Γιατί να ρίξετε χυλόπιτα στο σπίτι σας, για τα μάτια της βιβλιοθήκης.

Προσπαθώντας να βρω, όπως πάντα, πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περάσω μαθήματα, κατέληξα να περάσω αρκετές ώρες αυτή την εβδομάδα στη βιβλιοθήκη διαβάζοντας.

Είχα καθίσει και παλαιότερα στα μεγάλα γραφεία της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου μου, αλλά όχι για να μελετήσω - ως περήφανος βιβλιοφάγος το μέρος είναι ένας παράδεισος για εμένα. Απλά διάλεγα μερικά βιβλία άσχετα με το θέμα των σπουδών μου και έτρωγα τον χρόνο μου.

Η αλήθεια είναι πως στο παρελθόν έχω υποτιμήσει αυτούς που επέλεγαν το συγκεκριμένο μέρος για να μελετήσουν - "Γιατί να μην κάτσεις σπίτι σου;" ή "Πως μπορεί να συγκεντρωθείς με τόσο κόσμο γύρω σου;".

Τελικά, συνέβη κάτι πιο σπάνιο από το Big Bang: Είχα άδικο. Το πρόβλημα του να διαβάζεις στο σπίτι.

Ο προσωπικός μας χώρος είναι συνήθως φτιαγμένος για να μας προσφέρει άνεση (λέω συνήθως γιατί τα ξεχασμένα κουτιά με πίτσα στο πάτωμα είναι φτιαγμένα για να σας προσφέρουν λεπτοσπείρωση).

Όχι μόνο λοιπόν αισθάνεται κανείς αρκετά άνετα στο σπίτι του για να καθίσει να εργαστεί, αλλά στο μυαλό μας το υπνοδωμάτιο είναι συνδυασμένο με τον ύπνο (δεν το λέω εγώ, βασίζεται σε επιστημονική έρευνα - αν και είναι προφανές) το σαλόνι με το ξύσιμο και το X-Factor και αν έχετε μεγάλο σπίτι, το γραφείο συνδυάζεται με το μέρος όπου θα θέλατε να διαβάζετε αλλά δεν μπορείτε.

Προσωπικά, τις περισσότερες φορές που προσπαθώ να διαβάσω στο σπίτι μου κουράζομαι πνευματικά πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε. Ένα αποπνικτικό συναίσθημα που σε οδηγεί στο να βγεις έξω.

Εάν όμως διαβάζεις εξ' αρχής έξω;

Πάνω σε αυτή τη λογική βασίστηκα και αποφάσισα να πειραματιστώ. Πήγα στη βιβλιοθήκη μαζί με τα απαραίτητα βιβλία και τετράδια, στρώθηκα σε ένα από τα πολύ άνετα γραφεία, έριξα μια (ίσως και δυο) ματιά στις γκόμενες που διάβαζαν τριγύρω και άρχισα τη "δουλειά".

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: Οι σελίδες γυρνούσαν πιο άνετα στα χέρια μου, ο χρόνος δεν είχε την αίσθηση παχύσαρκου, ανάπηρου κολυμβητή σε πισίνα από μέλι - αντίθετα κυλούσε σαν τυρί σε πλαγιά.

https://www.youtube.com/watch?v=KOyQBSMeIhM

"ΟΚ ρε blogger της κακιάς ώρας, έβαλες και το funny video σου. Ελπίζω να χάρηκες. Τι παραπάνω έχει όμως η βιβλιοθήκη από το δωμάτιο μου;"

Αγενή Αθηναίε χωριάτη**,** κατ' αρχήν θα σου κάνω μια λίστα για να σου εξηγήσω, επειδή οι λίστες πουλάνε.

Τα πλεονεκτήματα της βιβλιοθήκης ως χώρος για διάβασμα (με σειρά σημαντικότητας):

 • Έχει γκόμενες.
 • Έχει ωραίες γκόμενες.
 • Διαβάζουν όλοι γύρω σου - Η συλλογική προσπάθεια που συμβαίνει γύρω σου είναι ένας παράγοντας κινήτρου. Είναι σαν να έχεις μια μεγάλη παρέα από φυτά, και συγχαρητήρια, μόλις έγινες κι εσύ ένα.
 • Οι συνθήκες είναι ιδανικές - Συνήθως θα βρεις μεγάλα γραφεία, πολύ καλό φωτισμό. Υπάρχει πιθανότητα το πιο κοντινό πράγμα σε καρέκλα γραφείου που βρίσκεται στο σπίτι σου να είναι η τουαλέτα.
 • Συνδυασμός του περιβάλλοντος με τη μελέτη - Όπως μπορείς να συνδυάσεις το υπνοδωμάτιο σου με τον ύπνο (ή όπως το έχω συνδυάσει εγώ με χαρέμια γυμνών γυναικών χωρίς αναστολές) έτσι μπορείς να συνδυάσεις τη βιβλιοθήκη με το διάβασμα. Μπαίνοντας στον χώρο μπαίνεις και στο νόημα.
 • Κοινωνικότητα - Πέραν από το ότι θα πετύχετε πολλούς ψιλο-γνωστούς σας που είχατε να δείτε χρόνια, θα βρείτε και study friends. Κάποια μαθήματα περνιούνται πιο εύκολα ως ομάδα. Στην τελική, λίγο networking δεν έβλαψε ποτέ κανέναν αλλά πιστεύω πως κάθε σημείωση για κάθε μάθημα θα τη βρείτε το πολύ 10 τραπέζια μακριά από εσάς.
 • Υλικά - Τώρα μιλάω έχοντας ως παράδειγμα την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά συνήθως θα έχετε γύρω σας τόσα πολλά βιβλία που δεν θα έχετε δικαιολογίες του στυλ "Μου λείπουν σημειώσεις". Ακόμη, υπάρχει πάντα ίντερνετ στους χώρους της βιβλιοθήκης και υπολογιστές (αν δεν έχετε laptop).
 • Έχει γκόμενες.

Και αφού αναγνώστη μου σνομπάρεις τα αστεία βίντεο που βάζω, πάρε ένα βίντεο από το πρωτάθλημα γκριμάτσας:

https://www.youtube.com/watch?v=R3bBmWi317E

Μου μυρίζει πείσιμο (λόγω της πειθούς μου), οπότε φαντάζομαι ότι πειστήκατε και από αύριο θα κάνετε την βιβλιοθήκη δεύτερο σπίτι σας.Μισό λεπτό όμως. Αφήστε την πολύχρονη εμπειρία μου να σας καθοδηγήσει με μερικά tips:

 1. Αγοράστε νεράκια και Red Bull από το Super Market - Επειδή αργά η γρήγορα θα διψάσετε η θα νυστάξετε και επειδή τα κυλικεία βγάζουν κέρδος, φέρτε τα δικά σας νερά και αναψυκτικά στην τσάντα σας. Ευχαριστήστε με αργότερα.
 2. Κουβαλήστε το laptop σας (η ακόμη καλύτερα ένα netbook) - Κορόιδευα και τα netbook για πολύ καιρό αλλά στη βιβλιοθήκη βρίσκονται πραγματικά στο στοιχείο τους. Ειδικά εκείνα με μπαταρία που κρατάει 5+ ώρες δεν σας βάζουν καν στον κόπο να ψάχνετε πρίζες. Έτσι, όχι μόνο μπορείτε να βρίσκετε πληροφορίες στο ίντερνετ, αλλά θα περνάτε και την ώρα σας διαβάζοντας τα παλαιότερα post του Φοιτηtips.
 3. Τετράδια και στυλό. Duh.
 4. Επιλέξτε τη σωστή θέση για να καθίσετε - Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε πολλά βιβλία καθίστε κοντά στα συγκεκριμένα ράφια που σας ενδιαφέρουν. Εάν είσαστε καλά ενυδατωμένος καθίστε κοντά στην τουαλέτα. Εάν δεν έχετε κάνει μπάνιο καθίστε μακριά από όλους. Εάν είσαστε επιρρεπείς σε μικροσυζητήσεις καθίστε μακριά από γνωστούς. Αν θέλετε ησυχία πηγαίνετε στους πάνω ορόφους στη σκοτεινή γωνία. Με λίγα λόγια, επιλέξτε τη θέση σας μετά από σκέψη.
 5. Κουβαλήστε ακουστικά - Εάν θέλετε να ακούσετε κάτι από το ίντερνετ βολεύουν.
 6. Ωτοασπίδες - Εάν πραγματικά σας ενοχλεί το ψου-ψου-ψου των γύρω. - το οποίο προσωπικά μου αρέσει, αφού είναι σαν "λευκός θόρυβος".
 7. Πάρτε παρέα μαζί σας - Εάν είναι κι άλλοι γνωστοί σας που θέλουν να διαβάσουν, κάντε τους τη χάρη και κουβαλήστε τους μαζί. Θέστε στόχο κάποιο συγκεκριμένο χρόνο εργασίας και κάντε τον πράξη.
 8. Πηγαίνετε τη σωστή ώρα - Κανονίστε να οργανώστε το πρόγραμμα σας έτσι ώστε να έχετε πάντα ένα 3ωρο ελεύθερο για διάβασμα και να προλαβαίνετε τις ώρες λειτουργίας της λέσχης γιατί με άδειο στομάχι δεν γίνεται τίποτα.
 9. Κάντε το συνήθεια - Διατηρήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μελέτης στη βιβλιοθήκη. Έτσι, πέραν του ότι θα διαβάζετε τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα (που είναι περισσότερες απο 0 ) θα γνωρίζουν και οι φίλοι σας πως εκείνες τις ώρες δεν πρέπει να σας ενοχλεί κανείς.

Και μια τελευταία ιδέα: Είχα διαβάσει σε ένα σχόλιο στο Reddit, πως ένας τύπος είχε εφεύρει έναν έξυπνο τρόπο για να διαβάζει περισσότερη ώρα στη βιβλιοθήκη.

Ο τύπος καθόταν σε ένα γραφείο και έβαζε στόχο να μελετήσει περισσότερη ώρα από τον άγνωστο διπλανό του. Εάν ο άγνωστος έφευγε πρώτος τότε ο τυπάς κέρδιζε. Φυσικά, αυτό τον παρακινούσε να διαβάσει πάντοτε περισσότερο από ότι εάν δεν συγκρινόταν με κάποιον άλλο.

Πηγαίνετε λοιπόν στη βιβλιοθήκη και δείτε εάν σας ταιριάζει. Σίγουρα, δεν είναι μια λύση για όλους, αλλά οι πειραματισμοί οδηγούν κάποιες φορές σε παραγωγικά αποτελέσματα.

Για μια εναλλακτική τεχνική για αποτελεσματικό διάβασμα στο σπίτι σας, διαβάστε για την Pomodoro Technique.

Γράψτε στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες με τη βιβλιοθήκη και σχολιάστε το θέμα ελεύθερα.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Κωνσταντίνος

Για ακόμα μια φορά, πολύ σωστός! Το άσχημο για εμάς στην Πάτρα είναι ότι οι περισσότεροι μένουμε τόσο μακριά από το Πανεπιστήμιο που δεν συμφέρει οικονομικά να πηγαινοέρχεσαι μέσα στην εξεταστική..

polaralex

Ευχαριστώ Κωνσταντίνε. *Αυτό το σχόλιο το γράφω από τη βιβλιοθήκη of course.. :p

constantinax

Mpravo alexandre gia ola ta themata!! omologw oti exeis talento sto logo kai ston sxoliasmo!!:) loipon, to red bull einai poli wraio ana4iktiko omws an skeftoume oti merikwn i e3etastiki(autwn pou theloun ptixeio to sintomotero kai xrwstane pollaaa) diarkei enan olokliro mina tote den kanei gt mallon kamia taxikardia tha tous piasei!!.autoi kalitera na pernoun tis athwes vitaminoules (vital plus 10) gia tn vivliothiki!:) i vivliothiki poli kali g diavasma otan den eisai mpoukomenos, arrwstos-dld enoxlitikos- k kakodiathetos-gt pezei poli na pareksigitheis me kapoion..eidika ton diplano s i ton apenanti,k mallon tha ftais esi! auta!

polaralex

@constantinax: Ευχαριστώ Κωνσταντίνα. Δεν είναι το ότι έχω ταλέντο στον λόγο τόσο όσο ότι ο παππούς μου ο Φιόντορ (ο Ντοστογιέφσκι) μου έμαθε από μικρό να εκφράζομαι σωστά. Αυτός είχε ταλέντο. Όσον αφορά τους ενοχλητικούς τύπους, κουβαλάω πάντα μαζί μου το εργαλείο μου ( http://en.wikipedia.org/wiki/Jericho_941 ) ώστε να λύνουμε κάθε διαφωνία χωρίς προβλήματα. Τέλος λοιπόν οι ενοχλητικοί. Για τα Red Bull τώρα: Άτομα σαν κι εμένα που η καρδιά τους χτυπάει με 30 χτύπους το δευτερόλεπτο, απλά επειδή είμαι τόσο cool που δεν βιάζομαι, η ταχυκαρδία απλά με κάνει έναν κοινό άνθρωπο (σαν κι εσάς) και φτάνω το πολύ τους 60 χτύπους. Οπότε δεν είναι ουσιαστικά ταχυκαρδία. ;)

Anonymous

Οπως τον βολευει τον καθενα.Ακομα και η τουαλετα να τον βολευει για μελετη ας το κανει και εκει.Εγω προσωπικα στην βιβλιοθηκη μονο μια εργασια σε υπολογιστη θα εκανα.Δεν μπορω να λειτουργησω σαν ανθρωπος με πολλα ατομα διπλα μου και να με κοιτανε (για ευνοητους λογους).Στην βιβλιοθηκη μου στην βεροια εχω προβλημα με τις καρεκλες δεν βολευομαι να κατσω (για ευνοητους λογους) και δεν την προτιμω ιδιαιτερα.Μπραβο φιλε μου ωραιο το μπλογκ σου και ωραιες η αποψεις σου, συνεχισε ετσι ! Ενας παλιοφιλος σου, Νικολαος μπατζιος.

Anonymous

Το δοκίμασα τις προάλλες και μπορώ να πω ότι οι 2 πρώτοι λόγοι με κάλυψαν. Με βολεύει απίστευτα να διαβάζω στη βιβλιοθήκη, γιατί και κοντά στο σπίτι μου είναι (3 στάσεις με το αστικό) και πιο αποδοτικός γίνομαι. Τώρα το το ότι σήμερα κόπηκα, είναι γιατί άνοιξα το βιβλίο για δεύτερη φορά χτες στη βιβλιοθήκη.

Alexandros Emexezidis

@Ανώνυμος: Έχουμε τους ίδιους λόγους. :p

σοφια

έχει και θέρμανση :D επίσης μια ιδέα είναι να αγοράσεις ένα παγούρι και να το ξαναγεμίζεις για να κάνεις και καλό στο περιβάλλον και οικονομία στα μπουκαλάκια νερού...

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Τα 7 καλύτερα (και οικονομικά) δώρα της τελευταίας στιγμής. Εγκυκλοπαίδεια των ποτών: Jägermeister