3 μυστικά για να διαχειριστείτε (αποτελεσματικά) τον χρόνο σας.

🎧 Άκου το τελευταίο επεισόδιο του podcast "Σε Κουτάκια"κάνε subscribe στο Spotify)

Αυτός ο τύπος ή δουλεύει, ή πουλάει μούρη.

Η μέρα έχει 24 ώρες. Αυτό φυσικά το ξέρετε ήδη απο το σχετικό άρθρο της wikipedia ( :D ), αλλά σήμερα δεν θέλω να σας γεμίσω καινούριες γενικές γνώσεις.

Αλλά, μιας και το έφερε η κουβέντα, αν το ψάξετε λίγο, θα δείτε ότι σε ένα ερευνητικό περιοδικό του προηγούμενο αιώνα, ο Max Planck, μαζί με τον Einstein και με μία μικρή βοήθεια απο τον Tesla, παρουσίασαν το επαναστατικό θεώρημα "The relativity as in a Greek college student's daily time consumption".

Aς το παραδεχτούμε...

...κανένας έλληνας φοιτητής δεν ξέρει πόσες ακριβώς ώρες έχει η μέρα. Συνήθως, ξυπνάμε σε ώρες απρόβλεπτες, πίνουμε απρόβλεπτες ποσότητες καφέ και ίσως και να μην κάνουμε τίποτα πέραν απο το να βλέπουμε τα βλέφαρα μας να ανοιγοκλείνουν.

Time for Time Management.

Τα αμερικανάκια όμως, έπειδη δεν είναι έξυπνοι σαν κι εμάς, έχουν αναπτύξει μερικές τεχνικές για να "καταφένουμε να κάνουμε δουλειές" (Getting-things-done). Μερικούς γνωστούς τρόπους θα δούμε τώρα:

Getting Things Done: The Art of Stress-free Productivity: Αυτό είναι το βιβλίο και ο τρόπος για να καταφέρνετε πράγματα, ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια μια κουλτούρα blog σχετικών με το θέμα. Ο Merlin Mann συνοψίζει την λειτουργία του στα εξής σημεία:

  • Αναγνωρίστε όλα τα πράγματα στη ζωή σας που δεν είναι στη σωστή θέση (close all open loops) απαλλαγείτε απο ο,τι δεν είναι δικό σας ή δεν το χρειάζεστε
  • Δημιουργήστε ένα σωστό μέρος που εμπιστεύεστε και υποστηρίζει το στυλ εργασίας σας και τις αξίες σας
  • Βάλτε τα πράγματα σας στο σωστό μέρος, πάντα
  • Κάντε τις δουλειές σας με έναν τρόπο που τιμάει τον χρόνο σας, την ενέργεια σας, και το περιβάλλον κάθε στιγμής
  • Βελτιώστε και επαναδιοργανώστε χωρίς έλεος.

Πολλοί ασπάζονται τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας για να αποδίδουν και μάλιστα υπάρχουν πολλά εργαλεία, για PC και MAC, που βοηθούν στην εκτέλεση του.

Λίστες.

Ναι, οι γνωστές to-do lists. Κολλήστε ένα χαρτί σε ένα μέρος του σπιτιού σας που βλέπετε συχνά, εκεί θα σημειώνετε όλα όσα θέλετε να κάνετε μέσα στη μέρα, μέσα στην εβδομάδα ή και μακροπρόθεσμα. Κάθε φορά που αισθάνεστε πως δεν παράγετε παρά θερμότητα, προσπαθήστε να τελειώσετε μια απο εκείνες τις εργασίες και απολαύστε την χαρά του να τη σβήνετε απο το χαρτί (και απο τη συνείδησή σας).

Ημερολόγιο/Ατζέντα

Αν και στην εποχή του ίντερνετ δεν προτείνω να χρησιμοποιείτε χάρτινο ημερολόγιο, είναι και πάλι καλύτερο απο το τίποτε. Αλλιώς, σαν καλός τεχνόφιλος, σημειώστε όλες σας τις επαναλαμβανόμενες υποχρεώσεις στο Google Calendar. Αυτό, θα σας ειδοποιεί έγκαιρα για κάθε υποχρέωση και προθεσμία. Έτσι, δεν θα υπάρξει ξανά δικαιολογία του στυλ "Ναι, είχα μάθημα αλλά έβλεπα το κάστρο του τακέσι και το ξέχασα".

Συγκέντρωση όταν έρχεται η ώρα της εργασίας.

Φυσικά, πέραν απο το να θυμηθείτε κάτι πρέπει και να το εκτελέσετε με αφοσίωση. Εαν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε απο μόνος σας, μπορεί να σας βοηθήσει μια απλουστευμένη έκδοση της pomodoro technique.

Πάρτε απλά ένα χρονομετρητή κουζίνας (απο εκείνους που μετράν αντίστροφα και κανουν "τικ-τικ") και θέστε τον στα 30 λεπτά. Για όλο εκείνο το διάστημα ασχοληθείτε μόνο με την εργασία σας. Όταν χτυπήσει, βάλτε τον στα 10 λεπτά και κάντε ένα αντίστοιχο διάλλειμα. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσετε αυτό που έχετε να κάνετε.

Κάντε και μια αναζήτηση στο Google με τη λέξη "productivity" ή και "college time management" και θα βρείτε τόνους απο πληροφορίες σχετικές.

Απλά προσέξτε, είναι εύκολο να χάσεις τον χρόνο σου ακόμη και διαβάζοντας άρθρα για παραγωγικότητα.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

7+1 tips για να οργανώσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Πως να καθαρίσετε το φοιτητικό σας σπίτι.