The Pomodoro Technique: Μια απίστευτα απλή τεχνική για την εκτόξευση της παραγωγικότητάς σας!

«Αυτή δεν είναι η Pomodoro Technique».

Στο χωριό σας μπορεί να πιστεύουν διάφορα που τους έχετε πει: Ότι έχετε πάρει πτυχίο, ίσως ότι έχετε ανοίξει και γραφείο, ότι έχετε πάρει αμάξι, ότι έχετε κάνει παιδί, ότι έχετε συμμετάσχει σε βραζιλιάνικο πορνό και διάφορα άλλα όμορφα κομμάτια της φυσικής ροής της ζωής...

«Ψέματα!»

Το ξέρω ότι είναι ψέματα γιατί είμαι κι εγώ ένας ψεύτης: Ένας φοιτητής που κάθε χρόνο "θέλει" να περάσει όλα τα μαθήματα, που κάθε χρόνο φτιάχνει επιμελώς το πρόγραμμα του στο Google Calendar με ωραία χρωματάκια (αλλά τελικά δεν πατάει σε κανένα μάθημα), που σε κάθε εξεταστική δεν μπορεί να στρωθεί και να διαβάσει, ένας που αν τα πάει άσχημα σε ένα μάθημα του πέφτει η ψυχολογία και παρατάει και τα επόμενα...

Aς κοιτάξουμε για πρώτη φορά στον καθρέφτη μας και ας αναγνωρίσετε ότι είστε μέτριοι φοιτητές.

Όσον αφορά το γιατί δεν περνάμε μαθήματα: Η αιτία είναι απλά το ότι δεν συγκεντρωνόμαστε/μελετάμε αρκετά.

Καλές οι δικαιολογίες για τη δυσκολία της εκάστοτε σχολής, αλλά δεν περνάνε εδώ: Στην Ελλάδα μπορείς να πάρεις χαλαρά πτυχίο με μεθοδικό, σωστό διάβασμα και παρακολούθηση. Αυτό είναι όλο.

Κι αν κάτι λείπει από το μυαλό των περισσότερων, αυτό είναι η πειθαρχία. Σίγουρα, όμως, μπορούμε να τη βελτιώσουμε με κάποιον τρόπο...

Παλαιότερα, κάτι είχε πάρει το μάτι μου στο ίντερνετ για μια "τεχνική Pomodoro". Pomodoro σημαίνει "ντομάτα" στα Ιταλικά. Σε αυτήν την εξεταστική χρειάστηκα έναν νέο τρόπο για να συγκεντρώνομαι στη μελέτη και αποφάσισα να τη χρησιμοποιήσω. Μπορώ να επιβεβαιώσω πως πραγματικά δουλεύει.

The Pomodoro Technique.

Πριν από μερικά χρόνια, ένας Ιταλός φοιτητής είχε βαρεθεί την κατάσταση που σας περιέγραψα προηγουμένως και αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα.

Η ιδέα του ήταν να καταγράψει τις υποχρεώσεις που είχε και να τις διεκπεραιώσει σε μικρά, 25-λεπτα κομμάτια.

Το χρήσιμο του εργαλείο ήταν ένας χρονομετρητής κουζίνας σε σχήμα ντομάτας, από αυτούς που περιστρέφουμε μέχρι μια ένδειξη λεπτών και γυρνούν σιγά-σιγά στην αρχική τους θέση μέχρι να κουδουνίσουν.

Φανταστείτε τον, να κουρδίζει την ντομάτα, να διαβάζει για 25 λεπτά μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι, μετά να κάνει 5 λεπτά διάλειμμα και όλο από την αρχή. Παρατηρήστε πόσο εύκολα, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μόνο μερικές φορές, καλύπτονται εύκολα 2 ώρες μελέτης.

Με αυτόν τον τρόπο το Ιταλάκι κατέληξε με το πτυχίο στο χέρι. Καλό, ε;

Μείνετε λίγο ακόμη μαζί μου για να δούμε γιατί λειτουργεί...

Όλα είναι στο μυαλό.

Η βαρεμάρα αλλά και η αδράνεια του καθισιού είναι δύσκολοι εχθροί. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η τεχνική Pomodoro βασίζεται κυρίως στη δύναμη της συνήθειας.

Το μυαλό σας μαθαίνει γρήγορα να λειτουργεί πολύ αποδοτικά σε μικρά 25-λεπτά καθαρής και απόλυτα συγκεντρωμένης εργασίας.

Φυσικά, για να δουλέψει και για σας η τεχνική, θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες:

Είναι βασικό να μην σας αποσπάει τίποτα για εκείνα τα 25 λεπτά.

Όσο χρόνο θα αφιερώνετε για εργασία θα είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στον σκοπό σας.

Κάθε 25 λεπτά κάνετε ένα 5-λεπτο διάλειμμα και κάθε 2 ώρες συνολικά κάνετε ένα μισάωρο. Τα 25-λεπτα κομμάτια χρόνου τα μετράμε ως "Ένα Pomodoro".

Το "Ένα Pomodoro" είναι ενιαία μονάδα. Δεν μπορείς να κάνεις π.χ. μισό Pomodoro.

Ο χρονομετρητής σας θα πρέπει να παράγει τον γνωστό ήχο "τικ-τακ" και εσείς να τον ακούτε και να τον βλέπετε. Μετά από μερικές χρήσεις ο ήχος όχι μόνο θα πάψει να είναι ενοχλητικός αλλά θα σας βάζει και σε μια κατάσταση "παραγωγικής ύπνωσης" αφού θα έχετε συνδυάσει το "τικ-τακ" με την απόλυτή σας συγκέντρωση σε μια εργασία.

Αν δεν σας βρίσκεται χρονομετρητής κουζίνας τριγύρω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον online μετρητή όπως τον Tomato Timer, αλλά η αίσθηση ενός πραγματικού που θα βρίσκεται πάνω στο γραφείο σας θα είναι πάντα ανώτερη.

Σε ένα λευκό χαρτί, καταγράφετε τις υποχρεώσεις σας για την κάθε μέρα και δίπλα στην κάθε μια σημειώνετε ένα "Χ" για κάθε Pomodoro (για κάθε 25-λεπτο εργασίας δηλαδή) που ολοκληρώνετε.

Μικρό στο μάτι...

Τα αποτελέσματα αυτής της απλής τεχνικής μπορούν να είναι απίστευτα και φυσικά η τεχνική εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε άλλη εργασία θέλετε να ολοκληρώσετε, όπως [Προσοχή: Επικίνδυνα ρεαλιστικά παραδείγματα] ηδονοβλεψία σε φωτογραφίες του Facebook, ταβανοθεραπεία, πετάλωμα μυγών και αναπνοή. [/Τέλος παπαριάς]

Οι μικρές εκρήξεις παραγωγικότητας σε συνδυασμό με τον περιορισμό των 25 λεπτών βγάζουν από μέσα σας έναν κρυμμένο εαυτό που συγκεντρώνεται σε ότι κάνει και διεκπεραιώνει κάθε εργασία στον μισό απ' ότι συνήθως χρόνο.

Πάντως, μπορεί από υλικά να απαιτείται μόνο ένας χρονομετρητής κουζίνας, αλλά μην ξεχνάτε πως χωρίς την αντίστοιχη θέληση για να "εργαστείτε" δεν πρόκειται να καταφέρετε και πολλά. Κάθε τεχνική παραμένει πάντα ένα απλό εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από τον λάκκο της βαρεμάρας και της ξάπλας - αρκεί να θέλετε το χρησιμοποιήσετε.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της τεχνικής: "The Pomodoro Technique".

Δοκιμάστε κι εσείς την τεχνική Pomodoro και γράψτε στα comments τις εντυπώσεις σας!

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Athanasia

Χρησιμοποιώ αυτή την τεχνική εδώ και 1 χρόνο περίπου και όταν γίνεται σωστά έχει όντως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αποφεύγεις όλες τις μικροαποσπάσεις προσοχής για τουλάχιστον 25 λεπτά και αργότερα όταν ήδη έχεις συνηθίσει στο ρυθμό διαβάσματος είναι λιγότερο πιθανό να αφαιρεθείς ξανά.

polaralex

@Athanasia: Good! Μου αρέσει πάντως Αθανασία που πάντα είσαι μέσα στα πράγματα! :)

Aeternia

Νομίζω επίσης σημαντικό εκτός από τον χρόνο είναι να μπορείς να 'κομματιάσεις' σωστά τα tasks σου! Δεν την ήξερα αυτήν την τεχνική αλλά θα την εφαρμόσω κ θα επιστρέψω για σχόλια!

Anonymous

θα την δοκιμασω αμεσα τωρα στο χειμερινο εξαμηνο! γραψε και να κανα tip για το πως να γραφουμε σωστα σημειωσεις απο τις παραδοσεις και πως να τις οργανωνουμε... εχω την αισθηση οτι δεν ειμαι η μονη που καταληγει με μια στοιβα παραπεταμενες και σχετικα αχρηστες σημειωσεις στο τελος καθε εξαμηνου

polaralex

@Aeternia: Στο http://www.pomodorotechnique.com/ έχει δωρεάν για κατέβασμα το ebook όλης της τεχνικής. Αν το διαβάσεις θα βρεις λύση και για το πρόβλημα του σωστού 'κομματιάσματος' που αναφέρεις. :)

polaralex

@Ανώνυμος: Post για το αποτελεσματικό κράτημα σημειώσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα. ;) Η λύση φυσικά θα είναι ψηφιακή.

Le petit architect

θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Ελπίζω να αποδώσει!

Aeternia

@polaralex το διάβασα σήμερα κ το προσπάθησα με software timer, αλλά όταν το main task είναι να γράψεις την διπλωματική σου, η ανάλυση σε υπο-tasks είναι λίγο πιο ...painful! Τουλάχιστον για μένα :P Δεν ήταν κακή η πρώτη μέρα, αλλά όπως λέει κ μέσα υποθέτω θα καλυτερεύει όσο πάει...άμα σου βρίσκεται κ κανένα post για διπλωματικές ρίχτο κ αυτό, γιατί έχουμε βαλτώσει με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα! :P Αυτά προς το παρόν, keep it up ;)

polaralex

@Aeternia: Κατ' αρχάς, σου προτείνω να αγοράσεις ένα kitchen timer - δεν είναι ανάγκη να είναι ντομάτα / εγώ προσωπικά έχω μια ψευτικη nutella :) - και θα δεις ότι δεν έχει καμία σχέση με τις ψηφιακές λύσεις που έχω δοκιμάσει κι εγώ. Καμία. Σχέση. Ακόμη κι αν σου φαίνεται περίεργο, ένα από τα βασικά κομμάτια της τεχνικής είναι το 'τικ-τακ' που κάνει ο μετρητής. Επίσης, νομίζω ότι δεν είναι ανάγκη να χωρίζεις πάντα μια εργασία σε μικρότερες. Αρκεί να αποφασίσεις πόσο χρόνο θέλεις να αφιερώσεις τη δεδομένη μέρα στην διπλωματική σου, να σημειώσεις π.χ. 6 κουτάκια στο χαρτί σου [][][][][][] για 6 pomodoro και να αρχίσεις να τα γεμίζεις με 'Χ' για κάθε 25λεπτο. Το θέμα είναι πως: Όταν το pomodoro λειτουργεί, εσύ πρέπει απλά να είσαι απόλυτα αφοσιωμένη στην εργασία σου. :)

Aeternia

Η αλήθεια είναι πως το .app που δοκίμασα είχε τικ τακ αλλά δεν το άντεχα, ανέβαζα σφιγμούς με το που το άκουγα κ αγχωνόμουνα..Όσο για τις υποεργασίες αυτό έκανα, δεν γινόταν αλλιώς! Παρεπιπτόντως...πού θα μπορούσα να βρω kitchen timer; (εκτός από το να το παραγγείλω από το amazon ή από το ίδιο το pomodorotechnique :P)

polaralex

@Aerternia: Χαχαχα! Μετά από λίγο το συνηθίζεις - θα πρέπει να το ανεχτείς πάντως λίγο στην αρχή. Kitchen timer νομίζω θα βρεις σε οποιοδήποτε μέρος πουλάνε κουζινικά - ακόμη και στα ΙΚΕΑ θα έχει.

eilikrinw

καλησπερα αλεξανδρε και συγχαρητηρια για το blog σου. απο τα αγαπημενα μου ειναι. σπουδαζω κ εγω computer science, αλλα εχουν ερθει στιγμες τεραστιας απογοητευσης , αμφιβολιας, στεναχωριας κτλ. τεσπα ελπιζω σε καλυτερες ημερες. τα αρθρα σου με εχουν βοηθησει παρα πολυ. ειδικα αυτη η τεχνικη pomodoro απιστευτη.!! σημερα ειπα να την ξεκινησω. πηρα σβαρνα ολα τα σουπερ μαρκετ της κομοπολης μου, αλλα βρηκα μονο μια ηλεκτρονικη κλεψυδρα χρονομετρο με μπαταρια ΑΑΑ. απ'τα ολοτελα καλο κι αυτο.. καταφερα απ το απογευμα να ολοκληρωσω 2 pomodoros :) δεν ειναι πολλα, αλλα ειναι καλυτερα απο τα 0 χθεσινα. (μακαρι παντως να βρω ενα kitcen timer πιο κλασσικό. σκεφτομαι να παραγγειλω αυτο εδω γτ ειναι το μονο που βρηκα στο google . http://www.diaviou.gr/product.php?products_id=2562) γεια χαρα και keep up the good work. επισης καλο πτυχιο (αν οχι μεταπτυχιακό).

polaralex

@eilikrinw: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! ;) Αν και το ότι σου αρέσουν οι μαλακίες που γράφουν δεν είναι απαραίτητα καλό... :p Η τεχνική pomodoro είναι πραγματικά ένα πολύ παραγωγικό εργαλείο, αλλά όπως πάντα το πρόβλημα καταλήγει να είναι η έλλειψη συνοχής/μόνιμης προσπάθειας. Ο σκοπός είναι να καταφέρεις να κάνεις πολλά pomodoro κάθε μέρα για αρκετό καιρό. Όπως όλα τα πράγματα. Kitchen-timer νομίζω πως θα βρεις πιο εύκολα σε ειδικευμένα μαγαζιά για κουζινικά, όπως τα Cookshop κλπ. Το τικ-τακ του ρολογιού είναι κομμάτι της διαδικασίας που δυστυχώς δεν αντικαθίσταται από τα ηλεκτρονικά χρονόμετρα. Τα λέμε σε επόμενα comments! :)

Anonymous

hmmmm...it seems quite interesting...i might as well try it!though,i've got a question...is it only for FOITHTES?i mean,cant it be used for high school students,too?

polaralex

@Ανώνυμος: I believe that most things in this blog aren't just for college students. So, try it anyway.

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Τα 5 βασικά σημεία που θα κάνουν το νέο εξάμηνο το καλύτερό σας. Πως να βελτιώσεις το στυλ σου - στα πάντα.