6+1 (σημαντικοί) λόγοι για να ξεκινήσετε γυμναστική.

Sad dog
Το να ξύνεστε κοιτώντας τον σκύλο σας να κλαίει, δεν είναι ακριβώς γυμναστική.

Δύσκολη η έννοια της γυμναστικής ε;

Μην βγάζετε τα λεξικά, θα σας το εξηγήσω εγώ – αν και για μερικούς φοιτητές δεν υπάρχει σωτηρία.

Γυμναστική θα πει να κάνεις κάτι που σε κάνει να ιδρώνεις (πολύ), σε κουράζει (τουλάχιστον χαλαρά) και σε κάνει πιο ωραίο και υγιή.

Ότι δεν ταιριάζει με τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι γυμναστική: πχ. Το περπάτημα στην αγορά δεν είναι γυμναστική, είναι η εφαρμογή της λειτουργίας των ποδιών σας.

Επίσης, αν και το τρέξιμο στο γήπεδο είναι γυμναστική εάν το κάνετε μια φορά το Σάββατο και άλλη μια του χρόνου ίδια μέρα, αυτό δεν είναι γυμναστική.

Να πείσω λίγους όσους δεν με εννοούν: Το σώμα μας έχει φτιαχτεί για να λειτουργεί πάνω στην φυσιολογική ρουτίνα του να κινείσαι, να ασκείσαι, να κουράζεσαι. Για οικονομία ενέργειας π.χ. χρησιμοποιεί τις κινήσεις του περπατήματος για να “σπρώξει” μακριά τις τοξίνες και τα απόβλητα της διατροφής σας.

Αν δεν κινείστε όμως, το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Η ακινησία, εξάλλου, είναι φαινόμενο του τελευταίου αιώνα: Κάποτε, για να μιλήσεις σε κάποιον δεν τον έπαιρνες τηλέφωνο (με hands free για να μην κουνήσεις τα δάχτυλα σου). Αντιθέτως, έβγαινες από το σπίτι και περπατούσες μέχρι να τον βρείς.

Μικρή ανακεφαλαίωση: Για να θεωρηθεί “γυμναστική”, πρέπει να κάνετε κάτι που είναι λίγο δύσκολο και πρέπει να έχετε υπομονή ώστε να μην τα παρατήσετε μέσα στον πρώτο μήνα.

“Τι ακριβώς να κάνω;”

Κατ’ αρχάς, είτε θεωρείτε τον εαυτό σας αδύνατο η χοντρό, μη σας νοιάζει – μας αφορά όλους. Εκτός κι αν ήδη ασχολείστε με κάποια μορφή αθλητισμού, είναι σίγουρο πως σαν φοιτητής κάνετε καθιστική ζωή οπότε πρέπει να ξεκινήσετε την γυμναστική από ΧΘΕΣ. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο. Σαν την δίαιτα η γυμναστική ξεκινάει μόνο από εχθές.

Γραφτείτε στο πιο κοντινό γυμναστήριο και ζητήστε απο τον γυμναστή ένα πρόγραμμα για αρχαρίους. Έπειτα μπείτε στον ρυθμό και τρεις φορές την βδομάδα επισκεφτείτε το μαγαζάκι όπου στάξατε τα 30 ευρώπουλα (το γυμναστήριο καλέ!).

Μπορείτε να τρέξετε στον διάδρομο για να βελτιώσετε την γενική φυσική σας κατάσταση αλλά και να προπονηθείτε με αντιστάσεις (μηχανήματα, ελεύθερα βάρη) για να δυναμώσετε τον σκελετό και τους μύες σας. Με τον καιρό μπορείτε να παρατήσετε τα μηχανήματα και να αυξήσετε τα κιλά αλλά λεπτομέρειες θα δούμε σε επόμενα ποστ.

“Τι θα κερδίσω από όλον τον ιδρώτα και την κούραση;”

Έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία για το θέμα, αλλά για αρχή τα βασικά:

 • Υγεία: Χρειάζεται να πω περισσότερα; Ας πω – Αδιαθεσίες; Πάνε. Πονοκέφαλοι; Χαιρετήστε τους. Πάχος; Με λίγη προσπάθεια πάει. Εξετάσεις αίματος; V-Power Racing Αμόλυβδη με 1000 οκτάνια και δεν συμμαζεύεται!
 • Εμφάνιση: Η καλή υγεία φαίνεται και κανέναν δεν τον χαλάει να είναι ωραίος.
 • Καλό ύπνο: Ειδικά τους δυο πρώτους μήνες θα κάνετε τον καλύτερο ύπνο της ζωής σας, για τον απλό λόγο πως ο κουρασμένος κοιμάται πιο εύκολα.
 • Μια νέα ασχολία: Το να γεμίζετε την ώρα σας με κάτι παραγωγικό είναι καλό, όπως μου λέει ο σκύλος μου όταν δεν κλαίει.
 • Δύναμη και αντοχή: Είτε κοπέλα είτε αγόρι, όλοι ωφελούνται απο περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.
 • Νέους φίλους: Το γυμναστήριο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να κάνετε παρέες (αν το πάτε για βουλευτής ή τίποτα παραταξιακός είναι ευκαιρία) 😀
 • Νέα ψυχολογία: Πέραν από την καλή διάθεση που φέρνει η γυμναστική (λόγω αυτών των ουσιών) όποιος μείνει παρών για καιρό θα αποκτήσει ψυχολογία πολεμιστή σε κάθε πτυχή της ζωής του. Το να τρέξεις σερί 10 χιλιόμετρα θυμίζει αρκετά το να διαβάζεις 10 μαθήματα σε μία εξεταστική.

Κάντε την αρχή. Τουλάχιστον δοκιμάστε το για μια εβδομάδα. Πιέστε τον εαυτό σας. Αποφασίστε για τον αν αυτοί οι 7 σημαντικοί λόγοι αξίζουν για εσάς.

The Checklist Newsletter Logo

Θέλεις να διαβάσεις τη συνέχεια του Φοιτηtips;

H Checklist είναι ένα newsletter που προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά.

Πως να διαχειριστείς τον χρόνο (και τους στόχους) σου. Πως να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Από τι είναι φτιαγμένη η “μηχανή” που κινεί την κοινωνία. Πως είναι για τους νέους Έλληνες η ζωή στο εξωτερικό. Tips για να αναπτύξεις τα soft-skills σου.

Κάνε εγγραφή (μαζί με άλλους 500+ αναγνώστες) για να λαμβάνεις 2 νέα άρθρα κάθε μήνα, κατευθείαν στο inbox σου.

3 comments

 1. Maria says:

  Πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να σώσει τη φυσική του κατάσταση και χωρίς γυμναστήριο. Με τη δημιουργία προγράμματος που αποτελείται από επιτόπου ασκήσεις στο σπίτι καθώς και τρέξιμο σε γήπεδα, μονοπάτια βουνών αλλά και ανώμαλους δρόμους. Δέν είναι δύσκολο να το τηρήσει κάποιος αν ξεκινήσει με θέληση.

 2. polaralex says:

  Ναι, μπορεί να σώσει την φυσική του κατάσταση και έτσι, αλλά σκέψου, ό ήδη “mr καθισιό” χρειάζεται το περιβάλλον του γυμναστηρίου τουλάχιστον για να μπει σε ένα πρόγραμμα.

  Όσοι ξεκινάνε απο το τίποτα να πηγαίνουν για τρέξιμο στο γήπεδο τα παρατάνε σε μια βδομάδα, όταν αρχίσει να βρέχει. Όχι ότι όσοι πάνε γυμναστήριο μένουν εκεί για πάντα, αλλά τουλάχιστον κάτι γίνεται.

  Ακόμη, για έναν πολύ αγύμναστο και καμιά φορά παχύσαρκο τύπο, το ξεκίνημα με ελαφριά βάρη είναι πολύ πιο ασφαλές απο το τρέξιμο (όπου επιβαρύνονται απότομα οι αρθρώσεις).

Σχολιάστε!