7 tips για να καταλήξετε με το καλύτερο φοιτητικό διαμέρισμα.

Εκτός κι αν έχετε κάποιον κοντινό συγγενή που είναι ήδη φοιτητής ή ήταν πρόσφατα, η εύρεση και η διαχείριση ενός αξιοπρεπούς διαμερίσματος μπορεί να γίνει δύσκολη υπόθεση.

Φυσικά μπορεί να μείνετε και στο πατρικό σας εάν περάσατε σε σχολή της πόλης σας, αλλά, εντάξει, έτσι χάνετε πολλά που ίσως δεν δικαιολογούνται από μια οικονομία στα νοίκια.

Δεν θέλει κόπο, θέλει όμως να προσέξετε τουλάχιστον μερικές βασικές λεπτομέρειες:

Βρείτε σπίτι νωρίς! Ίσως ακούγεται λογικό αλλά η έννοια του "νωρίς" είναι πολύ ρευστή. Οι φοιτητές των προηγούμενων ετών έχουν ήδη φύγει τον Ιούλιο, οπότε εάν είστε σίγουροι για το που θα περάσετε προσπαθήστε να "κλείσετε" σπίτι εκ των προτέρων. Αλλιώς, τρέξτε στη εκάστοτε πόλη με το που βγουν οι βάσεις.

Είναι κρίμα να μείνετε σε ένα αχούρι επειδή όλα τα καλά τα είχαν ήδη νοικιάσει άλλοι.

Ψάξτε άφοβα κάθε είδος σπιτιού - Από ισόγειο μέχρι ταράτσα, από γκαρσονιέρα μέχρι τριάρι. Ο κανόνας είναι όμως ένας: Ότι πληρώνεις παίρνεις και ίσως να αξίζει 50 ευρώ περισσότερα τον μήνα για μια διαμονή πιο άνετη και απροβλημάτιστη.

Προβλέψτε προβλήματα: Όσον αφορά το σπίτι: Ψάξτε για προβλήματα στην κουζίνα, στο μπάνιο, στα πατώματα, τη θέρμανση, τους τοίχους, τα κουφώματα. Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη για υπάρχουσες ζημιές και για το ποιος θα διορθώνει (και θα πληρώνει) το ότι νέο εμφανιστεί.

Όσον αφορά την συγκατοίκηση: Εάν έχετε αμφιβολίες για τον συγκάτοικο σας, μην συγκατοικείτε. Ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι βρίσκουν στο τέλος αιτία για να μαλώσουν.

Μην αγχώνεστε: Καλή η ταχύτητα αλλά καμιά φορά οι σωστές αποφάσεις θέλουν σκέψη, ιδιαίτερα όταν αυτό θα καθορίσει το που θα μείνετε για τα επόμενα 4-6 χρόνια (χαλαρά...). Σκεφτείτε καλά και συζητήστε με τους γονείς σας (που λογικά πληρώνουν). Εννοείται, φυσικά, πως εσείς πρέπει να έχετε την σημαντικότερη γνώμη για το που, πως και πόσο.

Επενδύστε σε καλά έπιπλα και συσκευές: Φυσικά, μην τσιγκουνευόσαστε να αγοράσετε τα βασικά, όπως πλυντήριο, ακόμη και εάν η μητέρα σας προσφέρεται να σας πλένει τα ρούχα. Το να μην έχεις πλυντήριο είναι αναπηρία.

Επίσης, αγοράστε το καλύτερο που απαιτεί η ανάγκη σας: Ένα ψυγείο 100 ευρώ ακριβότερο είναι πιο οικονομικό και σε κατανάλωση ρεύματος αλλά και μπορεί να σας κρατήσει και περισσότερο χωρίς έξοδα για επιδιορθώσεις.

Πληρώστε την τοποθεσία: Να επαναλάβω πως αξίζει ένα ακριβότερο ενοίκιο όταν θα γλιτώσετε τις ταρίφες των ταξί και τα περπατήματα στην βροχή. Θα πρέπει να έχετε κοντά σας σίγουρα κάποιο σούπερ-μάρκετ, μια πιάτσα ταξί και μια στάση δημόσιας συγκοινωνίας. Γενικά, όσο πιο κοντά στο κέντρο, τόσο το καλύτερο. Εάν μπορείτε να διαθέσετε χρήματα στο ενοίκιο κάντε το, αυτός είναι εξάλλου ο σκοπός τους.

Ευχαριστηθείτε το: Νοικιάστε το διαμέρισμα κατά προτίμηση μόνο εάν σας κάνει "κλικ". Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα για να δείτε, μην βαριέστε! Όταν πια το νοικιάσετε, ασχοληθείτε μαζί του και δώστε του τον προσωπικό σας τόνο. Θα είναι το δικό σας μέρος για πολύ καιρό και θα έχετε πολλά να θυμάστε.

Τώρα, στην περίπτωση που ο οικονομικός παράγοντας έρχεται πρώτος, σκεφτείτε ιδιαίτερα τα θέματα: συγκατοίκηση, μέγεθος σπιτιού, θέρμανση, τοποθεσία, φοιτητικές εστίες. Αλλά με αυτά θα ασχοληθούμε σε επόμενα post.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Anonymous

erotisi vasiki.... epiplomeno i adeio ???

Alex Emexezidis

@Ανώνυμος: Αν τα έπιπλα του 'επιπλωμένου' είναι αξιοπρεπή, ωραία, καθαρά και λειτουργικά, τότε δεν σε χαλάει το επιπλωμένο. Τις περισσότερες φορές όμως (ειδικά αν είναι παλιό το διαμέρισμα) θα βρεις φαγωμένα από σκουλήκια έπιπλα που τους έμειναν από το αχούρι της γιαγιάς τους. Σε εκείνη την περίπτωση, δεν το θες επιπλωμένο. Απλά πας στα ΙΚΕΑ, σκας ένα χιλιάρικο και παίρνεις έπιπλα.

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Τα βασικά πράγματα που πρέπει να έχει ένας φοιτητής στο σπίτι του.