αγορές μέσω του ίντερνετ, πάντα μπορείς να πληρώσεις με Visa κάρτα (καλή επιλογή είναι να βγάλεις μια prepaid. Ψάξε στο Google για πληροφορίες). Το αν κάποιο site υποστηρίζει PayPal το βλέπεις στο καθένα ξεχωριστά, αλλά ουσιαστικά πάλι με τη Visa πληρώνεις, απλά μέσω του PayPal... Τώρα, ο χρόνος για να παραλάβεις κάτι εξαρτάται από το που βρίσκεται ο αποστολέας. Το bookdepository είναι αγγλικό, οπότε υπολόγισε βδομάδα, ενώ αν παραγγείλεις από το ebay κάτι από π.χ. Κίνα, μπορεί να περιμένεις μέχρι και 20-30 μέρες.

dkalo

Συνήθως κάνουν μία εβδομάδα να μου έρθουν από το play.co.uk και αντίστοιχο χρόνο από το bookdepository.co.uk. Και από τα 2, ήρθαν σπίτι μου οι παραγγελίες, σαν γράμμα. Για τις αγορές μου χρησιμοποιώ κατευθείαν την πιστωτική μου κάρτα. Εδώ και 4 χρόνια που την χρησιμοποιώ και στο web και σε καθημερινές αγορές, ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Βέβαια, δεν αγοράζω απ' όπου βρω αλλά από συγκεκριμένα καταστήματα (όπως αυτά που ανέφερα) τα οποία είναι αξιόπιστα.

Anonymous

Ελα ρε ήρωα, σου σκάγαν 1000άρικο κάθε μήνα και σου περίσσευαν κιόλας? Απορώ πως επιβίωσες!!

Anonymous

1000 ευρώ;;;!!! Μου βγήκαν τα μάτια στην οθόνη!!! Μπράβο ρε φίλε, ζηλεύουμε πολύ που δεν τα προλάβαμε!!! Με 200 ευρώ που παίρνω συν 140 για το νοίκι= 340ευρω.. Να μου πείς ήταν καλύτερα τα πράγματα όταν σπούδαζες και το καταλαβαίνω απο φίλους μου..

Anonymous

Με ένα παράδειγμα όμως θα γίνω πιο κατανοητός: Έστω ότι κάθε μήνα οι γονείς, καταθέτουν 1000€. Τα 'standard' έξοδα είναι τα παρακάτω: Ενοίκιο: 350€ Κοινόχρηστα και λογαριασμοί: 100€ Super-Market και βενζίνη: 150€ Οπότε περισσεύουν 250€ για να περάσεις τον υπόλοιπο μήνα. vre alex ta les panta kala k simfono alla koita to ligo me tin prosthesi!!!!

Alex Emexezidis

@Ανώνυμος: Σωστά :p Θα το διορθώσω.

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Οδηγός Φοιτητούπολης: Πάτρα Οι 5 χρησιμότερες online υπηρεσίες - που κάνουν τη φοιτητική ζωή πιο εύκολη.