Project: «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;»

Ο Αντώνης (το μυρμήγκι) θα είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας – μαζί με τον Θεό.

Τα άρθρα του #projectmeaning:

Όταν ξεκίνησα το Φοιτηtips, ήθελα να γράψω για κάτι που με απασχολούσε πολύ και που γνώριζα καλά. Γι’ αυτό και ασχολήθηκα με την φοιτητική ζωή και το πανεπιστήμιο.

Μέχρι που, στο πέμπτο έτος, τα ενδιαφέροντά μου άλλαξαν. Μετά από τέσσερα χρόνια, αισθανόμουν πως ότι είχα να πω για την φοιτητική ζωή το είπα. Υπήρχαν κι άλλα που θα μπορούσα να πω; Σίγουρα.

Δεν μπορούσα, όμως, να γράψω άλλο - δεν μου έβγαινε. Αλλά και δεν μπορούσα να σταματήσω εδώ...

Τι είναι (τελικά) το Φοιτηtips;

Το Φοιτηtips ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την φοιτητική ζωή καλύτερη. Ασχοληθήκαμε με την αρχή της και την μέση της, αλλά όχι με το τέλος της. Και γι’ αυτό το συγκεκριμένο, μπορώ (και θέλω) να γράψω.

Και στην τελική, η φοιτητική ζωή, συνεχίζει να είναι κατά 99% απλά ζωή. Το να σταματήσεις να σπουδάζεις δεν σε κάνει κάτι διαφορετικό. Όχι, είσαι ακριβώς ο ίδιος άνθρωπος, είτε με φοιτητικό πάσο είτε χωρίς. Το φοιτητιλίκι, στο τέλος του, σε αφήνει μπροστά σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Οπότε, δεν θα κάτσω να ξαναφάω τον χρόνο μου για ασήμαντα θέματα, απλά για να βγάλω ένα post. Όχι, θα πιάσω το μεγαλύτερο γαμημένο ερώτημα που έχει σκεφτεί ποτέ η ανθρωπότητα, ακόμη κι αν γνωρίζω εκ των προτέρων ότι δεν θα φτάσω στην απάντηση.

«Ποιο είναι το νόημα της ζωής;»

Οι φιλοσοφικές μπαρούφες που περνάνε από το κεφάλι μου καθημερινά είναι αμέτρητες, κι αυτό το χαρακτηριστικό το μοιράζομαι με πολλούς αναγνώστες του blog - φαίνεται από την απήχηση που είχαν (μέσα σε όλα τα άλλα) τα καθαρά φιλοσοφικά post.

Έβλεπα την όρεξη των αναγνωστών να σκεφτούμε παρέα, να κουβεντιάσουμε και, ίσως, να βελτιώσουμε την αντίληψή μας για τη ζωή.

Στην τελική, ότι κάνουμε, η εκπαίδευση, οι κοινωνικές μας σχέσεις, τα λεφτά, οι έρωτες, όλα είναι κομμάτι της ζωής.

Κι έτσι θα το πάω: Όχι με ένα βλαμμένο, αποτυχημένο εκ των προτέρων post, αλλά με μια σειρά μικρών άρθρων, που θα πιάνουν ένα μικρό κομμάτι της ζωής και θα το κοιτάνε από κοντά, με παρουσίαση των πιο σημαντικών βιβλίων που έχουν γραφτεί ποτέ για το θέμα, με πραγματικές ερωτήσεις σε ανθρώπους, βίντεο και ότι άλλο χρειαστεί...

Δεν ξέρω πόσα post θα πάρει αυτό, ούτε πόσο καιρό θα κρατήσει. Είναι απλά η νέα φάση του Φοιτηtips και θα διαρκέσει όσο χρειαστεί. Και θα το πάμε μαζί...

Πως θα συμμετέχετε εσείς;

Το Φοιτηtips είναι το κοινό του. Αν ως τώρα είχαμε μια άλφα επαφή, ήρθε η ώρα να την πολλαπλασιάσουμε επί χίλια.

Σε αυτό το project θέλω τη βοήθειά σας - με τους τρόπους που σίγουρα μπορείτε:

  • Αν είσαι blogger και το post σε αγγίζει, κάθισε και γράψε το δικό σου post για το ίδιο θέμα, είτε ως απάντηση, είτε ως διαφωνία. Μετά, στείλε μου το link - υπόσχομαι να το συμπεριλάβω στην δική μου διαδικασία.
  • Αν δεν θες να λες πολλά, γράψε τις σκέψεις που σου ήρθαν σε comment, όποιες κι αν είναι αυτές. Ακόμη κι ένα μικρό σχόλιο, δείχνει τα πρόσωπα πίσω από την οθόνη, γεμίζει τον φανταστικό χώρο με ανθρώπους και κάνει την κουβέντα ζωντανή. Οπότε, σχολίασε, είναι απλό (και γρήγορο)!
  • Αν διαβάζεις αλλά δεν θέλεις να γράψεις το οτιδήποτε, κάνε την πιο εύκολη κίνηση απ’ όλες: Μοιράσου (κάνε share) το post. Έτσι, δείχνεις το ενδιαφέρον σου στο project και δίνεις την ευκαιρία σε άλλους αναγνώστες να μοιραστούν μαζί μας την δική τους άποψη.
  • Στην τελική, αν δεν είσαι τόσο... social τύπος, στείλε μου ένα email στο polaralex@gmail.com με οποιοδήποτε σχόλιο ή ιδέα για το project "Το νόημα της ζωής". Μπορείς να πεις ακόμη και ένα «γεια» :)

«Έχεις να πεις τίποτε άλλο;»

Να ξέρετε, έχω ένα προαίσθημα πως όλο αυτό θα βγει σε κάτι καλό - πως θα πλησιάσουμε, όσο πιο κοντά γίνεται, σε μια μακρινή απάντηση.

Άλλα όσο μακριά και να είναι, θα είναι μια απάντηση μαγική, όπως ο ήλιος, που ακόμη και από τόσο μακριά (149.600.000 km για την ακρίβεια) μας ζεσταίνει...

Τα λέμε σύντομα στα comments! ;)

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

SerDr

Καλησπέρα Αλέξανδρε, καλησπέρα σε όλους! Λοιπόν, δεν έχω να δώσω κάποια σούπερ απάντηση στην ερώτηση 'ποιό είναι το νόημα της ζωής'. Έχω να πω όμως ότι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή την απάντηση ψάχνω να βρω κι εγώ εδώ και πολύ καιρό. Και το ερώτημα μου γεννήθηκε μέσα σε μιά εποχή κλάψας (πολύ κλάψας), και από μέρους μου, αλλά και από μέρους μιάς ολόκληρης χώρας (ή και πλανήτη), η οποία ψάχνει να βρει έναν λόγο... για να ζει. Και γράφω αυτό το σχόλιο, όπως προανέφερα, χωρίς να έχω την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, αλλά μόνο και μόνο για να εμψυχώσω αυτούς που επίσης έχουν χάσει το νόημα. Και να σου πω, Αλέξανδρε, ότι είναι πολύ χρήσιμο το όλο concept, ειδικά γι' αυτούς που τελειώνουν τώρα την φοιτητική τους ζωή, και βρίσκονται μπροστά από το 'όλο' και από το 'τίποτα'. :)

Alex Emexezidis

@SerDr: Καλησπέρα! :) Αν ήταν να δώσεις κάποια σούπερ απάντηση εξ' αρχής, τότε θα μπορούσες να πάρεις το Nobel με απλή αίτηση... :p Μπα, δεν νομίζω εξ' αρχής πως υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση - αλλά νομίζω πως η διαδικασία που θα κάνουμε για να το βρούμε, θα μας οδηγήσει σε πολύ χρήσιμες 'αποκαλύψεις' για το πως θα πρέπει να ζούμε τη ζωή. Η τελευταία σου πρόταση είναι ακριβώς αυτό που κάνει το συγκεκριμένο ερώτημα το σημαντικότερο απ' όλα - ειδικά για έναν 22άρη άνθρωπο, έναν από εμάς που αλλάζουμε φάση ζωής. Θα έχουμε πολλά να πούμε και στο (άμεσο) μέλλον. :) Τα λέμε!

anastasia AnJ

καλησπέρα και από μένα παιδιά.. ωραία η ιδέα σου Αλέξη να ασχοληθείς με κάτι τέτοιο.. το να βρει κάποιος το νόημα της ζωής είναι πραγματικά πολύ δύσκολο ίσως γιατί θα πρέπει να ορίσει πρακτικά τί σημασία έχουν για εκείνον ο όρος ''ζωή'' και όρος ''νόημα''.. ακόμα πιο δύσκολο είναι να βγάλεις άκρη και να βρεις απάντηση για αυτό συζητώντας το με φίλους , γνωστούς , οικογένεια , άγνωστους που γράφουν σχόλια για ένα post..επειδή ο κάθε ένας από μας ορίζει αυτούς τους όρους με τον δικό του τρόπο ..έτσι όπως τους αντιλαμβάνεται.. επομένως πιστεύω πως υπάρχουν τόσα ''νοήματα της ζωής'' όσα και οι άνθρωποι.. ωστόσο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτό που συνέβη σε μένα και με άλλαξε κατά πολύ.. σε μια φάση εσωτερικής αναζήτησης για τη ζωή , την ευτυχία , τη χαρά , τον έρωτα τις σχέσεις και όλα αυτά..κατέληξα ότι στη ζωή μου με ενδιαφέρει η ποιότητα και όχι η ποσότητα.. κατάλαβα ότι δεν περνούσα πολύ καλά με την τότε παρέα μου και ξέκοψα.. το ίδιο στις σχέσεις το ίδιο στις συνήθειες.. ότι έβρισκα ''δεύτερο'' σε ποιότητα το ξεφορτωνόμουν.. ''πετώντας'' τη ''σαβούρα'' από τη ζωή σου και την καθημερινότητα σου κάνεις χώρο για να έρθουν όμορφα πράγματα τα οποία φυσικά και θα διαλέξεις με πολλή περισσότερη προσοχή.. αφού δεν αναλωνόμουν με τις παρέες μου και τις συνήθειες μου που δεν με ικανοποιούσαν είχα χρόνο να ψάξω μερικά ωραία βιβλία , να κάνω άλλες παρέες, να μιλήσω με καινούρια άτομα (αυτό το δουλεύω ακόμα γιατί δεν είμαι εκ φύσεως πολύ κοινωνική ) , να βγαίνω μόνη μου για καφέ και τα αγαπημένα μου βιβλία (ευχαριστώ Αλέξη για το σχετικό σου post με έσωσες..) ακόμα και το να κάθομαι μόνη στο μπαλκόνι μου ατενίζοντας τον ορίζοντα με μια φραπεδιά στο χέρι εννοείται!! θέλω να πω με όλα αυτά ότι το νόημα της δικής μου ζωής σε αυτή την περίοδο τουλάχιστον είναι να περνάω όμορφα, να είμαι χαρούμενη και ευδιάθετη όσο γίνεται περισσότερο.. και αυτό το πετυχαίνω όταν ασχολούμαι με αυτά τα οποία με ενθουσιάζουν , με αυτά που θεωρώ ενδιαφέροντα και με αυτά που θεωρώ ότι με πάνε ένα βήμα μπροστά.. τώρα κατάλαβα ότι όταν θες να πετάξεις ψηλά πρέπει να ξεφορτωθείς όλα τα βάρη που σε κρατάνε κάτω.. συμβουλή μου ? η ζωή είναι για να τη ζούμε και όχι για να την σκεφτόμαστε και να την αναλύουμε.. καλή η ανάλυση , η εσωτερική αναζήτηση , οι σκέψεις και οι θεωρίες αλλά... ΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ !!

Alex Emexezidis

@anastasia: Απολαυστικό το comment σου. :) Όπως το λες είναι, η ζωή είναι για να τη ζούμε - κι όχι για να την αναλύουμε. Αλλά, ακόμη και η 'ανάλυση', αν είναι ισορροπημένη, νομίζω ότι μπορεί να μας βοηθήσει, δείχνοντας μας ξεκάθαρα μερικά ακόμη υπέροχα πράγματα που τύχαινε να χάνουμε μέσα στις λεπτομέρειες. Με όλα όσα λες πάντως συμφωνώ απόλυτα. Η ζωή είναι θέμα 'ποιότητας' κι όχι 'ποσότητας'. ps. Σαν τον καφέ μόνος με ένα βιβλίο (έστω, ένα iPad) δεν έχει... :p

anastasia AnJ

η ανάλυση είναι απαραίτητη ...και εγώ όλα αυτά που λέω πιο πάνω (και πολλά περισσότερα ) μέσα από την σκέψη και την ανάλυση τα κατάλαβα..εκεί που νομίζεις ότι έχεις έρθει σε ένα τέλμα πρέπει να συγκροτήσεις τις δυνάμεις σου να αποτραβηχτείς για λίγο και να δεις τη ζωή σου , τον χαρακτήρα σου , τις σχέσεις σου πρακτικά και κάπως αντικειμενικά.. απλώς συνήθως πνίγουμε τις στιγμές μας σε ποτά, τσιγάρα , κλάματα και συζητήσεις ώρες επί ωρών και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.. αυτό που θέλω να πω είναι να προσέχουμε γιατί εκεί που πνιγόμαστε από τη ζωή πνιγόμαστε στη σκέψη και χάνουμε τη ζωή..η ζωή δεν είναι ταινία που κάθεται ο πρωταγωνιστής καπνίζει τρία πακέτα κατεβάζει δύο μπουκάλια και βρίσκει λύση .. όσο για τον καφέ θα συμφωνήσω δεν υπάρχει καλύτερο.. όταν οι φίλοι σου έχουν κάνει τη νύχτα μέρα , θες την ησυχία σου και δεν έχεις καμία όρεξη να ακούς την ''παπάντζα '' του καθενός απολαμβάνεις το καφεδάκι που τόσο ήθελες .. plus!! αν είσαι κορίτσι η μισή καφετέρια έρχεται να σου μιλήσει ... και ο νοών νοείτω ..

Alex Emexezidis

@anastasia: Έτσι - η ανάλυση είναι καλή, αλλά θα πρέπει να είναι κοντά στις πράξεις, όχι να χάνεσαι μονάχα σε σκέψεις. Πρέπει να βγάζεις γρήγορα άκρη, και να πράττεις - ζώντας, ουσιαστικά. Για τον καφέ: Το δικό μου πλεονέκτημα (ως άντρας) είναι πως γνωρίζω όλους τους εργαζόμενους στο μαγαζί και πνίγομαι σε κεράσματα :p

MissMe

Είμαι λίγο μεγαλύτερη και στην επόμενη φάση τη μετα-φοιτητική. Τι έχω καταλάβει για το νόημα της ζωής λοιπόν. Όλα ξεκινάνε από μια προϋπόθεση. Την εσωτερική ηρεμία. Πώς την πετυχαίνεις; θα σας πω πώς δουλεύει σε εμένα. Προσπαθώ να κρατήσω ακέραιες κάποιες σταθερές αξίες στη ζωή μου. Κυρίως έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές σχέσεις σύντοφο, οικογένεια, λίγους φίλους. Προσπαθώ να είμαι αντικειμενική και ψύχραιμη σε αυτά που φέρνει η ζωή καλά και άσχημα, να μην έχω μεγάλες φιλοδοξίες. Προσπαθώ να μην αναζητώ χαρά σε εξεζητημένες υλικές απολαύσεις. Προσπαθώ να μην απελπίζομαι στις μεγάλες δυσκολίες που προκαλούν οι ευθύνες της 'ενήλικης' ζωής. Προσπαθώ να προσαρμόζομαι. Ταυτόχρονα δουλεύω σκληρά και θέτω στόχους, όχι γιατί θέλω να πλουτίσω, απλά γιατί είναι κάτι που με κάνει να αισθάνομαι όμορφα. Η δημιουργία και η εγγρήγορση είναι ζωογόνες στην περίπτωσή μου. Έχω ζήσει πολλές καλές στιγμές, έχω εξασφαλίσει πρόσβαση σε πολλές 'εξεζητημένες απολαύσεις', όμως ποτέ καμία πραγματικά καλή στιγμή στη ζωή δεν εξαρτήθηκε από κάτι που πλήρωσα. Η τρίχα μου σηκώνεται όταν βλέπω ένα ζευγάρι παππούδες να περπατάνε χέρι χέρι, όταν κοιτάζω στα μάτια την καθαρότητα ενός 2χρονου παιδού, συγκλονίζομαι όταν γνωρίζω χαρισματικούς-ταλαντούχους-ενδιαφέροντες ανθρώπους, με θεραπεύουν οι ομορφιές της φύσης, με συγκινούν οι κλασικές αρετές (όταν τις βλέπω να εφαρμόζονται) δικαιοσύνη, προσπάθεια, ειλικρίνεια, ευγένεια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι απέναντι στις πραγματικές χαρές της ζωής είμαστε όλοι ίσοι. Ανεξαρτήτως budget. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί ο καθένας ατομικά να βρει τον τρόπο να ανακαλύψει τις συνθήκες που θα του εξασφαλίσουν την εσωτερική ηρεμία που χρειάζεται να έχεις για να καταφέρεις να τις εκτιμήσεις. Τώρα αν κάπως έτσι πιάνεις το νόημα της ζωής είναι άλλο θέμα. Ελπίζω να βγάλουμε μια άκρη Άλεξ :)

K.

Το νόημα της ζωής είναι απλά η ευτυχία. τέλος. ΥΓ: είσαι πολύ ωραίος πάντως ε!

Alex Emexezidis

@MissMe: Κατ' αρχήν, από αυτά που λες φαίνεται πως ήδη είσαι σε μια φάση που έχεις 'βγάλει άκρη' με το τι σε κάνει χαρούμενη. Μπράβο γι' αυτό :) Ξέρεις, κάποιοι από εμάς, έτσι γεννιόμαστε, είμαστε πιο ανθεκτικοί στη ζωή - ίσως καταθλιπτικοί κάποιες φορές, λόγω της υπερβολικής σκέψης, αλλά τα καταφέρνουμε να βρίσκουμε το δικό μας νόημα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω είναι πολύ μακριά από αυτό. Κάποιοι απλά δεν είναι φτιαγμένοι για κάτι τέτοιο - κάποιοι άλλοι, όμως, είναι στο 'τσακ' και το μόνο που θέλουν είναι λίγη βοήθεια. Κάτι τέτοιο ελπίζω να βγει από τα επόμενα post - όχι ότι θα πούμε κάτι καινούριο, αλλά θα συγκεντρώσουμε/ανακυκλώσουμε την καλή γνώση για τη ζωή. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα για τα λεφτά. Δεν είναι απαραίτητα για την ευτυχία - αν και, με σωστή χρήση, σε βοηθάνε να την πλησιάσεις πιο εύκολα. Ναι, κάπως έτσι πιάνω το νόημα της ζωής. Και σίγουρα γουστάρω μερικές παλιές σχολές φιλοσοφίας (όπως Επικούριους, Στωικούς) οι οποίοι έφτιαχναν ένα πλήρες σύστημα για το 'πως να ζεις μια καλή ζωή' - και ήταν όλα πολύ κοντά στην δική σου αντίληψη. Θα βγάλουμε μια άκρη - είμαι σίγουρος. ;) - - - - - - - - - - - - @K.: Αυτό που λες περιλαμβάνει αλήθεια, αλλά δεν είναι απόλυτο. Η ευτυχία νομίζω πως είναι η μια πλευρά του νομίσματος - ακόμη και οι άσχημες στιγμές, και η ταλαιπωρία, έχουν τον ρόλο τους σε αυτό που λέμε 'ζωή'. Σίγουρα η ευτυχία είναι κάτι ποθητό - αλλά, επίσης, υπάρχει μια σίγουρη μέθοδος για να την κατακτήσεις; Κάτι τέτοιο θα προσπαθήσουμε να βρούμε ;)

K.

Αν το βρείτε, ενημερώστε με πάντως!

Larry Ioannidis

Θα είμαι λακωνικός. Η δική μου απάντηση είναι: Το νόημα της ζωής είναι να την ζεις στο 100%

Greg P.

Θα 'θελα να 'μαι λακωνικός και να πω ότι το νόημα της ζωής είναι να τη ζεις έντονα, στο 100%, αλλά εκτός του ότι με πρόλαβε ο Larry, πρόσφατα έχω αρχίσει να αναθεωρώ αυτή την άποψη. Προσωπικά, επειδή είμαι σχετικά μικρός - ούτε τα 20 δεν έχω κλείσει - δεν μπορώ να δώσω συμβουλές και νουθεσίες σε κανέναν για το πως πρέπει να ζήσει τη ζωή του και πως να είνα ευτυχισμένος. Μπορώ να πω το εξής όμως : έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους, άλλοι δυστυχισμένοι, άλλοι απεγνωσμένα έψαχναν την 'ευτυχία' (σε εισαγωγικά γιατί κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται για κατάσταση αλλά για σύνολο στιγμών), κι έναν - δυο ευτυχισμένους. Κι αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι αυτοί που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ευτυχισμένους ήταν ευχαριστημένοι με πολύ λιγότερα από ότι θα ήθελα εγώ για να μπορώ να το πω, και δεν εννοώ υλικά αγαθά. Συγκεκριμένα, ένας από τους ανθρώπους αυτούς που μου έκαναν εντύπωση είναι ένα παιδί 20 χρονών, που έχει όλη τη ζωή μπροστά του, και παρ' όλα αυτά το μόνο που θέλει να κάνει στη ζωή του - εκτός από τις σπουδές του - ίσως γιατί έτσι του έμαθαν από το σπίτι, είναι να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Όταν κάθισα και το σκέφτηκα, θυμήθηκα ένα παλιότερο post σου που έλεγε ότι όσο λιγότερες φιλοδοξίες έχουμε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Και κατέληξα στο ότι αυτό που είχες γράψει δεν ισχύει, όχι σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον. Εγώ δεν θα ήμουν ευτυχισμένος, για παράδειγμα, με μια ζωή που περιλαμβάνει μια οικογένεια από τα 23 μου. Κι άλλος δεν θα ήταν ευτυχισμένος με τα πράγματα που κάνω εγώ στη ζωή μου, και πάει λέγοντας. Οπότε, η όλη πορεία της σκέψης μου με οδήγησε στο ότι το νόημα της ζωής είναι να τη ζήσεις όπως εσύ θέλεις, ασχέτως τι λέει ο κάθε άκυρος. Για άλλους, η ζωή είναι μια ατελείωτη περιπέτεια, για άλλους είναι μια ήσυχη πορεία στον κόσμο.

Alex Emexezidis

@Larry: Το ερώτημα είναι «Πως τη ζεις στο 100%»? Ένα Volkswagen Golf με TSI κινητήρα βγάζει 180 άλογα μανίσιο - αλλά μπορείς (φτιαγμένο) να το κάνεις να βγάλει και 300 ;) - - - - - - - - - @Greg P.: Αυτό με τις 'λιγότερες φιλοδοξίες' είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα (το να έχεις να ανέβεις 2 σκαλιά είναι πιο εύκολο από το να τρέξεις μαραθώνιο) - αλλά όταν το είχα γράψει, είχε μια καλή δόση ειρωνείας, γιατί κάτι τέτοιες περιπτώσεις, όπως αυτή που αναφέρεις, μου φαίνονται κι εμένα τρελές. Παρ' όλα αυτά, έχει πολύ ενδιαφέρον πως κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν την ευτυχία σε κάτι που για εμάς θα ήταν διαβολική δέσμευση/κατάρα. Σχεδόν σίγουρα, δεν υπάρχει ένα γενικό 'νόημα ζωής' που να ταιριάζει σε όλους. Κι αυτό το κάνει πιο δύσκολο για τον καθένα μας να βρει το δικό του προσωπικό νόημα. Οπότε, αυτό που μένει, είναι να μάθουμε 'πως να βρίσκουμε' ο καθένας 'το δικό του νόημα ζωής;' Υπάρχει μια μεθοδολογία γι' αυτό; Υπάρχουν (ας πούμε) 10 στάνταρ σκοποί ζωής που να καλύπτουν τους περισσότερους ανθρώπους; Κάτι τέτοια ερωτήματα θα μας απασχολήσουν Γρηγόρη ;)

Nikos Darkman

Έχω μια απορία. Δεν ξέρω αν εμπίπτει στο πιο πάνω θέμα, αλλά σκέφτηκα να σας ρωτήσω. Συγκεκριμενα: Τι νόημα έχει να αγοράζουμε ακριβά ρούχα ενώ ξέρουμε ότι οι μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής γίνονται χωρίς ρούχα;

alex markopoulos

Συνονόματε Αλέξανδρε, γεια σου και συγχαρητήρια για το φοιτηtips, είναι γαμάτο! Δεν μπορώ να πω πως βρήκα το 'νόημα της ζωής' της ανθρωπότητας αλλά το νόημα της δικής μου ζωής. Το 'νόημα της ζωής' για τον καθένα είναι διαφορετικό, εξάλλου είμαστε όλοι διαφορετικά άτομα με διαφορετικές εμπειρίες, σκέψεις, πεποιθήσεις. Το 'δικό μου' νόημα της ζωής είναι η πρόοδος, η εξέλιξη, η αναζήτηση. Η διαρκής μάθηση! Θέλω να κάνω όσα το δυνατόν περισσότερα λάθη μπορώ. Να αποκτήσω όσες περισσότερες εμπειρίες μπορώ. Να αγαπήσω με όλη μου την δύναμη κι ας πληγωθώ. Να δώσω τα πάντα στους γύρω μου και να μην περιμένω αντάλλαγμα. Να είμαι αληθινός, πρώτα με τον εαυτό μου και μετά με τους ανθρώπους γύρω μου. Η ζωή είναι απρόβλεπτη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Οπότε, θα μπορούσα να ορίσω το νόημα της ζωής με μια πρόταση : 'ΖΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ!'

Nickolas Tazes

Το να ψαχνει κανεις το νοημα της ζωης για μενα ειναι τελειως ασκοπο... Το νοημα της ζωης ειναι διαφορετικο σε καθε ανθρωπο. Καποιος για παραδειγμα πιστευει οτι με τα λεφτα θα βεις το νοημα της ζωης, δηλαδη θα ειναι ευτυχισμενος, αλλος με τη δοξα, αλλο με το να ειναι αφοσιωμενος στο Θεο. Ολα αυτα βεβαια εχουν να κανουν με την εποχη στην οποια ζει καποιος. Για παραδειγμα στην Αρχαια Ελλαδα πιστευα οι περισσοτεροι οτι το νοημα ειναι να φιλοσοφεις για θεματα οπως το πολιτευμα κτλ. Προφανως στην δικια μας εποχη δε παιζει κατι τετοιο. Μπορει να τα ριπα καπως μπερδεμενα δε ξερω παντως το σημαντικο ειναι οτι το νοημα της ζωης ειναι διαφορετικο στο καθε ανρθωπο. Ο μονος τροπος για να βεις ενα γενικο νοημα ειναι να ρωτησεις ολους τους ανθρωπους του κοσμου τι θελουν για να ειναι ευτυχισμενοι και να ανακυριξεις το νοημα της ζωης αυτο που επελεξαν οι περισσοτεροι

alex markopoulos

Nickolas Tazes <-- Σέβομαι την γνώμη σου όμως θα διαφωνήσω με την όλη φιλοσοφία σου. Ναι, το νόημα της ζωής κρύβεται σε μια πρόταση. Ναι, το νόημα της ζωής είναι η ευτυχία. Ναι, αν βρεις το νόημα της ζωής, λίγο πριν την μεγάλη σου έξοδο από τη σκηνή της ζωής, δεν θα μετανιώνεις για όλα όσα έκανες ή τουλάχιστον για τα περισσότερα. Όση επιδιώκουν το χρήμα ως νόημα της ζωής, είναι δυστυχισμένα άτομα. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πολλά λεφτά και είναι ευτυχισμένοι. Το χρήμα δεν είναι ούτε ευτυχία ούτε δυστυχία. Δεν είναι τίποτα! Είναι μια ουσία χωρίς ουσία. Υπάρχουν φυσικά και οι άνθρωποι που κάνουν λεφτά επειδή αγαπούν την πρόκληση, αγαπούν αυτό που κάνουν. Αυτούς τους ανθρώπους, τους σέβομαι (π.χ Μπίλι Γκέιτζ). Νομίζω κατάλαβα για τι μιλάς. Όμως πιστεύω πως μιλάς για ευτυχία και όχι για το νόημα της ζωής. Ουσιαστικά η ευτυχία είναι ένα κομμάτι του νοήματος της ζωής. Θα μπορούσαμε να συζητάμε ίσως και για μέρες για αυτό το θέμα. Δεν πιστεύω πως κάποιος μπορεί να έχει δίκιο και κάποιος άδικο σε αυτό το θέμα. Όλες οι απόψεις προέρχονται από άτομα με διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά συναισθήματα στην παρούσα χρονική περίοδο της ζωής τους. Άρα, όλοι είμαστε σωστοί όμως και λανθασμένοι. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω μια απάντηση σου πάνω σε αυτά που είπα. Από εσένα κι από όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη συζήτηση-φιλοσοφία. Καλά να περνάτε! ;)

Alex Emexezidis

@Nickolas Tazes + Alex Markopoulos: Καταλαβαίνω τι λες Νικόλα. Μπορεί να ξεκινάω τη σειρά post με το ερώτημα 'Ποιο είναι το νόημα της ζωής;', αλλά <b>δεν</b> νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο νόημα για όλους. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια γενική απάντηση, αλλά πρακτικά ψάχνουμε για κάτι πιο συγκεκριμένο. Οπότε (θα αναφερθώ σε αυτό στα επόμενα post) ουσιαστικά θα ψάξουμε να βρούμε μια <b>μεθοδολογία</b>, έναν στάνταρ τρόπο, για να βρίσκει ο καθένας το <b>προσωπικό</b> του νόημα. ;)

Anonymous

Ειναι σχετικο.

Κουτς

Θεωρώ πως το νόημα της ζωής έχει να κάνει με την ψυχή..δεν είναι τυχαίο πως νιώθουμε ευτυχισμένοι όταν διακατεχομαστε από συναισθήματα πληρότητας..το πρώτο σκαλί για να βρεις το νόημα της ζωής είναι να εισαι ευτυχισμενος αλλιώς δεν θα χεις τα μάτια σου ανοιχτά να αντιληφθείς το μεγαλείο της ζωής είτε σε μικρά πράγματα είτε σε μεγάλα.αναρωτηθείτε γιατί όταν είσαι χαρουμενος βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα.θέλω να πω πως ο καθένας γίνεται με διαφορετικό τρόπο ευτυχισμενος αλλά το νόημα της ζωής είναι κοινό..

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

5 πράγματα που ξέρει μια (έξυπνη) γυναίκα για τις σχέσεις. Μήπως ο θάνατος είναι το νόημα της ζωής;