Τα 12 πιο απαραίτητα apps για τη φοιτητική ζωή (και όχι μόνο).

Στο Φοιτηtips πιστεύουμε ότι η τεχνολογία είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη (και ευκολότερη).

Έτσι και με τα smartphones, που από τη μια μπορεί να μας τρώνε τον χρόνο χωρίς νόημα, αλλά από την άλλη μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, η να οργανώσουμε καλύτερα την καθημερινότητά μας.

Αν κι εσύ θέλεις να αξιοποιήσεις την τεχνολογία του smartphone σου γι' αυτόν τον σκοπό, παρακάτω έχουμε μαζέψει για σένα μια λίστα με 12 πιο απαραίτητα apps για αυτόν ακριβώς τον σκοπό:

1. Κράτα μικρές και γρήγορες σημειώσεις: Google Keep

Κάποιοι προσκυνάνε το Evernote. Άλλοι ορκίζονται στην χρησιμότητα ενός χάρτινου τετραδίου. Εγώ πρoτιμώ κάτι ανάμεσα σε αυτά, το απλό, αλλά digital, Google Keep.

Το Keep είναι μια από τις πιο minimal και ταυτόχρονα χρήσιμες υπηρεσίες της Google, με μοναδικό της σκοπό να σου επιτρέπει να κρατάς αναζητήσιμες σημειώσεις, όσο πιο γρήγορα και απλά γίνεται.

Σου έρχεται μια ιδέα στο άσχετο; Ανοίγεις το Keep και πληκτρολογείς. Κάνεις λίστα με τα ψώνια του super market; Πάλι στο Keep. Και όλα αυτά παραμένουν άμεσα και μόνιμα συγχρονισμένα στο προσωπικό σου Google Drive.

2. Βρες τα καλύτερα μέρη για να κάνεις οτιδήποτε: Foursquare

Η εφαρμογή που είχε ξεκινήσει ως ένα παιχνίδι μεταξύ φίλων για το ποιός θα έκανε τα περισσότερα check-in, έχει πια εξελιχθεί στον ικανότερο οδηγό πόλης που μαθαίνει τι σου αρέσει και σε οδηγεί συνέχεια στα καλύτερα μέρη, είτε στην πόλη σου, είτε οπουδήποτε στον κόσμο βρεθείς.

Κάποιοι από εμάς, σχεδόν δεν βγαίνουμε από το σπίτι μας αν δεν τσεκάρουμε πρώτα τις προτάσεις του Foursquare.

3. Φτιάξε λίστες για ότι πρέπει να κάνεις στη ζωή σου: Wunderlist

Η ζωή ενός ανθρώπου που έχει πολλά πράγματα να κάνει (όπως ενός δραστήριου φοιτητή) καταλήγει αναγκαστικά να είναι μια ζωή ανάμεσα σε λίστες: Λίστες για το ποιές εργασίες έχεις να παραδώσεις, λίστες για το τι πράγματα πρέπει να ψωνίσεις για το ψυγείο, λίστες για το τι θες να κάνεις όταν βρεις λίγο ελεύθερο χρόνο...

Ε, ακριβώς εδώ έρχεται το Wunderlist, ένα to-do list app για Android και iOS, με λειτουργίες συνεργασίας, ανεβάσματος αρχείων και λοιπά, που σε βοηθάει πολύ να βάλεις όλες τις λίστες της ζωής σου σε τάξη, υπενθυμίζοντάς σου φυσικά και τα διάφορα (καταραμένα) deadlines.

4. Διαχειρίσου τον χρόνο σου αποτελεσματικά: Sunrise

Από παλιά στο Φοιτηtips έγραφα άρθρα-λατρείας για το Google Calendar, αυτό το απίθανο και δωρεάν εργαλείο της Google για να οργανώνεις το πρόγραμμα της ζωής σου.

Το Google Calendar συνεχίζει να είναι απίθανο, απλά κάπου στα τελευταία χρόνια τα apps της υπηρεσίας κατέληξαν να είναι λίγο... μέτρια.

Από τότε άρχισα να χρησιμοποιώ το υπέροχο Sunrise, το οποίο συνδέεται με το Google Calendar αλλά και οποιοδήποτε άλλο ημερολόγιο χρησιμοποιείτε (όπως π.χ. του iCloud) και οργανώνω εύκολα τον χρόνο μου, με επαναλαμβανόμενα συμβάντα, ειδοποιήσεις και όλα όσα χρειάζομαι από ένα τέτοιο app.

5. Βγάλε δουλειά με Pomodoros: ClearFocus

Για όσους δεν ξέρουν, η Pomodoro Technique είναι ένας από τους πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να καταφέρεις να βγάλεις δουλειά, είτε αυτή είναι διάβασμα, είτε να καθαρίσεις το σπίτι σου.

Το ClearFocus είναι ένα μινιμαλιστικό app για Android που παίζει τον ρόλο του Pomodoro Timer, κρατώντας παράλληλα και εβδομαδιαία στατιστικά για το πόσες ώρες δούλεψες συνολικά. Τώρα, μπορείς να ξέρεις γιατί δεν πέρασες το προηγούμενο μάθημα...

6. Διαχειρίσου έγγραφα με ασφαλή τρόπο: Google Documents

Κάποτε οι άνθρωποι εγκαθιστούσαν το Microsoft Office. Δίναμε ακόμη και διπλώματα (βλέπε ECDL) για να αποδείξουμε ότι ξέραμε Word.

Ε, σήμερα, το Office είναι πια ξεπερασμένο - τουλάχιστον για τις βασικές δουλειές που θέλει να κάνει ένας φοιτητής. Η σουίτα γραφείου του Google Drive, πέραν του ότι είναι απολύτως δωρεάν, παρέχει και μπόλικο online αποθηκευτικό χώρο, που σημαίνει ότι ακόμη κι αν πάρει φωτιά το λάπτοπ σας, τα αρχεία σας θα είναι ασφαλή.

Και για να μην αναφέρω εκείνο το απίστευτο mode συνεργασίας, που μπορούν πολλά άτομα να γράφουν ταυτόχρονα στο ίδιο έγγραφο, η το ενσωματωμένο σύστημα versioning (που κρατάει δηλαδή λίστα με όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στο έγγραφο, χρονολογικά)...

7. Μάθε που πάνε τα λεφτά σου: Financius

Αυτό που μπορούν να μας δώσουν τα smartphone μας σήμερα, που δεν το είχαμε παλιά, είναι δεδομένα για τα πάντα, από το πόσες ώρες περπατάμε, μέχρι το πόσες ώρες διαβάσαμε (με Pomodoros). Αυτά τα δεδομένα, σε λογικό βαθμό, μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε καλύτερα τον ίδιο τον εαυτό μας, και να μάθουμε να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά.

Έτσι, ήρθε ο καιρός να μάθουμε και το που πηγαίνουν τα λεφτά μας.

Με το Financius για Android, μπορείς να καταγράφεις κάθε αγορά που κάνεις (από καφέ και φαϊ, μέχρι ρούχα και ταξίδια), παίρνοντας στο τέλος ένα λεπτομερές γράφημα που απαντάει στην ερώτηση: "Που στο διάολο έφαγα όλο το μηνιάτικο".

Ε, λοιπόν, να που.

8. Βρες "δωρεάν" Wi-Fi παντού: Greek WPA Finder

Τώρα, δεν λέω ότι είναι σωστό να μπαίνεις σε ξένα δίκτυα Wi-Fi χωρίς να έχεις την άδεια του ιδιοκτήτη τους, αλλά αν κι αυτός έχει ακόμη το default μανίσιο password, τότε πηγαίνει γυρεύοντας.

Σε κάθε περίπτωση, το Greek WPA Finder μπορεί να βρει κωδικούς από μόντεμ που δεν έχουν αλλαχτεί και το προτείνω σαν εργαλείο για την "μελέτη των κενών ασφαλείας των προσωπικών σας δικτύων". Καταλαβαίνετε... Ακόμη κι αν μπορεί να βρει τους κωδικούς από τα περισσότερα WiFi στην Ελλάδα... ;)

9. Μάζεψε τα καλύτερα του internet στο κινητό σου: Pocket

Υπάρχουν apps για να τρως ξεδιάντροπα τον χρόνο σου (βλέπε Instagram), υπάρχουν apps για να ξεπερνάς σε ξεδιαντροπία ακόμη και το Instagram το ίδιο (βλέπε Snapchat), αλλά μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και εφαρμογές σαν το Pocket.

Ψυχαγωγία χωρίς κάψιμο. Ένα app για τους ανθρώπους που τους αρέσει να διαβάζουν ποιοτικό περιεχόμενο στο internet. Βάζεις το Pocket παντού, στο laptop σου, στο κινητό και το tablet, και όπου πετύχεις κάτι απίθανο που απλά δεν έχεις χρόνο να το δεις εκείνη τη στιγμή, το χώνεις στο Pocket.

Έτσι, όποια στιγμή θέλεις να χαλαρώσεις και να διαβάσεις πράγματα που σου αρέσουν, ανοίγεις ξανά το Pocket, και όλα εκείνα για τα οποία προχθές δεν είχες χρόνο, τώρα βρίσκονται μπροστά σου.

Και άσε που μαζεύοντας όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα που έχεις διαβάσει, μπορείς πάντα να τα βρεις μια αναζήτηση μακριά.

10. Γράψε με το καλύτερο και γρηγορότερο πληκτρολόγιο: SwiftKey

Κάποτε το SwiftKey έκανε 3€, αλλά τώρα είναι δωρεάν. Ακόμη και τότε, όμως, τα λεφτά τα έδινα για πλάκα. Αφού, το SwiftKey είναι ένα πληκτρολόγιο για Android τόσο απίθανο, που μαθαίνει με τον καιρό πως γράφεις και καταλήγει να προβλέπει τις μισές σου πληκτρολογήσεις για σένα, πριν από σένα.

Έτσι, κάνει την πληκτρολόγηση τόσο εύκολη και χύμα, που μετά από αυτό δεν έχει γυρισμό...

11. Βρές τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια: Skyscanner

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν καταλήξει να είναι συχνά πολύ φθηνότερες ακόμη και από τις τιμές των ΚΤΕΛ. Το Θεσσαλονίκη-Αθήνα, για παράδειγμα, με RyanAir κάνει γύρω στα 25€, ενώ με ΚΤΕΛ θες σίγουρα πάνω από 40€.

Για να βρεις σίγουρα, όμως, τις φθηνές μέρες χωρίς να δοκιμάζεις στην τύχη διαφορετικές ημερομηνίες μέχρι να σου κάτσει, υπάρχει το Skyscanner, ένα app για να αναζητάς την φθηνότερη, από οποιοδήποτε μέρος σε άλλο, κοιτώντας ένα απλό γράφημα.

12. Ξύπνα: Timely

Το τελευταίο app της λίστας είναι ένα ξυπνητήρι. Ναι, ξυπνητήρι, όπως αυτό που έχει ήδη ενσωματωμένο το κινητό σας. Απλά, το Timely (που είναι πια ιδιοκτησία της Google) είναι ένα πολύ όμορφο ξυπνητήρι.

Ακόμη, υποστηρίζει συγχρονισμό μεταξύ διαφορετικών συσκευών, μπορεί να σας ξυπνάει λίγο-λίγο κάνα δεκάλεπτο πριν την κανονική σας ώρα, ή ακόμη και να σας βάζει ένα μαθηματικό πρόβλημα για να λύσετε ώστε να αποδείξετε στο κινητό σας πως είστε πραγματικά ξύπνιος και όχι θύμα του snooze.

Ποιό είναι το δικό σας αγαπημένο app για τη φοιτητική (και όχι μόνο) ζωή; Μοιραστείτε το μαζί μας στα comments. ;)

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Larry Ioannidis

Θα πρότεινα για φοιτητές και το Scanbot με το οποίο 'σκανάρεις' έγγραφα με μία φωτογραφία και τα αποθηκεύεις αυτόματα στο cloud (για τις σημειώσεις κτλ) και για ξυπνητήρι μία εναλλακτική, το SleepTime, το οποίο πάρα πολύ έξυπνα καταλαβαίνει ποια ώρα μπορείς να ξυπνήσεις πιο εύκολα (μετρώντας τους κύκλους του ύπνου σου και πολλά άλλα τέτοια κόλπα). Τέλος, θα πρότεινα και το Tinder, ναι το παραδοσιακό flirt είναι πάντα πιο υγιές αλλά δεν είναι κακό να εκμεταλλευόμαστε και την τεχνολογία.

Maria Arnaoutaki

Θα πρότεινα το app του career.duth.gr/portal/ - το οποίο δεν αφορά το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο (μόνο) αλλά είναι για τα ελληνικά δεδομένα είναι συγκινητικός θησαυρός για όλους τους φοιτητές. Μακράν το καλύτερο γραφείο διασύνδεσης στη χώρα. Και το Aldiko (Android) για free online βιβλία που -παραδόξως- είναι δωρεάν και δεν είναι τσελεμεντέδες, άρλεκιν ή ονειροκρίτες. *Το Sleep time το δοκίμασα. Την τρίτη φορά που άργησα στη δουλειά, το έβγαλα. (Μάλλον φταίει το ότι μετρούσε τους βιορυθμούς του κομοδίνου που το είχα ξεχάσει πάνω.)

Θοδωρής Κόνσουλας

Ωραία συλλογή η παραπάνω! Εγώ θα πρότεινα για φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στην Αθήνα με το χαώδες δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να εγκαταστήσουν τις εφαρμογές Athens Transportation (https://play.google.com/store/apps/details?id=andr.AthensTransportation&hl=el) και Το Επόμενο Λεωφορείο (https://play.google.com/store/apps/details?id=org.melato.bus.android&hl=el) για Android. Βοηθούν και οι δύο σε μεγάλο βαθμό για αναζήτηση όλων των ΜΜΜ, με την δεύτερη εφαρμογή να αναφέρει (κατά προσέγγιση) και κάθε πότε περνά το κάθε λεωφορείο από κάθε στάση.

Κωνσταντίνος Αθανασιάδης

Πολύ ωραία η συλλογή παραπάνω. Μερικά τα έχω δοκιμάσει. Για πληκτρολόγιο δούλευα το Swiftkey από παλιά και το είχα αγοράσει κιόλας όχι τόσο για τα λεφτά αλλά γιατί όταν κάποιος δουλεύει και πουλάει κάτι φτηνά πιστεύω ότι πρέπει να τον βοηθάμε για την δουλειά που κάνει. Για πληκτρολόγιο έχω αγαπήσει και έχω ξεχάσει το Swiftkey όταν γνώρισα το Fleksy. και για την διαχείριση τον χρημάτων χρησιμοποιώ το Money Manager, Το Calctape είναι μια υπέροχη αριθμομηχανή που μπορεί κάποιος εκτός από υπολογισμούς να γράψει και σημειώσεις μέσα στης πράξεις. Το Solid Explorer πάρα πολύ καλό και βολικό για την διαχείριση τον αρχείων του κινητού. Το Coin Counter για να μετράς χρήματα και ψιλά σε τεμάχια και να βλέπεις αξίες Το Money Box για κάποιον που δουλεύει κουμπαρά και θέλει να ξέρει το σύνολο που κρύβει το μαγικό κουτάκι του. Και το Multi Timer για κάποιον που θέλει πολλά ταυτόχρονα χρονόμετρα η αντίστροφη μέτρηση. Δεν ξέρω πόσο χρήσιμα είναι αυτά στους άλλους αλλά για μένα που τα δουλεύω είναι νομίζω από τα καλύτερα ^_^

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Πως να διαβάζεις περισσότερα βιβλία. 10 (συγκινητικές) αναμνήσεις που θα μας ενώνουν για πάντα, γενιά των 90s.