5 πράγματα που ξέρει μια (έξυπνη) γυναίκα για τις σχέσεις.

🎧 Άκου το τελευταίο επεισόδιο του podcast "Σε Κουτάκια"κάνε subscribe στο Spotify)

Αυτό είναι ένα guest post από την Κατερίνα Παναγιώτη, φοιτήτρια Φιλολογίας στα Ιωάννινα.

Η Κατερίνα, ως σταθερή αναγνώστρια του Φοιτηtips (και δημιουργός του Οδηγού Φοιτητούπολης για τη Ρόδο) διάβασε το post για τις σχέσεις που γράφτηκε από δύο άντρες - και θέλησε να προσθέσει την δική της γυναικεία πλευρά.

Ας δούμε τι έχει να πει μια (έξυπνη) γυναίκα, για όλα αυτά που μας προβληματίζουν στον έρωτα...

Φέρτε στο μυαλό σας τη γνωστή ιστορία: Έχουμε μια ωραία σχέση, με όλες τις προοπτικές να εξελιχθεί ομαλά, όμως, εντελώς απρόβλεπτα, μια λάθος συμπεριφορά ταράζει τα νερά και το ονειρεμένο τοπίο αλλάζει.

Γιατί δεν μπορούν τα πράγματα να είναι πιο απλά; Τι κάνουμε λάθος; - ή, μάλλον, γιατί πρέπει να κατηγορούμε απαραίτητα τον εαυτό μας ότι κάνουμε λάθος;

1. Οι υπερβολικές απαιτήσεις.

Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να είσαι με κάποιον χωρίς να χρειαστούν θυσίες, υποχωρήσεις κι ένα σωρό άλλα που κάνουν (ξέρεις τώρα) οι ''ερωτευμένοι''. Έκανες σχέση μαζί του γιατί, αυτός ο άνθρωπος, έχει κάτι, κάτι που σε γοητεύει. Αλλά ταυτόχρονα έχει και κάτι άλλο, όχι απαραίτητα κακό, που εσένα σε ενοχλεί.

Οι γυναίκες, κυρίως, ζούμε σε ένα ροζ συννεφάκι, ψάχνοντας το τέλειο, τον πρίγκιπα του παραμυθιού. Ο πραγματικός κόσμος, όμως, δεν είναι έτσι. Κάποια στιγμή θα υπάρξουν και προβλήματα. Το θέμα είναι πως τα εμπόδια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε κι όχι για να τα αποφεύγουμε. Εσύ το ‘χεις;

Όταν είσαι με κάποιον/α, δεν έχεις το δικαίωμα να του ζητήσεις να γίνει κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Έτσι ξεκινάνε τα προβλήματα. Άλλωστε τον/την ερωτεύτηκες έτσι, κι όχι για να του κάνεις μετάλλαξη - δεν είναι σαν τα transformers!

Κανείς δεν είναι τέλειος και θέλει κατανόηση για να συνυπάρξουν δυο άνθρωποι, μαζί με τα όποια μειονεκτήματα τους. Έτσι κι αλλιώς τα μειονεκτήματα αυτά αντισταθμίζονται συνήθως από τα καλά κομμάτια που διαθέτει κάποιος. Το θέμα είναι που εστιάζεις εσύ.

Τις ανθρώπινες σχέσεις εμείς τις κάνουμε δύσκολες. Πως; Έχοντας περισσότερες απαιτήσεις ακόμη κι από αυτά που οι ίδιοι μπορούμε να προσφέρουμε. Ο άνθρωπος που είναι δίπλα μας δίνει την ψυχή του κι εμείς απλά ζητάμε λαίμαργα παραπάνω από όσα μπορούμε να αντέξουμε. Κι έτσι πνιγόμαστε και καταλήγουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους. Η ψεύτικη ιδέα της τέλειας σχέσης μας πνίγει - και πρέπει να τη βγάλουμε από το μυαλό μας.

Το τέλειο δεν υπάρχει - ούτε υπάρχει ο ιδανικός σύντροφος. Μπορεί όλοι (ή οι περισσότεροι από εμάς) να μεγαλώσαμε πλάθοντας στο μυαλό μας το άψογο και τώρα να μη θέλουμε να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο.

2. Μήπως δεν εκτιμούμε αυτό που έχουμε;

Πολλές φορές η σχέση μας απλά δεν έχει πρόβλημα. Μπερδεύουμε απλώς εξωτερικά, άσχετα προβλήματα με τα δικά μας. Είναι εύκολο να μας επηρεάσει μια ξένη γνώμη, μια κακή συμπεριφορά άλλων - αν (και μόνο αν) το επιτρέψουμε εμείς. Εκ των υστέρων, πολλές σχέσεις ήταν τέλειες, απλά δεν θέλαμε να το πιστέψουμε.

Για για να κυλήσουν ομαλά τα πράγματα δεν θέλει πολλά: αρκεί η αγάπη. Οι ανασφάλειες, η ζήλια, η γκρίνια και οι υπερβολικές απαιτήσεις κάνουν μόνο κακό.

Ένας άνθρωπος είναι δίπλα μας μόνο γιατί το θέλει - αλλιώς απλά δεν θα ήταν εκεί. Δεν χρειάζεται να πλάθουμε ιστορίες και μάλιστα επιστημονικής φαντασίας. Ας δώσουμε χώρο και εμπιστοσύνη στον σύντροφο μας για να μας αποδείξει ότι είμαστε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής.

Ο "αέρας" είναι που μας κάνει να αισθανόμαστε ήρεμοι και όχι σαν να είμαστε σε έναν αγώνα δρόμου, προσπαθώντας να αποδείξουμε πράγματα άχρηστα - πράγμα που φθείρει μια σχέση όσο τίποτα! Η υπομονή, άλλωστε, έχει και τα όρια της.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εντάξει, κάποια ακραία συναισθήματα όπως η ζήλια, ή τα μαλώματα, μπορεί να δίνουν και ενδιαφέρον στη σχέση. Η (συναισθηματική) απομάκρυνση του ζευγαριού, όμως, δεν έχει καλή πλευρά.

3. Ο έρωτας στις μακροχρόνιες σχέσεις.

Ειδικά στις μακροχρόνιες σχέσεις, το ενδιαφέρον σιγά-σιγά χάνεται και τα πράγματα δεν μένουν ομαλά και ρόδινα όπως πρώτα. Ο χρόνος είναι δυνατός αντίπαλος, αλλά από εμάς εξαρτάται το αν θα διατηρήσουμε τη φλόγα αναμμένη και το πάθος δυνατό. Η επικοινωνία χάνεται μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Η φλόγα θέλει καύσιμο - σε μορφή αλλαγών, νέων εμπειριών και έρωτα. Θέλει κόπο; Ναι. Αλλά ότι αξίζει, είναι δύσκολο.

Ξέρετε την κλασσική εικόνα όπου ένα ζευγάρι ξεκινάει όμορφο και περιποιημένο - και μετά από τρία χρόνια σχέσης μετατρέπεται σε μια θλιβερή εικόνα, χοντρών, βαρεμένων ατόμων;

Προσέχοντας την εμφάνισή μας, προσέχουμε ταυτόχρονα και την ίδια μας τη σχέση. Η άνεση και η οικειότητα που νιώθουμε με τον/την σύντροφό μας είναι από τα ωραιότερα πράγματα αλλά αυτό δεν επιτρέπει να κυκλοφορούμε ατημέλητοι.

Στην τελική, είναι και θέμα αυτοπεποίθησης. Αν εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερόμαστε για την εμφάνισή μας, είναι λογικό να κάνει το ίδιο και ο σύντροφός μας. Πρέπει να θεωρούμε πάντα όμορφο τον εαυτό μας - και δεν μιλάω μόνο για το κομμάτι της εμφάνισης, αλλά και μέσα μας - αλλά αυτό είναι δύσκολο όταν στον καθρέφτη βλέπεις ένα άτομο αφημένο στη μοίρα του.

Αξίζουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα. Άλλωστε πρώτα πρέπει να αρέσουμε στους ίδιους κι έτσι να μας αποδεχτούν και οι γύρω μας.

(http://www.flickr.com/photos/benurs/5140213820/ "Love is in the subway by Benurs - Learning and learning..., on Flickr")

4. Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια σχέση;

Κάποιες γυναίκες, τώρα, περιμένουν από μια σχέση  να τις κάνει απαραίτητα ευτυχισμένες και να τις βγάλει από τη μοναξιά τους. Σαφώς υπάρχουν περιπτώσεις που κάτι τέτοιο γίνεται αμοιβαία, αλλά είναι και λίγο σπάνιο.

Η προσωπική ευτυχία έρχεται από την δική μας προσπάθεια. Αν στηριζόμαστε μόνο στον σύντροφό μας, θα απομακρυνθούμε από άλλα βασικά κομμάτια της ζωής. Ειδικά οι φίλοι και η οικογένεια, που συχνά (κυρίως οι γυναίκες) βάζουμε σε δεύτερη μοίρα, είναι τα κομμάτια της ζωής μας που στην τελική θα μας προσφέρουν ευτυχία και σταθερότητα. Δεν πρέπει ποτέ να τους ξεχνάμε, ειδικά επειδή φοβόμαστε μήπως χάσουμε το σύντροφο μας

Στην τελική, και το πολύ μαζί κουράζει. Τα ζευγάρια δεν είναι σιαμαία. Ο καθένας πρέπει να έχει χρόνο για τις δικές του ξεχωριστές δραστηριότητες. Και το σημαντικότερο είναι να κρατάμε χρόνο για τον ίδιο μας τον εαυτό - αυτός είναι ο "αέρας" που λέγαμε.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να είμαστε μονίμως σε σχέση (για να είμαστε καλά). Η ελευθερία κάποιες φορές είναι αυτό που χρειαζόμαστε - και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε σε σχέση. Οι ελεύθερες στιγμές μας ωριμάζουν και μας επιτρέπουν να κάνουμε ακόμη καλύτερες σχέσεις στο μέλλον.

Tip Κατερίνας: Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο διάβασμα και στις δικές σου σκέψεις. Εκεί θα βρεις τον εαυτό σου.

5. Πίστευε και μη... ζηλεύει! Η ζήλια, η χιλιοτραγουδισμένη, μπορεί να καταστρέψει την σχέση εν μια νυκτί. Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, η σχέση οδηγείται σε αδιέξοδο. Όταν καταπιέζονται τα συναισθήματα, τότε να περιμένεις (αργά η γρήγορα) μια άσχημη έκρηξη.

Συζητήστε τα παράπονα, τις ανησυχίες σας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε αλλά πάντα στην κατάλληλη στιγμή: Κανείς δε θέλει να συζητήσει για προβλήματα ύστερα από μια πολύ κουραστική μέρα στη δουλειά ή λίγο πριν κοιμηθεί.

Όσο δείχνετε στον/στην σύντροφό σας ότι είναι σημαντικός για εσάς, αυτό αρκεί. Η καταπίεση δεν λειτουργεί ποτέ, ειδικά αφού αν κάποιος θέλει να απατήσει θα το κάνει ακόμα κι αν έχεις βάλει κοριούς. Ποιος ο λόγος λοιπόν να χάνεις το χρόνο σου με ζήλιες και καταπίεση; Αν μια σχέση πάει προς τα εκεί, καλύτερα να το τελειώσεις εξ’ αρχής.

Το αιώνιο παράπονο των γυναικών είναι, φυσικά, ότι οι άνδρες δε τις ακούνε: Οι άνδρες δεν μπορούν να κατανοήσουν την ανάγκη των γυναικών για επικοινωνία και διάλογο - και όταν εμείς θέλουμε να μιλήσουμε, ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή!

Οι δύσκολες κουβέντες θέλουν την κατάλληλη στιγμή για να συζητηθούν. Όποτε όταν το έτερον σας ήμισυ είναι ήδη φορτωμένο με πολλά προβλήματα δείξτε κατανόηση και μην το πιέζετε να βγάλετε άκρη εκείνη την ώρα, γιατί δεν θα αποφύγετε τον καυγά.

Τελικά, αν σε μια σχέση είμαστε ο εαυτός μας, υπάρχει οικειότητα, εμπιστοσύνη, σεβασμός και ουσιαστική αγάπη τότε ακόμη και τα λάθη είναι κομμάτι του παιχνιδιού: λειτουργούν θετικά και δημιουργούν γερές βάσεις.

Κάντε λοιπόν λάθη αλλά μην ξεχνάτε να μαθαίνετε από αυτά και να μην τα επαναλαμβάνετε.

~ Κατερίνα

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Anonymous

Εξαιρετικό κείμενο...μπράβο!

Anonymous

Πολύ σωστά τα είπε η Κατερίνα!

Κατερίνα Παν

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ χαίρομαι που σας άρεσε =)

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

100 tips (και μυστικά) για μια απίθανη ζωή. Project: «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;»