Μπύρα - και η νόσος των γευστικών αδένων "Amstel".

Το να μιλήσω εγώ για την μπύρα είναι σαν να βάζεις ένα πρεζάκι να σου εξηγήσει τους 5μιση τρόπους με τους οποίους το κρακ ωφελεί τα νηπιαγωγεία του δήμου Καλαμαριάς - θα ακούσεις τα καλύτερα και θα βλέπεις τα μάτια του αφηγητή να γουρλώνουν από θαυμασμό.

Αυτό που με διαφοροποιεί όμως από το αγαπητό πρεζόνι είναι πως εγώ ανέβηκα μπουσουλώντας στις βουνίσιες κορυφές του Θιβέτ και μαζί με τον Brad Pitt βοηθούσαμε γριούλες να περάσουν απέναντι στις λεωφόρους των βουδιστικών μοναστηριών.

Με λίγα λόγια, εγώ έχω δίκιο - οπότε πάρτε τηλέφωνο τον αγαπημένο σας τατουατζή, γιατί αυτό το post θα θελήσετε να το τυπώσετε στο κούτελό σας.

Τι δεν είναι η μπύρα.

Πριν μπούμε σε ψαγμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον χυμό του κριθαριού θέλω να ξεκαθαρίσω μια βασική λεπτομέρεια: Το κρύο εμφιαλωμένο κάτουρο (υπό την εμπορική ονομασία "Amstel") που βοηθάει τους οικοδόμους να ξεχνάνε για λίγο τη χοντρή γυναίκα τους, δεν είναι μπύρα.

Το ίδιο ισχύει και για την Heineken που εμφιαλώνεται σε πράσινο μπουκάλι και με πολύ ευφάνταστο τρόπο παραγγέλνεται ως "μια πράσινη".

Τώρα, ξέρω πως πολλοί θα διαφωνήσετε με αυτό που γράφω, αλλά εσείς είσαστε που πληρώσατε 7 ευρώ την Carib στο Super Paradise της Μυκόνου. Κοιτάξτε στον καθρέφτη και βαθιά μέσα στα μάτια σας. Είσαστε περήφανοι για τον εαυτό σας? (Γείρε στον στιβαρό μου ώμο και κλάψε για λίγο...)

Φωνή μέσου αναγνώστη: "Σιγά ρε ψαγμένε φίλε, δεν λες και ευχαριστώ που είχατε και Amstel στο χωριό σου".

"Ευχαριστώ που είχαμε και Amstel στο χωριό μου". Τώρα που το είπα ικανοποιήθηκες;

Δεν διαφωνώ πως το ότι κάποτε ήπια Heineken ήταν αυτό που με εισήγαγε στον θαυμαστό κόσμο της μπύρας, αλλά τέτοιου είδους μπύρες είναι σαν τον φραπέ: Όταν είσαι δευτέρα γυμνασίου και τριγυρνάς στους διαδρόμους της τριήμερης με το γλυκο-με-γάλα στο χέρι και αισθάνεσαι "και γαμώ τους μάγκες" επειδή πίνεις φραπέ, το καταλαβαίνω.

Αλλά όταν είσαι 20 χρονών γάιδαρος και παραγγέλνεις φραπέ (στιγμιαίο fucking coffee) σε μια καφετέρια που πλήρωσε 5 χιλιάρικα ευρώ για να σου έχει γυαλιστερή μηχανή παραγωγής espresso, τότε είναι σαν να σου δίνω Βίκο νεράκι και εσύ να πίνεις από το καζανάκι - δεν θα πάθεις και τίποτε αλλά αντιγράφεις τις αγαπημένες συνήθειες του κατοικιδίου σου.

Εντάξει, ξέρω ότι υπερβάλλω, αλλά είναι αλήθεια πως οι κλασσικές μπύρες του περίπτερου δεν είναι αντιπροσωπευτικές του πραγματικού χαρακτήρα της μπύρας - αντιθέτως, στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα μέτριας-γεύσης νερό με αλκοόλ. Σύμφωνοι με αυτό; Ok then, ας συνεχίσουμε.

Τι ρόλο βαράει;

Η μπύρα είναι το ποτό που συνδέει την υποκουλτούρα με την υπερκουλτούρα.

Μπορεί ο ψαγμένος hipster της γειτονιάς σας να πίνει μόνο μοναστηριακές μπύρες περιορισμένης παραγωγής με εχυλίσματα από κομποσκοίνι Βέλγου αρχιερέα αλλά όταν θα παίζει beach volley στην παραλία της Κατερίνης (είναι κατα βάθος χωριατόπαιδο) δεν θα πει κανένα όχι σε μια παγωμένη Kaiser (μπύρα που βρίσκεις στα Flocafe).

Αντίστοιχα, ο άπλυτος μεταλάς συμμαθητής σας από το λύκειο, που τώρα είναι αιώνιος φοιτητής θεολογίας, μπορεί να μην έχει συνήθως λεφτά για να πιει Τσέχικη τελειότητα (βλέπε Krusovice) αλλά όταν του την κεράσετε θα την εκτιμήσει περισσότερο από την Amstel.

Βρείτε μου άλλο ποτό που το κάνει αυτό.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως τα γαμάτα ποτά έχουν και γαμάτες διαφημίσεις. Π.χ. το Johnnie Walker είναι ψιλο-ξενέρωτο, οπότε το πιο ενδιαφέρον που μπορούσαν να σκεφτούν είναι ένας τυπάς που περπατάει (Τζονυ... Walker.... αν το πιάσατε...). Πω, πω, συγκινήθηκα! Όταν περνάς κοινωνικό μήνυμα μέσα από διαφημίσεις εθιστικών ουσιών πρέπει να είσαι πολύ ψαγμένος, ε;

Η απάντηση είναι: ΟΧΙ.

https://www.youtube.com/embed/Lc6U7_-BeGc

https://www.youtube.com/embed/hD40PU9650s

Τώρα μάλιστα! Αυτές είναι διαφημίσεις και όλως τυχαίως από μια υπεργαμάτη μπύρα, την Guinness.

Τι είναι;

Προφανώς (αλλά και μεταφανώς) η μπύρα δεν είναι ξεκάθαρα "ποτό". Είναι περισσότερο "αλκοολούχος χυμός", κάτι σαν το Gordon's Space αλλά για άντρες. Κάτι σαν ένα μη-ξενέρωτο κρασί.

Φτιάχνεται πάντως από νερό, βύνη και λυκίσκο ως κύρια συστατικά, αν και μικρές διαφορές στον τρόπο παρασκευής, ωρίμανσης και σε προσθήκες άλλων συστατικών δημιουργούν τα πολυάριθμα διαφορετικά είδη μπύρας.

Trivia: Η μπύρα είναι το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό παγκοσμίως, μετά το νερό και το τσάι.

Η μπύρα εμφανίζεται σε κείμενα από το 10.000 προ Χριστού, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι καινούρια ανακάλυψη.

Τα τελευταία χρόνια παράγεται κυρίως στην Γερμανία, στο Βέλγιο, την Τσεχία και την Αγγλία, αν και η Αμερική με τις αμέτρητες μικροζυθοποιείες της είναι μια ανερχόμενη δύναμη.

Το θέμα με την μπύρα είναι πως για πολλά χρόνια ήταν υποτιμημένη από τους "ψαγμένους" γευσιγνώστες - αντιθέτως, το κρασί είχε την τύχη να απολαμβάνει μια δόξα για τα υποτιθέμενα αρώματα του και τους συνδυασμούς του με φαγητά. Εγώ από την πλευρά μου, έβρισκα πάντα το κρασί σαν έναν άνοστο και ξινό χυμό σταφύλι - νομίζω πως δεν είχα άδικο και όλη η αντίληψη για την "ωραία" γεύση του κρασιού πιστεύω πως είναι μια προπαγάνδα των Γάλλων παραγωγών.

Η μπύρα από την άλλη, έχει πραγματικά μια τεράστια παλέτα από μυρωδιές και γεύσεις, από υφές και χρώματα. Είναι ένα ποτό που μπορεί να έχει 1% αλκοόλ ή και 50% (σε πολύ ακραίες περιπτώσεις). Να μην μιλήσω για το πόσο άψογα μπορεί να συνδυαστεί με κάθε φαγητό. Τα είδη της μπύρας είναι πραγματικά αμέτρητα - άρα και οι επιλογές του καταναλωτή.

(κόψτε κίνηση στο επόμενο βίντεο, πόσο γαμάτη μπορεί να είναι μια ζυθοποιεία - η BrewDog στην περίπτωση αυτή)

https://www.youtube.com/watch?v=Ww1nh0yPX3A

Όσο για την τιμή, μπορείς να απολαύσεις μια πάρα πολύ καλή μπύρα με 8-10 ευρώ - αν θέλεις ποσότητα από την άλλη, μπορείς να πάρεις την φθηνή ξανθιά και να γίνεις ντίρλα με λίτρα απ' αυτή. Επιλογές, επιλογές, επιλογές...

Πάει με φαί; Όχι απλά πάει, αλλά είναι φτιαγμένη για να συνδυάζεται με φαϊ.

Καλύτερη λύση από όλες: Μια βραδιά με γερμανική βαρελίσια μπύρα με τη συνοδεία ποικιλίας από γερμανικά λουκάνικα.

Αυτό μου έρχεται στο μυαλό όταν ονειρεύομαι την τέλεια βραδινή έξοδο - και δεν είναι τυχαίο.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως αυτή η συνήθεια (το να τρως μαζί με την μπύρα) οδηγεί σε μπυροκοιλιά - η οποία θεωρώ ότι προκαλείται περισσότερο από τα συνοδευτικά φαγητά παρά από την μπύρα. Οπότε προσοχή στις υπερβολές.

Ψαγμένες λεπτομέρειες.

Δεν θα προσπαθήσω να αναλύσω τα είδη της μπύρας και τα σχετικά σε αυτό το post - το θέμα είναι μεγάλο αλλά ούτως η άλλως μπορείτε να βρείτε τα πάντα με μια αναζήτηση.

Σε γενικές γραμμές όμως, προτιμήστε γερμανικές ξανθιές μπύρες για απολαυστικό ξεδίψασμα αφού είναι ευκολόπιοτες και δροσιστικές, φτιαγμένες για να πίνονται σε ποσότητα. Δοκιμάστε την Krombacher.

Για πιο ενδιαφέρουσες αλλά και πιο πικρές, ρίξτε μια ματιά σε Τσέχικες ξανθιές, όπως η Krusovice, η Budweiser Budvar και η Pilsener Urquell.

Για "καβουρδισμένη" γεύση δοκιμάστε μια μαύρη μπύρα, με χαρακτηριστική την πασίγνωστη Guiness, η μια τσέχικη μαύρη για περισσότερο "τσίμπημα" στη γλώσσα.

Για φρουτώδεις γεύσεις και πιο γεμάτο σώμα, παραγγείλετε μια σταρένια μπύρα (Weiss bier) όπως η Franziskaner.

Για να πάθετε πλάκα με το τι γεύση μπορεί να έχει μια μπύρα, πιείτε την Hardcore της BrewDog, που μοιάζει περισσότερο με λικέρ παρά με μπύρα.

Μα πάνω απ' όλα, δοκιμάστε - ανοίξτε τους ορίζοντες σας στην μπύρα και δημιουργήστε την προσωπική σας άποψη για το "τι είναι ωραίο" και "τι είναι μούφα".

Καλωσορίστε στη ζωή σας την μπύρα, αποχαιρετήστε κλαίγοντας τους γραμμωμένους κοιλιακούς σας.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Dimitris

Pilsener Urquell FTW, η αγαπημένη μου

polaralex

@dimitris: Ξέρεις τι πίνεις man! ;)

Anonymous

εγω φιλε μου βρισκω την αμστελ πολυ ενδιαφερουσα μπυρα.Απαντησε μου στο γεγονος που ο περισσοτερος κοσμος γουσταρει αμστελ..Ειναι ηλιθιος ή εσυ πολυ μαγκας..Αν εχεις κατι με τους οικοδομους μαλακα επιχειρηματια ...προσεχε μην σου ερθει κανενα τουβλο ή μπουκαλι(αμστελ) στην κεφαλα.Εμεις σπουδαζουμε και ο γερος μας μπορει να ιδρωνει στις σκαλωσιες για να μας ταισει. καννελος the riot dog (εξαρχεια)

Anonymous

Pes ta re file! Apo mikri mou arese pio polu ap'ola ta pota k sta 21 pleon den asxoloumai kan me alla pota! Gia to krasi exw skeftei to idio! axaxa Guiness, Murphy's k Leffe latreuw alla oloi pinoume mia Amstel stin paralia.. K as einai san katouro :P

polaralex

@Ανώνυμη: 'Give me a woman who truly loves beer, and I will conquer the world' ~ Wilhelm II of Germany. Αν θες να κατακτήσω τον κόσμο, ξέρεις... :p

Anonymous

Xaxaxa :P Tha exw tzampa mpura?? :P Oses fores exw episkeutei Giannena stin Buni tin ebgala! Otan apofasisw na allaksw tin pagkosmia kuriarxia tha sou steilw mail! ;) E.

Παρασκευή Π.

Πω πω νεύρα.... ακούστε και μια γυναικεία γνώμη έτσι για να δείτε και πως βλέπουμε εμείς κάποια πράγματα. Προσωπικά πίνω αρκετές μάρκες άλλα προτιμώ τις ελληνικές μπύρες. Μπύρες όπως η ΑΛΦΑ, η ΑΜΣΤΕΛ, η καινούργια bios 5, η ΗΕΙΝΕΚΕΝ, η ΜΥΘΟΣ, η ΚΡΑΦΤ και η ΝΕΔΑ εμφιαλώνονται και φτιάχνονται στην Ελλάδα γιαυτο μην τσακώνεστε και απολαυστε την μπύρα σας σύμφωνα με την τσέπη και την γεύση σας.

polaralex

@Παρασκευή: Το πρόβλημα μου δεν είναι με τις Ελληνικές μπύρες, αλλά με τις άχρωμες μπύρες που έχουμε συνηθίσει να πίνουμε. Και να είσαι σίγουρη ότι η Ολλανδική Heineken είναι πολύ καλύτερη από την Ελληνική version. Κατα τα άλλα, η Craft είναι μια από τις αγαπημένες μου ζυθοποιείες και ειδικά η μαύρη τους είναι φτιαγμένη ακριβώς όπως μου αρέσει μια μαύρη μπύρα.

Παρασκευή Π.

Καλησπέρα polaralex είναι διαφορετική η Ολλανδική πιστεύω επειδή η μία παράγεται στην Ολλανδία και η αλλη στην Ελλάδα. Δεν είναι λογικό να μοιάζουν τα συστατικά της μιάς με της άλλης. Τώρα όσον αφορά την συνήθεια δεν είναι κακό, άμα σαρέσει μια μπύρα συνεχίζεις και την πίνεις, το κακό είναι να μην δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό και να απαξιείς μια μάρκα(που εδώ στην Ελλάδα) έχει τους πελάτες της. Η ούσια της ανάρτησης σου έχει σκοπό την ενημέρωση και όχι την σύγκριση πιστεύω. σε ευχαριστώ για την απάντηση

Στέφανος insideman

Έχει δίκιο η Παρασκεύη, δεν πίνω μπύρες γενικότερα μόνο στο φαί ...αλλά ειλικρίνα θα στήριζα τις ελληνικές μάρκες μονό και μόνο για να μήν χάσουν συμπατριώτες μου την δουλειά τους, όμως η ποιότητα και η τιμή ισχύει σε όλα τα προιόντα.

Μαριτίνα

Στεφανε και Παρασκευή είναι δυστυχώς αλήθεια όλα αυτά για την κατάσταση της χώρας μας αλλά χαίρομαι που συμφωνώ για τον επόμενο στόχο της χώρας μας ...περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα άρα περισσότερες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά για τις μπύρες είμαι πιστός στην ΑΛΦΑ λόγο του πατέρα μου, δούλευε πολλά χρόνια εκεί, όμως δεν μπλέκομαι σε μικρότητες για την ελληνικότητα της. Μου αρκεί που με σπούδασε και δεν πείνασα από την δουλειά του πατέρα μου. ευχαριστώ για τον χώρο polaralex.

Angela

hello! molis twra anakalupsa to site eimai kainouria opote kalispera se olous !!! panw se auta exw na pw oti oi ellinikes mpures den einai asxhmes alla apo tote pou dokimasa germanikes belgikes klp se mia mpuraria, duskoleuomai na ksanapiw elliniki..gia thn akribeia oi ksenes me ekanan na stamathsw na paraggelnw allou eidous pota otan bgainw eksw! :) ps: proswpika protimw tis kokkines kai glukes!

Anonymous

χαλαρώστε ρε..μιλάμε για ποιότητα και ποικιλίες μπύρας, σε λίγο θα πείτε οτι η οικονομική κρίση της Ελλάδας οφείλεται στο οτι μερικοί θεωρούν την amstel κάτουρο (που αυτό είναι αλλά τέσπα). Το ότι βρίσκεται παντού και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τη μοναδική επιλογή δεν σημαίνει οτι είναι και ποιοτική..

Anonymous

δοκιμάστε και baltika 8,η οποία γάμησε,παρ'όλο που είμαι paulanerικός.

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Οι 7 μικρές λεπτομέρειες που θα ανεβάσουν επίπεδο τη ζωή σας. Πως να θέσεις τις βάσεις για μια πετυχημένη εξεταστική του Ιουνίου.