Τι διαφορά έχει το smartphone σου από ένα Nokia 3310;

Ναι, το ξέρω ότι είναι σαν να συγκρίνω τον Luciano Pavarotti με την Σάσα Μπάστα.

Ναι, το ξέρω ότι διαπράττω ιεροσυλία. Αλλά η αλήθεια είναι πως τα ταπεινά μας smartphones μπορούν να γίνουν χρήσιμα - και να κάνουν την καθημερινότητά μας λίγο πιο εύκολη.

Θυμάμαι ακόμη τις εποχές που παίζαμε τσιλικάκια με τους φίλους μου, χρησιμοποιώντας ως μπάλα ένα 3310.

Η την γλυκιά μέρα που έπαιξα πρώτη φορά frisbee με τον αγαπημένο μου ιπποπόταμο, τον Τζακ. Ακόμη γελάω όταν θυμάμαι τα αμφίβια σάλια του να στάζουν από το στιβαρό μου Nokia.

Στην φωτό, ο Τζακ στο περσινό πρωτάθλημα ιππασίας.

Η μετά-3310 εποχή.

Δυστυχώς, τα μαγικά χρόνια της ανεμελιάς και της ανταλλαγής καλυμμάτων τέλειωσαν - και δεν εννοώ το ότι γίναμε φοιτητές και έχουμε (προφανώς) άλλα στο μυαλό μας.

Το όλο κλίμα της εποχής είναι διαφορετικό: Πιο αγχωτικό, πιο "υπό έλεγχο", εποχή πόζας και Facebook, εποχή που αντί ο νέος να είναι όλη μέρα έξω και να δημιουργεί την college-movie ταινία-αμερικανιά της ζωής του με κάμπριο και κιθάρα στην παραλία, κάθεται στο σπίτι του με κλειστά πατζούρια και κοιτάει μια οθόνη που αναβοσβήνει, ζώντας αισθήματα ζήλιας, κατωτερότητας και κοτσομπολιού.

Έτσι έχουν τα πράγματα.

Η εποχή της αναπάντητης πέρασε - εκείνος ο γλυκός πρόγονος του σημερινού poke. Σε όλα τα πράγματα, όμως, υπάρχουν δυο πλευρές: Το smartphone, το απόλυτο σημείο της μοντέρνας καθημερινότητάς μας μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμο για σένα, αρκεί να καταλάβεις πως πρέπει να το χρησιμοποιείς.

Ακόμη και οι Ειδικές Δυνάμεις επιλέγουν Nokia.

Τι είναι ένα smartphone;

Το βρίσκω πολύ λογικό να μην έχουν καταλάβει όλοι το "τι είναι ουσιαστικά ένα smartphone", ειδικά αν δεν έχουν παραμικρή σχέση με την τεχνολογία.

Smartphone αποκαλούμε σήμερα μια φορητή συσκευή που, πέραν από το μέγεθός της και την κατανάλωση ενέργειάς της, δεν διαφέρει σε χαρακτηριστικά από έναν προσωπικό υπολογιστή.

Πιο συγκεκριμένα, εκεί που τα κινητά μας έκαναν δυο-τρία συγκεκριμένα πράγματα που δεν άλλαζαν (τηλέφωνο, μηνύματα... άντε και φωτογραφίες) τώρα τα smartphones έχουν λειτουργικά συστήματα ίδια με αυτά ενός υπολογιστή. Το software τους δηλαδή είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο και οι δυνατότητες τους περιορίζονται μόνο από την όρεξη ενός προγραμματιστή να φτιάξει μια εφαρμογή για αυτά.

Από άποψη hardware, τα κινητά πάντα είχαν επεξεργαστή, μνήμη και λοιπά. Απλά, σήμερα, αυτά είναι πολύ πιο διακριτά μεταξύ τους (σε σχέση με πολύ ενοποιημένες αρχιτεκτονικές των παλιών κινητών) οπότε και θυμίζουν περισσότερο έναν "μεγάλο" υπολογιστή, αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως κάποια καινούρια smartphones έχουν επεξεργαστική ισχύ αντίστοιχη με έναν "κανονικό" υπολογιστή.

Ουσιαστικά, αν συνδέσεις το κινητό σου με μια μεγάλη οθόνη και ένα πληκτρολόγιο τότε δεν έχει καμία διαφορά από έναν υπολογιστή. Προσπάθησε να συνδέσεις το 3310 με μια οθόνη αν μπορείς - και δεν εννοώ με ηλεκτροκόλληση.

"Ψωνάρα, κόφ' την πληροφορικάρια αργκώ..."

Δεν μπορώ να κάνω τίποτε γι' αυτό. Το κρυφό μου όνειρο, παραδέχομαι, είναι να γράφω τεχνολογικά άρθρα.

Όμως, έχεις δίκιο. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν που δεν τα ξέρει ήδη. Σίγουρα όμως κάποιες πρακτικές λύσεις για το πως να αξιοποιήσεις το smartphone σου στην σημερινή καθημερινότητα αφορούν πολλούς.

Τι διαφορά έχει, τελικά, το smartphone σου από ένα Nokia 3310 και πως μπορείς να το κάνεις ακόμη πιο χρήσιμο για εσένα;

1. Μπορείς να γράψεις την Cosmote εκεί όπου δεν πιάνει η μελάνη.

Στο διάολο ακόμη και με την SIM! Το κινητό σου δουλεύει ακόμη και χωρίς αυτή. Αρκεί να βρεις ένα σήμα Wi-Fi, που σήμερα έχει ακόμη και στις εκκλησίες, και να μιλήσεις με φωνή ή βίντεο online και δωρεάν. Σήμερα που το κόστος της τηλεφωνίας έχει ανέβει λόγω φόρων (βάζεις κάρτα 10 ευρώ και σου μένουν 8) θα προτιμήσω να μιλήσω μέσω ίντερνετ. Είναι και δύσκολοι καιροί.

Χρησιμοποίησε μια από τις δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρει το ίδιο σου το κινητό, όπως το Google Talk για Android ή το Facetime για iOS, ή κατέβασε το πανταχού-παρών Skype.

Call 600; Χαχαχαχα... Call 3!

2. H νέα σου γραμματέας είναι νέα και φθηνή (200 ευρώ από τα Multirama, φετινό μοντέλο).

Τόσο κοστίζει ένα απόλυτα ικανοποιητικό smartphone με Android. Φυσικά, αν είστε παθολογικό ψώνιο, γιος εφοπλιστή η κορίτσι, μπορείτε να πάρετε ένα εξίσου καλό iPhone.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ δεν ζω χωρίς το Google Calendar - την απόλυτη υπηρεσία ημερολόγιο της Google με την οποία οργανώνω τέλεια την καθημερινότητά μου, το πρόγραμμα του πανεπιστημίου μου και τα ραντεβού μου με γκόμενες.

Το να έχεις στην τσέπη σου μια πάντα ενημερωμένη λίστα του "τι έχεις να κάνεις σήμερα" σου λύνει τα χέρια όσο να 'ναι.

Ακόμη, χρησιμοποιείς email; Κάποιοι το θεωρούν passé αλλά για κάποιους άλλους είναι απαραίτητο. Η σχολή μου, για παράδειγμα, στέλνει σημαντικές ανακοινώσεις στα φοιτητικά μας mail - και εγώ μπορώ να τα βλέπω στο δευτερόλεπτο όταν πίνω παραγωγικό καφέ, χάρη στο smartphone μου.

Ακόμη, μήπως είδα κάτι υπέροχα υπέροχο που πρέπει να θυμηθώ για αργότερα; Ανοίγω το Evernote και το καταγράφω. Τόσο απλά και θα βρίσκεται αποθηκευμένο online για πάντα, να με περιμένει να το αναζητήσω όταν το χρειαστώ.

Για λίγα περισσότερα σχετικά τις παραπάνω εφαρμογές, δείτε το post "οι 5 χρησιμότερες online υπηρεσίες".

3. Ίντερνετ παντού, με την καλή έννοια...

Δεν ξέρω που πήγε το μυαλό σας, αλλά "κακή έννοια" είναι τα παιδάκια που χρησιμοποιούν το ίντερνετ παντού για να μπουν στο Facebook στην καφετέρια, αντί να κοιτάξουν την live Face ακριβώς μπροστά τους - που είναι και σε πολύ καλύτερη ανάλυση.

Α, και προφανώς δεν μιλάω για το Wi-Fi. Αν για παράδειγμα δεν βρίσκεστε σε κάποια εκκλησία και δεν μπορείτε να πιάσετε καλό δίκτυο, τι κάνετε; Αυτό το 3G για το οποίο μας έπρηζαν τόσα χρόνια, επιτέλους δουλεύει σωστά και δεν κοστίζει όσο ένα νεφρό.

Ακόμη και να έχετε κάρτα (αντί για συμβόλαιο) υπάρχουν πολλά προγράμματα των 5-10 ευρώ που δίνουν αρκετά megabyte ίντερνετ μέσω κινητής για να είσαστε online όποτε χρειαστεί.

Μπορεί να χρειαστεί να τσεκάρετε τα δρομολόγια των τρένων. Μπορεί να χρειαστεί να δείτε τις κριτικές για ένα εστιατόριο, πριν μπείτε μέσα. Μπορεί να χρειαστεί να βρείτε ξενοδοχείο για να περάσετε την νύχτα. Αυτά είναι κομμάτια για τα οποία φτιάχτηκε η συσκευή σας.

4. Το 3310 δεν έσπαγε, αλλά μπορούσες να το χάσεις. Ένα smartphone όμως...

...μπορεί να ενεργοποιήσει έντονα τους δακρυγόνους αδένες σας, αφού θα κλαίτε τα 300 ευρώ σας όταν το χάσετε, αλλά δεν θα χρειαστεί να κόψετε τις φλέβες σας επειδή χάσατε και το τηλέφωνο από εκείνο το τρελό γκομενάκι που γνωρίσατε στο κατηχητικό ή επειδή χάσατε το βίντεο με την γάτα σας να τραγουδάει Κόκοτα.

Βλέπετε, αυτό το "backup" που διαλαλώ στο Φοιτηtips εδώ και καιρό (αλλά κανείς δεν δίνει σημασία) γίνεται σχεδόν αυτόματα από ένα smartphone.

Σε ένα Android για παράδειγμα, όλες σας οι επαφές συγχρονίζονται αυτόματα με το Google account σας, οπότε και υπάρχουν αμέσως αποθηκευμένες online. Οι φωτογραφίες σας μπορούν να συγχρονίζονται αυτόματα με τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το Dropbox σε ένα Android ή το iCloud σε ένα iPhone.

Ακόμη και οι ρυθμίσεις των εφαρμογών σας ή τα SMS σας μπορούν να γίνονται αυτόματα backup, με πολύ εύκολο τρόπο - και ειδικά το να έχεις backup τα SMS σου μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμο μετά από καιρό, είτε για να βρεις μια πληροφορία ή ένα τηλέφωνο από παλιά, είτε για ένα μικρό retrospective στην περασμένη σου φάση.

Πηγαίνοντας το ακόμη ένα βήμα πιο πέρα: Ok, τελικά δεν έχασες τα δεδομένα σου, αλλά τι θα γίνει αν πέσουν οι μεθυσμένες σου φωτογραφίες στα χέρια ενός αγνώστου;

Ακόμη κι εδώ είσαι καλυμμένος, αφού τα περισσότερα σύγχρονα κινητά προσφέρουν δυνατότητα κρυπτογράφησης των δεδομένων σου, έτσι ώστε ακόμη και η CIA να μην μπορεί να δει τις φωτογραφίες σου χωρίς τον κωδικό σου. (Η λειτουργία αυτή υπάρχει στα iPhone και Blackberry, αλλά εισήχθη στα Android μόνο μετά την έκδοση 3.0)

Τώρα κάτσε και κλάψε τα 300 σου ευρώ ήσυχος...

5. Βρες τον δρόμο μόνος σου, βράδυ, στην Ουγκάντα...

...η ακόμη και σε χειρότερα μέρη, όπως την Αθήνα, χρησιμοποιώντας το smartphone σου και μια εφαρμογή χαρτών όπως το Google Maps μπορείς να βρεις οτιδήποτε ψάχνεις αλλά και πληροφορίες για το πως να πας εκεί.

Είναι πολλοί οι κάτοχοι smartphone που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ αυτή την λειτουργία του, ακόμη κι αν τα είχανε βρει δύσκολα. Το κουβαλάς που το κουβαλάς, μάθε να το χρησιμοποιείς κιόλας.

Ακόμη πιο προχωρημένα, αγοράζοντας (η κατεβάζοντας μια δωρεάν) εφαρμογή navigation, μπορείς να βάλεις το smartphone σου σε μια βολική θέση στο αυτοκίνητό σου και να λειτουργήσει ακριβώς όπως οι παλαιότερες συσκευές GPS του στυλ "Σε 100 μέτρα στρίψε δεξιά". Και ερχόμενος σε αυτό το θέμα...

6. Άσε την πολλή ψηφιακή σαβούρα σπίτι σου.

Μια καλή φωτογραφική μηχανή συνεχίζει να βγάζει καλύτερες φωτογραφίες ακόμη κι από το καλύτερο κινητό, αλλά δεν ισχύει πια το ίδιο για τα mp3 player ή, καλή ώρα, τα GPS.

Το κινητό σου παίζει πολύ καλά μουσική, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κουβαλάς μια ακόμα συσκευή και έξτρα καλώδια στις διακοπές σου. Το κινητό σου μπορεί πολύ καλά να σου δείξει τον δρόμο οπότε το παλιό σου GPS είναι πια για ανακύκλωση. Ακόμη και για το θέμα τον φωτογραφιών, εκτός κι αν θες να απαθανατίσεις κάτι συγκεκριμένο με την καλύτερη δυνατή ποιότητα, θα τα βγάλεις νομίζω πέρα με ένα μέσο smartphone για μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες της στιγμής.

Μια από τα ίδια με τα φλασάκια. Κατάντησαν άχρηστα, αφού όχι μόνο το κινητό σας έχει πολλά gigabyte μνήμης για κάθε χρήση, αλλά είμαστε πια στην εποχή του Dropbox, το οποίο καλά θα κάνετε να εγκαταστήσετε.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα καλό smartphone μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι ένα σημείο ακόμη και το laptop. Μια μικρή συσκευή to rule them all - και ησυχάζεις από κουβαλήματα και σκέψεις του στυλ "Να αφήσω το laptop στο καμπινγκ ή θα μου το κλέψουν;".

7. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολλά, χρήσιμα apps...

...όπως ένα app-αντικαταστάτη του κουρδιστιριού για την κιθάρα σου. Και να φανταστείς πως κάποτε πληρώναμε για να αγοράσουμε ένα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Google Reader στο κινητό σου για να ενημερώνεσαι για ότι σε ενδιαφέρει ενώ περιμένεις το λεωφορείο στη στάση, η να ακούσεις μια ομιλία του TED και να γίνεις λίγο πιο έξυπνος

Μπορείς να αυξήσεις απίστευτα την ασφάλεια του Google λογαριασμού σου χρησιμοποιώντας το Google Authenticator, ή να κάνεις check-in σε ενδιαφέροντα μέρη με το Foursquare για να κρατάς μια λίστα από αυτά και να μαθαίνεις καινούρια, ακόμη καλύτερα.

Μπορείς να αρχίσεις να ψάχνεις το τι μπορεί να κάνει αυτό το μηχανηματάκι που κρύβεται στην τσέπη σου, να καταλάβεις το πως δουλεύει και τελικά μπορεί να γίνει αυτό το πρώτο σου βήμα στον κόσμο της τεχνολογίας. Μην το υποτιμάς.

Ενδιαφέρεσαι για περισσότερα τεχνολογικά άρθρα; Δες ακόμη αυτά:

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Πως να αποκτήσεις τη ζωή που θέλεις να ζήσεις. Ο έρωτάς μου, ο ψυχολόγος μου, το ψώνιο μου.