Τα 4 καλύτερα καφέ για να διαβάσεις (στην εξεταστική) στην Πάτρα.

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω, λατρεύω τον καφέ και εκτιμώ λίγες ώρες μες στη μέρα μόνος μου.

Αυτά τα τρία πράγματα με κάνουν το απόλυτο target group των άνετων καφέ με Wi-Fi που προορίζονται για άραγμα με βιβλίο η iPad.

Και τον τελευταίο καιρό παρατήρησα την εξής ενδιαφέρουσα τάση: ιδιαίτερα στην περίοδο της εξεταστικής, οι φοιτητές αράζουν σε καφέ για να διαβάσουν - αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες φαίνεται να το στηρίζουν. Σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας έχω βρει μαγαζιά που άνοιξαν με ξεκάθαρο concept τον ρόλο τους ως διαβαστήριο/αραγματάδικο.

Πρώτη απ' όλες τις πόλεις, σε αυτόν τον τομέα, έρχεται για μένα, η Πάτρα. Κατά κάποιον τρόπο, έζησα μια αποκάλυψη όταν βρήκα τόσα μαγαζιά ακριβώς αυτού του ύφους. «Έτσι θα έφτιαχνα την ιδανική μου πόλη» σκέφτηκα.

Γι' αυτό και ξεκινάω από εκεί μια λίστα με τα καλύτερα μαγαζιά της Ελλάδας για διάβασμα, τόσο για τις περιόδους της εξεταστικής, όσο και για τις μέρες που θέλεις να αράξεις λίγο περισσότερο με ένα βιβλίο (ή το laptop σου) στο χέρι.

1. Tag (Facebook - Foursquare)

Η αποκάλυψη που σας έλεγα συνέβη πρώτα με αυτό το μαγαζί που άνοιξε το 2012. Είχα γουρλώσει τα μάτια μου διαβάζοντας στη βιτρίνα τις λέξεις "Work and Study".

Το Tag αποτελείται από τον κεντρικό, μεγάλο χώρο του καφέ (που έχει και κάτι απίθανους μαλακούς καναπέδες) και έναν μικρότερο, ήσυχο (το Studying Room) με γραφεία προορισμένα για διάβασμα. Έχει, δηλαδή, φτιαχτεί ξεκάθαρα για να μπορείς να κάτσεις μόνος σου ή με την ομάδα σου και να "εργαστείς". Όχι πως δεν ταιριάζει και για κανονικό καφέ με την παρέα.

Ένα καλό διαβαστάδικο, πέραν από άνετα καθίσματα και αξιοπρεπή καφέ, είναι σημαντικό να προσφέρει φαγητό για την πείνα του πρώτου δίωρου (αλλά και για να έχεις λόγο να δικαιολογήσεις χρηματικά την πολύωρη παραμονή σου). Στο Tag έχει σνακ και tapas, πιασάρικο Ισπανικό όνομα για "μεζέδες".

Άλλο σημαντικό πράγμα είναι το δωρεάν Wi-Fi. Το Tag φυσικά έχει, αλλά μερικές φορές είναι πολύ αργό. Ακόμη, στα ψιλο-αρνητικά βάζω τον καφέ, που μερικές φορές είναι αξιοπρεπής, αλλά κάποιες άλλες μέτριος.

Στο coworking/studying κομμάτι του μαγαζιού θα βρείτε ησυχία επιπέδου βιβλιοθήκης, αλλά και τραπέζια κρατημένα από φοιτητές που κάθονται όλη τη μέρα.

Γενικά, για το είδος του, το Tag είναι τόσο μια entry level επιλογή για τους καινούριους στο σπόρ, αλλά και μια σταθερή αξία. Σίγουρα αποτελεί έναν από τους πρώτους διδάξαντες - και αυτό είναι υπέρ του

2. Makina (Facebook - Foursquare)

Κι έφτασε η ώρα να χρησιμοποιήσω την έννοια third-wave coffeeshop.

Το Makina είναι το αγαπημένο μου καφέ στην Πάτρα για συγκεκριμένους λόγους:

  • Βρίσκεται έναν δρόμο πιο πάνω από τους υπερβολικά κεντρικούς, πράγμα που του δίνει έναν εναλλακτικό αέρα.
  • Κάνει τον καλύτερο καφέ στην Πάτρα. Χρησιμοποιεί καφέ Taf που είναι από τους καλύτερους Έλληνες roasters, αλλά και οι barista ξέρουν να τον φτιάχνουν.
  • Το design του είναι εκπληκτικό (και αν σας ενδιαφέρει, είναι και 90% χειροποίητο από τον ιδιοκτήτη Γιώργο).
  • Παίζει πολύ καλή μουσική (σκέψου Indie & Alternative, ανάλογα την ώρα)
  • Έχει απίστευτα snack, special πιάτα και γλυκά, επίσης χειροποίητα.

Όλα αυτά είναι (σχεδόν) μια ολοκληρωμένη check-list για το τέλειο μαγαζί. Ακόμη, ένα από τα (χειροποίητα) τραπέζια του είναι ένα μεγάλο μακρουλό, ότι πρέπει για coworking μεγάλων group (περίπου 7 ατόμων).

Τα αρνητικά (για διάβασμα); Το μαγαζί είναι κανονικότατο καφέ (και όχι Tag-like), άρα αν περιμένετε απόλυτη ησυχία και συγκέντρωση καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.

Προσωπικά, κάποιες μέρες θέλω να έχω γύρω μου κόσμο και (λογική) φασαρία και κάποιες άλλες θέλω ησυχία εκκλησίας. Αν η μέρα σας ανήκει στο πρώτο είδος, go to Makina.

Tip: Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον τέλειο διπλό cappuccino, τα μαγευτικά μπισκότα που έχουν στο μπαρ και ένα burger.

Κλείνω λέγοντας πως το Makina είναι ένας από τους λόγους που αγαπώ την Πάτρα. Αυτό, νομίζω, τα λέει όλα...

3. Βιβλιοθήκη (Foursquare)

Ναι, μοιάζει με την vintage βιβλιοθήκη ενός κανονικού σπιτιού, γιατί 99% αυτό είναι.

Αυτό το "κατάστημα" είναι μια ακόμη μεγαλύτερη αποκάλυψη. Την πρώτη φορά που μπήκα μέσα η έκφρασή μου θύμιζε παχύσαρκο δεκάχρονο που βρήκε ένα σεντούκι γεμάτο με σοκολάτες.

Μια 60άρα κυρία, Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, αποφάσισε μαζί με τον άντρα της (πολιτικό μηχανικό) να αξιοποιήσουν το ισόγειο και το αίθριο του σπιτιού τους, δημιουργώντας στα Ψηλά Αλώνια μια κανονική βιβλιοθήκη με συνθήκες απόλυτης ησυχίας

Στη Βιβλιοθήκη θα πληρώσετε 2€ για να καθίσετε για όσες ώρες θέλετε σε ένα από τα αμέτρητα γραφεία, σκαμπό και καναπέδες και μέσα στην τιμή θα σας προσφέρουν ένα ρόφημα της επιλογής σας.

Η Βιβλιοθήκη, όπως προδίδει το (προφανές θα έλεγα) όνομα, έχει ράφια ολόκληρα γεμάτα με λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, παραμύθια, τεχνικά βιβλία... Οτιδήποτε θα χρειαζόσασταν για να κάψετε τα μάτια σας για αμέτρητες ώρες, γεμίζοντας τον εγκέφαλό σας με κουλτουριάρικα quotes προς εντυπωσιασμό των συμφοιτητών σας σε cocktail parties.

Πέραν από πολλά γραφεία μελέτης, στον πίσω χώρο υπάρχει κι ένα απίστευτο σαλόνι με καναπέδες και αιώρες. Ναι, αιώρες...

Ακόμη, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως κανονικό βιβλιοπωλείο, αφού πουλάει τους περισσότερους από τους τίτλους του (όπως και όποια παραγγελία τους κάνετε) αλλά και δανείζει ένα κομμάτι από τα βιβλία της με μια μηνιαία συνδρομή.

Με πολύ λίγα λόγια, η Βιβλιοθήκη είναι ένα hardcore διαβαστάδικο: Βιβλία και διάβασμα με απόλυτη ησυχία στο επίκεντρο. Και ο καφές έρχεται δεύτερος (έως και καθόλου, αν δεν θέλετε...)

4. Locale (Facebook - Foursquare)

Αυτός είναι ο επάνω όροφος. Κάτω είναι πιο "κανονικό" καφέ.

Το Locale είναι σε μεγάλο βαθμό κάτι σαν το Tag (έχει ολόκληρο τον πάνω όροφο αφιερωμένο εξ' ολοκλήρου στο διάβασμα) αλλά διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα λόγω του φαγητού του.

Βλέπετε, έχει κανονική κουζίνα με μαγειρευτά φαγητά. Όχι, δεν λέω για καμία νερωμένη έκδοση snackατζίδικου καφετέριας - μιλάμε για hardcore, πατρο(μητρό;)παράδοτα σπιτικά φαγητά.

Ουσιαστικά, αυτό το μαγαζί φτιάχτηκε για να καλύπτει τις ανάγκες του φοιτητή για ολόκληρη τη μέρα της μελέτης, από τον πρωινό καφέ και το πολύωρο διάβασμα, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες που θα πεινάσει.

Ανεβαίνοντας στον πάνω όροφο πάντως (για να πάω τουαλέτα) είδα είκοσι γυναικεία κεφάλια να γυρνάνε από τα λάπτοπ τους και να με κοιτάνε. Και αυτό συνέβη αργά το απόγευμα.

Στο βλέμμα τους μπορούσα να δω την δίψα για γνώση και πτυχίο, άρα κρίνω πως όποιος παρευρεθεί στην αίρεση ίσως και να περάσει κανένα μάθημα. Άντρα εκείνη τη στιγμή δεν είχε κανένα. Θα μπορούσαν, ίσως, να τους είχαν φάει σε κάποια Αμαζονική τελετή για πέρασμα μαθημάτων που συμπεριλαμβάνει κόψιμο αρ...

Σαν μαγαζί είναι μια χαρά, ευρύχωρο με καλές τιμές και με πολύ βολικά μεγάλα τραπέζια. Καφέ δεν δοκίμασα, οπότε περιμένετε ένα μελλοντικό update γι' αυτό.

"Πάτρα, γιατί είσαι τόσο υπέροχη;"

Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Πάτρα είναι τόσο μπροστά σε αυτόν τον (ίσως niche) τομέα καταστημάτων. Για παράδειγμα, στα Γιάννενα δυσκολεύομαι να βρω έστω κι ένα αντίστοιχο, ενώ ακόμη και στη Θεσσαλονίκη (που θεωρείται μεγάλη πόλη) τα σχετικά μαγαζιά είναι τραγικά ελάχιστα.

Σε κάθε περίπτωση, η Πάτρα είναι μια υπέροχη πόλη και αν κανείς μπορεί να πει πως υστερεί λιγάκι στη νυχτερινή διασκέδαση, σίγουρα κερδίζει με το παραπάνω στα τέλεια καφέ. Και όλα αυτά, με τις χαμηλότερες τιμές που έχω βρει. Πολύ συχνά θα πιεις καφέ με 2.5 €...

Σε επόμενα post, θα μαζέψω τα καλύτερα μέρη για διάβασμα στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και άλλες φοιτητικές πόλεις. Μέχρι τότε, καλό καφέ!

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Άγγελος

Αλέξη, για άλλη μια φορά πολύ ωραίο και χρήσιμο το ποστ σου! Ανεμένουμε τα Γιαννιώτικα!

Alex Emexezidis

@Άγγελος: Το Γιαννιώτικο θα είναι το πιο δύσκολο!

Anonymous

ωραιο ποστ αλεξανδρε! Καμια ιδέα για θεσσαλονικη; εκτος απο σταρμπακς και i-heart για το οποιο ακουσα προσφατα.. κανενα αλλο;

Alex Emexezidis

@Ανώνυμος: Βασικά, κι εγώ σε iHeart θα έπαιζα κυρίως (το οποίο είναι πολύ καλό) και μετά θα είχα προτάσεις που δεν είναι αμιγώς για διάβασμα, αλλά σε συγκεκριμένες ώρες: Π.χ. στο Blue Cup κάποιες ώρες μπορείς να κάνεις δουλειά, όπως και σε κάποιους ορόφους του Speaty. Θα κάνω λίγη έρευνα τώρα που θα είμαι Θεσσαλονίκη. ;)

filip lavdas

Ένα επίσης πολύ καλό μέρος για διάβασμα είναι η βιβλιοθέκα.Το προτημώ αρκετές φορές καθώς μπορείς να πιάσεις δικό σου θρανείο και οι τιμές για καφέ είναι αρκετά καλές!Δεν έχει την απόλυτη ησυχία αλλά για ομαδικές εργασίες είναι το ιδανικότερο μέρος!

Anonymous

Αλεξ ξέχασες το νέο DiscoverYourWay στην πατρέως 30 κάτω βιβλιοπωλείω πάνω καφέ σνάκ studying room με το καλύτερο club sandwitch της πόλης,τέλεια pancakes και μια caesar's που θα σε στείλει αδιάβαστο σε περιμένουμε να τα δοκιμάσεις...

Anonymous

ειμαι απο πατρα αλλα σπουδαζω κρητη..μολις βοηθησες να την νοσταλγησω και αλλο!!

NiktoNick

Η Πάτρα είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας , με έντονο το στοιχείο του πολιτισμού και της τέχνης........... Ο πληθυσμός της ξεπερνά τους 500.000 χιλ. κατοίκους + τους 50.000 - 60.000 χιλ. φοιτητές της !!!!!! Το κέντρο της χαρακτηρίζεται από τα όμορφα σοκάκια και τα νεοκλασικά της σπίτια...... Υπάρχει , δυστυχώς το φαινόμενο της ''ανωνυμίας'' σαν μια μεγαλούπολη , όμως το να συναντάς παντού γνωστούς δεν είναι και ότι καλύτερο....... (Εγώ μεγάλωσα σε επαρχία = Λαμία) και οι άνθρωποι εκεί δεν αντέχονταν.... συνεχώς οι ίδιες φάτσες , τα ίδια πρόσωπα , τα ίδια στέκια και μαγαζιά ........ Αίσχος...... Μόλις πέρασα Πάτρα , σκέφτηκα κατ' ευθείαν την ζωή μου σε μια μεγαλούπολη και ήμουν γεμάτος χαρά ........... Βρήκα τα πάντα εκεί , κάθε είδους ανθρώπων (σκατά και μη) , γνώρισα παρέες και έκανα πολύ καλούς φίλους , που ακόμη και σήμερα κρατάω επαφή ............ Είμαι 25 ετών και έχω τελειώσει εδώ και 2 χρόνια το Πανεπιστήμιο Φιλοσοφίας Πατρών , αλλά τελικά αποφάσισα να ζήσω εδώ αφού βρήκα δουλειά με πολύ καλό μισθό. Ένας φοιτητής είναι δύσκολο να γνωρίσει την πόλη ολόκληρη διότι συνήθως κυκλοφορεί (Κέντρο - Αγία Σοφία - Αγυιά - Άνω Πόλη και Ανθούπολη) Έχω να δηλώσω πως οι Δυτικές συνοικίες έχουν επίσης πολύ όμορφα μέρη , αλλά είναι υποτιμημένες λόγω εγκληματικότητας που επικρατεί : βλέπε = Ζαρουχλέικα , Τέρψη Οβρυά ............ Εν το μεταξύ οι φοιτητές της πόλης διαχωρίζονται μεταξύ τους και δεν συναντιούνται εύκολα εφόσον τα Τ.Ε.Ι της Πάτρας βρίσκονται δυτικά του Κέντρου στην περιοχή (Κουκούλι - Μπεγουλάκι) και οι φοιτητές των Τ.Ε.Ι συχνάζουν στα μπαρ και στις καφετέριες εκεί , ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στην αφρόκρεμα της Πάτρας , εκεί οπου δεσπόζουν οι βίλες και τα ακριβά αμάξια :βλέπε Ρίο ............. Αγαπώ την Πάτρα και σαν πόλη γιατί είναι μεν μεγάλη , αλλά όχι χαοτική όπως η Αθήνα......... Οι 2 καλυτερες πόλεις για φοιτητική ζωη αλλά και για μετ' έπειτα ζωή είναι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη <3 Οι 2 αυτές πόλεις συνδυάζουν τα πάντα , βρίσκεις σε αυτές τα πάντα και είναι οι γνωστές πόλεις του γλεντιού και της νεολαίας ............... Εν έτη 2014 , η Πάτρα βρίσκεται στο τοπ 10 των ευρωπαϊκών πόλεων νεολαίας όπως και η Θεσσαλονίκη........ * Μην ξεχνάμε και το 3ο καλύτερο και φαντασμαγορικό καρναβάλι παγκοσμίως (Πατρινό Καρναβάλι) σταθερή αξία αιώνων , που δεν σβήνεται απο την ιστορία όσο και αν προσπαθούν οι ''επαρχιώτες'' :βλέπε =Ξάνθη ...... Ευχαριστώ πολύ (Νίκος) .........

Theodora

Niktonick πολύ καλά τα λες,θα με φιλοξενήσεις?? Είναι όμως τόσοι πολλοί οι φοιτητές της Πάτρας?Εγώ το πολύ 25000 φανταζόμουν.

Emma

Αν το εγραφες παλιοτερα, σιγουρα θα συμπεριλαμβανες και το Starbucks, το μοναδικο που υπηρχε στην πατρα και ηταν γεματο φοιτητες στην εξεταστικη!!!!! Γινοταν χαμος!!! Πιστευω για τους περισσοτερους ηταν πρωτη επιλογη, αν και ακριβοτερο απ τα υπολοιπα. Ειχε ομως το πλεονεκτημα οτι ηταν πανω στην πλατεια Γεωργιου!! Μου ελειψε πολυ οταν εκλεισε αλλα χαρηκα παρα πολυ αργοτερα γιατι η μοδα εξαπλωθηκε και η Βιβλιοθηκη αλλα και το Locale με κερδισαν ως πελατη για τα υπολοιπα δυο χρονια σπουδων μου! Πολυ χαιρομαι που η Πατρα πρωτοπορει. Στο Ηρακλειο (Κρήτης), το Starbucks μονοπωλεί το ενδιαφέρον σε αυτο τον τομέα. Μακάρι να ανθισει κι εκεί, γιατί ομολογουμένως είναι υπέροχο να συναντας φίλους και γνωστούς σε μέρη διαβασματος, 'αποποινικοποιείται' επιτελους αυτη η 'τρομερη' συνηθεια που για τους περισσοτερους φοιτητες ειναι η αποδειξη του 'φυτου'. Πλεον διαβαζουμε ολοι μαζι!!!

Emma

είναι όμως χώρος καπνιστών απ'ότι θυμάμαι. παραμένει έτσι;; αν ναι, εγω δεν πατησα το ποδι μου ποτε γι' αυτο το λογο! αν καπνιζεις ιδανικο παντως!

Maria

Πολύ καλό! Το tag άνοιξε το 2010 :)

Kostas

Στο locale σίγουρα έχει μακραν το πιο καλό καφε απ´ολα και γενικά τα καλύτερα ροφήματα και φαγητά!!

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Ρώτησα τον Einstein για το Νόημα της Ζωής κι εκείνος γέλασε μαζί μου. Πως να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους: Ένας οδηγός για να αρχίσεις να ακούς πραγματικά.