Γιατί πρέπει να πηγαίνεις κάθε μέρα στο πανεπιστήμιο.

Foggy road

Στην φωτό, ο δρόμος προς την σχολή σου.

Όταν, με το καλό, πάρουμε την απόφαση να μπούμε στον «ίσιο δρόμο» του πανεπιστημίου, το πρώτο βήμα που χρειάζεται για την βελτίωση των επιδόσεων είναι… (εδώ μπαίνουν τα τύμπανα) …το να πηγαίνουμε στο πανεπιστήμιο!

Ω, τι έκπληξις!

Κι όμως, αυτό που φαίνεται τόσο λογικό είναι το βασικότερο πρόβλημα. Εκτός από τις λίγες εξαιρέσεις τραγικά εύκολων σχολών (βλέπε παιδαγωγικά – περιμένω βρισίδι από δασκάλες) δεν μπορεί να περιμένεις να γίνεις «επιστήμονας» χωρίς να παρακολουθείς κανένα μάθημα, πηγαίνοντας χαλαρά στη σχολή για καφέ και μελετώντας το γκουρμέ μενού της λέσχης.

Απόφαση και πρόγραμμα: Οι δύο λέξεις που σε βοηθάνε συνήθως. Συνειδητοποίησε τον λόγο που βρίσκεσαι στην φοιτητούπολή σου και πράξε ανάλογα, βάλε ένα σωστό πρόγραμμα και ακολούθησε το κατά γράμμα.

Tip: Μπορεί να μην το έχεις προσέξει, αλλά γενικότερα οι άνθρωποι δουλεύουν τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα. Είσαι προνομιούχος.

Το λάθος που γίνεται με τα προγράμματα είναι να τα ξεκινάμε απότομα στο τέρμα: Δεν μπορεί ένα άτομο που θεωρεί την Τρίτη ένα ακόμη Σάββατο να ξεκινήσει από αύριο να παρακολουθεί έξι ώρες τη μέρα. Αν ήσουν τόσο δυνατή προσωπικότητα θα τα είχες περάσει ήδη όλα. Αντίθετα, το πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινάει χαλαρά, έτσι για να «κόψεις κίνηση» στις αντοχές σου. Όταν συνηθίσεις, μπορείς να ανεβάσεις ρυθμούς.

Το δεύτερο λάθος, λογικό και πάλι αλλά σύνηθες, είναι το να φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα αλλά να μην το ακολουθούμε.

Tip: Αν το αφήσεις, σε αφήνει κι αυτό.

Τύπωσε το πρόγραμμα και κόλλησέ το στην είσοδο του διαμερίσματός σου, στο κουδούνι της πολυκατοικίας, κάντο τατουάζ στο κούτελο. Κοίτα το καθημερινά και ακολούθα το κατά γράμμα, αλλιώς τζάμπα χάνεις χρόνο. Να επαναλάβω, αν βλέπεις ότι δεν μπορείς να το ακολουθήσεις τροποποίησέ το. Ο σκοπός είναι να το φέρνεις εις πέρας στην εντέλεια, κάθε εβδομάδα.

Tip: Πάρε την τεχνολογία με το μέρος σου – To Google Calendar σώζει οικογένειες!

Ένα είναι ξεκάθαρο: εύκολα χάνεις τον ρυθμό σου μέσα στο εξάμηνο. Μια-δυο φορές να χάσεις ένα δύσκολο μάθημα και είσαι τόσο πίσω στην ύλη που θα χρειαστεί διπλάσια προσπάθεια για να αναπληρώσεις το χαμένο έδαφος.

Tip: Διαβάστε το «Πώς να μην χάνετε ούτε ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο» – λέει κάτι για την μαμά σας…

Συμπέρασμα: Ξυπνάμε νωρίς, κοιτάμε το ρεαλιστικό πρόγραμμά μας και το ακολουθούμε κατά γράμμα. Ξαπλώνουμε στο γρασίδι, παρατηρούμε τα σύννεφα και χαμογελάμε επειδή η μαγκιά μας δεν έχει προηγούμενο.

The Checklist Newsletter Logo

Θέλεις να διαβάσεις τη συνέχεια του Φοιτηtips;

H Checklist είναι ένα newsletter που προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά.

Πως να διαχειριστείς τον χρόνο (και τους στόχους) σου. Πως να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Από τι είναι φτιαγμένη η “μηχανή” που κινεί την κοινωνία. Πως είναι για τους νέους Έλληνες η ζωή στο εξωτερικό. Tips για να αναπτύξεις τα soft-skills σου.

Κάνε εγγραφή (μαζί με άλλους 600+ αναγνώστες) για να λαμβάνεις 2 νέα άρθρα κάθε μήνα, κατευθείαν στο inbox σου.

Σχολιάστε!