Πώς να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά παράσιτα του διαμερίσματός σας.

Στην φωτογραφία ένα είδος παράσιτου που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, η blatella politicus.

Έντομα, κατσαρίδες, ποντίκια, μια συναυλία του Κόκοτα: Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που δεν θα θέλατε να πλησιάσετε σ' αυτήν τη ζωή.

Άντε ο Κόκοτας είναι δική σας επιλογή, τα σιχαμένα έντομα πάντως δεν θα σας ρωτήσουν πριν γίνουν τα κατοικίδιά σας.

Γιατί σε εμένα;

Επειδή, εκτός κι αν μένετε στο σπίτι των γονιών σας (πράγμα που σας στερεί την πλήρη ιδιότητα του φοιτητή, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα) το σπίτι που νοικιάζετε μπορεί να είναι παλιό, κακοδιατηρημένο ή να το παραλάβατε μέσα στην λίγδα.

Δυστυχώς, μαζί με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη δεν φεύγουν και τα παράσιτα.

Εάν, λοιπόν, σταθήκατε άτυχος, υπάρχουν μερικά βήματα για να απαλλαγείτε από αυτά.Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα.

Εκτός ορισμένων ιδιαίτερων περιπτώσεων, για τις οποίες θα σας είχε ήδη ενημερώσει ο σπιτονοικοκύρης σας, τα πιο συχνά παράσιτα σε ένα φοιτητικό σπίτι είναι:

  • Τα μυρμήγκια
  • Οι κατσαρίδες
  • Οι μύγες
  • Τα ψαράκια
  • Τα σαράκια
  • Τα ποντίκια

Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την επίλυσή του.

Μια αναζήτηση στο Google με τα βασικά χαρακτηριστικά του εντόμου θα σας κατατοπίσει σίγουρα.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

1. Τα μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια είναι άκακα, παρόλα αυτά πολύ ενοχλητικά.

Τα ελκύουν οι πηγές τροφής που αφήνετε εκτεθειμένες, ειδικά τα γλυκά, αλλά και τα ψίχουλα που ρίχνετε στο πάτωμα.

Αν και δεν αποτελούν κίνδυνο θα πρέπει για αρχή να μην αφήνετε πηγές τροφής εκτεθειμένες, να εμποδίσετε την είσοδό τους κλείνοντας τις διόδους που τους επιτρέπουν να εισβάλλουν και στην τελευταία περίπτωση να χρησιμοποιήσετε ένα απλό αεροζόλ ειδικό για μυρμήγκια.

2. Οι κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες από την άλλη είναι έντομα που υποδεικνύουν την παρουσία βρομιάς.

Τώρα, το να δείτε μια κατσαρίδα μια φορά μπορεί να είναι και τυχαίο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια «κόλλα» για να δείτε εάν υπάρχουν κι άλλες τριγύρω.

Εάν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το θέμα γρήγορα: Οι κατσαρίδες είναι πηγές βακτηρίων (όπως η σαλμονέλλα) και μπορεί να σας προκαλέσουν ασθένεια.

Κατ’ αρχήν, για την αντιμετώπισή τους, θα πρέπει να διατηρείτε την υγιεινή του σπιτιού σας σε υψηλά επίπεδα: Τακτικό σκούπισμα, σφουγγάρισμα και καθάρισμα με "χημικά" των νεροχυτών και της τουαλέτας.

Πάνω απ’ όλα, διατηρήστε καθαρό τον χώρο της κουζίνας, χωρίς ψίχουλα στο πάτωμα και χωρίς εκτεθειμένες τροφές. Έπειτα, προλάβετε την επανεμφάνισή τους τοποθετώντας ειδικές παγίδες με δηλητήριο που μπορείτε να βρείτε σε κάθε σουπερ μάρκετ.

3. Οι μύγες

Για την μύγα δεν θα πούμε πολλά, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες από άποψη υγιεινής: Μπορούν εύκολα να μολύνουν τις επιφάνειες του σπιτιού σας με μικρόβια - πράγμα σοβαρό.

Σκοτώστε με αεροζόλ (ή με την εφημερίδα του Τριανταφυλλόπουλου) όσες βρίσκονται μέσα στο σπίτι σας κι έπειτα βάλτε σήτες στα παράθυρά σας. Μην αφήνετε τις πόρτες ανοιχτές για ώρα και γενικότερα μην επιτρέπετε την είσοδό τους στο σπίτι.

Γενικότερα, το θέμα με τις μύγες είναι να μην τις αφήσετε να μπουν εξ' αρχής σε έναν χώρο. Τώρα, εάν ήδη υπάρχουν φροντίστε να έχετε όλες τις τροφές καλυμμένες ή κλεισμένες στο ψυγείο, γιατί αλλιώς θα τρώτε χαβιάρι μύγας.

4. Τα σαράκια

Τα σαράκια τα παίρνετε χαμπάρι από τα τρύπια ξύλα του πατώματος και τα φαγωμένα έπιπλα.

Μια επιδρομή από σαράκια μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε ένα κτίριο, οπότε επικοινωνήστε άμεσα με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και εφαρμόστε ειδικό φάρμακο για την καταπολέμησή τους.

Η προνύμφη τους ζει για πάνω από ένα χρόνο μέσα στο ξύλο, ανοίγοντας τρύπες στα έπιπλά σας κατά τη διάρκεια της βαρετής της ζωής.

Γενικά, τα σαράκια είναι ένα δύσκολο πρόβλημα αφού δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως έχει απαλλαγεί εντελώς από αυτά. Φυσικά, αυτό είναι δουλειά των ειδικών που τα σκοτώνουν με ειδικά αέρια, αλλά κι εσείς μπορείτε να κάνετε το κομμάτι σας απαλλάσσοντας τον χώρο σας από παλιά και σάπια ξύλα.

5. Τα ψαράκια

Πάμε τώρα στα ψαράκια, το δικό μου προσωπικό πρόβλημα. Αυτά τα σπαστικά, μικρά ζουζούνια που τρέχουν γρήγορα με κινήσεις ψαριού ούτε τα προσκαλείς, ούτε κάνεις κάτι για να έρθουν.

Αν όμως τύχει και τα βλέπεις συχνά στο σπίτι σου κι έχεις βαρεθεί να τα μαζεύεις από τοίχους και πατώματα έχε τα εξής υπ’ όψιν: Τους αρέσουν τα μέρη με υγρασία όπως το μπάνιο, τρώνε υδατάνθρακες (όπως τα ψίχουλα από ψωμί που ρίχνουμε κάτω, ταπετσαρίες ή βιβλία και περιοδικά).

Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ξεφορτωθείτε την υγρασία από τον χώρο, ανοίγοντας συχνά τα παράθυρα και αερίζοντας τον χώρο. Έπειτα βάλτε σκούπα, κι άλλη σκούπα και πολλή ακόμη σκούπα. Τέλος, ψεκάστε κατά συχνές περιόδους σε γωνίες, σκοτεινά σημεία, κοντά σε βιβλιοθήκες, με αεροζόλ για κατσαρίδες και άλλα έρποντα έντομα.

Κάντε και την προσευχή σας.

Να ξέρετε πάντως πως τα ψαράκια δεν συντελούν κάποιον κίνδυνο για την υγεία μας αλλά μπορούν να καταστρέψουν συλλογές βιβλίων και πίνακες, αφού τρέφονται και από την κυτταρίνη.

666. Τα ποντίκια

Τέλος, ο εφιάλτης, ο χάρος ο ίδιος, ο βελζεβούλ και το 666: Ποντίκια.Πώς να το εκφράσω, με τι είδους Ομηρική ποίηση και Σεξπηρικό στόμφο να μεταφέρω λέξεις για το πόσο ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ στο σπίτι σας;

Θα το πω στα Ελληνικά: Δεν θέλετε ποντίκια στο σπίτι σας.

Τώρα, αν ο ποντικομικρούλης σας έχει στρωθεί υπάρχουν κάποιες λύσεις, οι οποίες πρέπε να εφαρμοστούν άμεσα, γιατί τα ποντίκια μεταφέρουν πολλές ασθένειες.

Βάλτε παγίδες (φάκες, κόλλες κλπ.) για ποντίκια. Ακόμη κι αν σιχαίνεστε στην ιδέα να πιάσετε τον ποντικό με το γάντι και να τον βγάλετε έξω, αυτό είναι καλύτερο από το να ψοφήσει κάπου πίσω από τον καναπέ σας και μια μέρα να αναρωτιέστε αθώα: "Μάρθα, τι μυρίζει σαπίλα;".

Μικρή γνώση που θα θέλετε να ξεχάσετε: Τα σιχάματα με το όνομα ποντίκι, γεννούν 7-8 φορές τον χρόνο και μας προσφέρουν από 4 έως 16 μικρά σε κάθε γέννα. Αχ, τι ωραία!

Λέγεται, πως τοποθετώντας τον "μεζέ" της παγίδας (δημητριακά ή κάτι τέτοιο) θα πρέπει να φοράμε γάντια γιατί αλλιώς τα ποντίκια μυρίζονται την ανθρωπίλα που κολλάει πάνω στο φαΐ τους. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε, αλλά τα ποντίκια μας σιχαίνονται!

Βάλτε δηλητήριο για ποντίκια ρωτώντας πρώτα κάποιον ειδικό σε τέτοια θέματα και προσέχοντας να μην είναι το δηλητήριο προσβάσιμο σε άλλα κατοικίδια, είτε σκύλους είτε μικρούς ανθρώπους.

Γενικότερα κρατήστε το περιβάλλον σε υψηλά επίπεδα καθαριότητας και προσευχηθείτε σε ό,τι πιστεύετε να μην σας τύχει...

Και άρα, γενικά.

Πρώτον: Το βασικότερο θέμα είναι πάντα η υγιεινή. Εάν κρατάτε το σπίτι σας καθαρό, βάζοντας σκούπα τακτικά, σφουγγαρίζοντας και καθαρίζοντας τις επιφάνειες υψηλού κινδύνου (όπως οι νεροχύτες, ο πάγκος εργασίας της κουζίνας, η τουαλέτα) ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες για επιδρομή από παράσιτα.

Δεύτερον: θα πρέπει να εμποδίσετε στα παράσιτα να μπουν στο σπίτι σας. Βάλτε «ταινία» κάτω από την πόρτα σας, κλείστε τις τρύπες στους τοίχους, ελέγξτε τις σήτες και τα παράθυρά σας.

Τρίτον: εφαρμόστε μεθόδους πρόληψης (όπως οι παγίδες για κατσαρίδες και το ψέκασμα με αεροζόλ) τακτικά, αλλά δώστε προσοχή στις οδηγίες χρήσης.

Με αυτά τα τρία βασικά βήματα μπορείτε να είστε ήσυχοι πως το σπίτι σας θα είναι pest-free. Από την άλλη, αν θεωρείτε και τον συγκάτοικό σας παράσιτο…

ps. Φωτογραφίες από τα παράσιτα δεν έβαλα γιατί είναι σιχαμένες, αλλά μπορείτε να βρείτε εύκολα στο Google.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Anonymous

εγω εχω εδω και μηνες βγαζω εξανθηματα που συνοδευονται απο υπερβολικη φαγουρα και τοπικο πριξιμο.εχω παει στο νοσ.συγγρου και ειπαν οτι με τσιμπαει παρασιτο γιαυτο πρεπει να πλυνω και να σιδερωσω τα ρουχα μου απο την αναποδη.το εκανα αλλα το προβλημα συνεχιζεταιεχω μωρο που θηλαζω και δεν ξερω τι να κανω.

polaralex

Μήπως το πρόβλημά σου σχετίζεται με παράσιτα κρεβατιού? Ρίξε μια ματιά στο σχετικό άρθρο της wikipedia που είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό: http://en.wikipedia.org/wiki/Bedbug

Olga

Οι κατσαρίδες απο οσο ξερω δεν είναι μονο θεμα βρωμιας..Εκανα απεντομωση στο σπιτι μου και ένας από τους ανθρώπους (που εχει τελειωσει σχολή γεωπονίας) μου ειπε οτι οι ξανθιες κατσαριδες πολλές φορές μεταφερονται μεσα στο σπιτι (τα αβγα τους δηλαδη) απο συσκευασιες προιοντων .Και αυτο συμβαινει κυριως στα αστικα κεντρα ..Για τις μαυρες δεν είμαι σίγουρη. Παντως οι μαυρες σχετίζονται με την γενικη κατασταση της πολυκατοικίας απο οτι μου είπε

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Μάθε πότε πρέπει να πατάς φρένο (στη ζωή σου). Πως να περάσεις καλά μένοντας στο σπίτι σου.